Matguide til København: Fra smørrebrød til taco - her spiser du i Vesterbro

9. mai 2018Aktuelt
MATMEKKA: Mat- og vinbaren Ancestrale byr på enkle retter og rolig stemning, mens hos Jah-izakaya kan du spise japansk mat som fylte dumplings. Foto: Anders Husa
MATMEKKA: Mat- og vinbaren Ancestrale byr på enkle retter og rolig stemning, mens hos Jah-izakaya kan du spise japansk mat som fylte dumplings. Foto: Anders Husa
Hedda Kaupang
Hedda Kaupang

Skal man tro de lokale, er det området Vesterbro i København som gjelder for de beste matopplevelsene. Med denne guiden kan du enkelt spise deg gjennom den trendy bydelen.

Hele året rundt valfarter nordmenn til Danmark, og erkjenner hvor fantastisk deilig det er å være norsk der. Det er noe spesielt med stemningen, folkene og «hyggen».

Vesterbro er et tidligere arbeiderstrøk og handelsområde i København. Undergrunnsbydelen har de siste årene gått fra å være et beryktet sted for dop og prostitusjon til å bli blant de mest populære områdene i Danmarks hovedstad. Bydelen har gjennomgått en totalrenovering, og blitt til et hipt matmekka med små nisjebutikker og kafeer. Her finnes det noe for enhver smak. Sørg for å dra hit med apetitten i behold.

Kaffe + frokost

Ingenting er som å starte dagen med god frokost og kaffe. Er du glad i håndbrygg eller annen kvalitetskaffe bør du dra til Kødbyen. Her finner du Prolog Coffee Bar som – ifølge ryktene – skal være stjernekokk René Redzepis personlige favoritt. Prolog er en smal, liten sjappe med enkelt og godt utvalg. Du får håndbrygg og espresso-basert kaffe, samtidig som de kan by på lett frokost som yoghurt med müsli eller saftige, luftige og sprø croissanter. Kafeen er svært populær tross sine få sitteplasser og det lille serveringsarealet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆR: Hos Granola finner du klassisk frokost og lunsj. Foto: Anders Husa
POPULÆR: Hos Granola finner du klassisk frokost og lunsj. Foto: Anders Husa

Et kvarters gange unna Prolog ligger Granola . Dette har lenge vært en klassiker når det kommer til frokost og lunsj. Med sin noe rustikke og franskinspirerte atmosfære, er stedet alltid fullt av folk. Her får du både smørrebrød, omeletter, pannekaker, juicer, smoothier og kaffe.

Dersom du er mer sugen på det amerikanske kjøkkenets frokostretter, er nok nyåpnede Hyggestund stedet for deg. Dette er det siste tilskuddet i rekken av Mikkellers mange spise- og drikkesteder. Den hyggelige frokost- og lunsjplassen ligger i Viktoriagade, og serverer amerikanske klassikere som stabler med pannekaker dynket i lønnesirup, bagels og donuts.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUNSJ: Smørrebrød er et kjent syn på menyene i København - her er to varianter hos Granola. Foto: Anders Husa
LUNSJ: Smørrebrød er et kjent syn på menyene i København - her er to varianter hos Granola. Foto: Anders Husa

Lunsj

Vegg i vegg med Hyggestund ligger Øl & Brød som er perfekt for lunsj. Danskere blir det nemlig ikke. Innredet i en hjemmekoselig, skandinavisk stil – dog med en moderne vri – har de smørrebrød og øl-pairinger på menyen. Som nærmeste nabo finner du Mikkeller Bar med samme eier – et sted å returnere til senere på kvelden for en night cap.

Dersom du ønsker å slenge deg på ramen-bølgen, burde du ta turen til Papa Ramen. Som en av de aller første til å drive sin egen restaurant dedikert til den japanske nudelsuppen i København, har de nå åpnet sitt andre serveringssted på Vesterbro. Her kan du være sikker på at du får økologisk kjøtt i suppebollen din – og de etterstreber å bli totalt økovennlige på sikt.

Og apropos økologi – hvis du beveger deg til Chicks by Chicks , finner du nok en restaurant med den grønne tankegangen i fokus. Pluss kylling. Restauranten er drevet kun av damer som tilbereder økologisk kylling i alle mulige variasjoner og varianter. Du kan velge mellom helstekt kylling, friterte vinger, kroketter eller knasende chips av kyllingskinn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEKSIKANSK: Hija de Sanchez er kjent for sine tacos. Foto: Anders Husa
MEKSIKANSK: Hija de Sanchez er kjent for sine tacos. Foto: Anders Husa

Dersom du ønsker litt mer krydder og sting, kan du bevege deg til Kødbyen. Her briljerer amerikansk-meksikanske Rosio Sanchéz med sin autentiske tacos. Hun var tidligere sjef for det søte kjøkkenet på Noma før hun åpnet sin aller første filial – Hija de Sanchéz – i Torvehallerne. Nå finner du maten hennes under samme navn på Vesterbro også. Menyen er enkel og består av to-tre ulike tacovarianter som endres daglig. I tillegg får du iskrem med meksikanske smaker som tres leches, avocado-is med dulce de leche og frysetørret bringebær, samt churros med dulce de leche og lakris. Slukk tørsten med en av de meksikanske leskedrikkene – aguas frescas – med smaker som hibiscus og tamarind.

Middag

Når du har funnet sulten igjen, er det på tide å oppsøke de beste middagsplassene Vesterbro kan skilte med. Hvis du har spanderbuksene på, kan den danske Michelin-restauranten Formel B være et alternativ for kvelden. Med sin ene stjerne, lages det innovativ dansk mat med røtter i det franske kjøkkenet.

For en mer avslappet kveld, kan japanskinspirerte Jah Izakaya være et alternativ. Den lille, uformelle baren er et perfekt sted å dra for en matbit og et glass vin eller sake. Hos Jah Izakaya får du klassiske retter som gyoza (fylte dumplings), fritert biff og kylling samt edamamebønner og misosuppe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MODERNE: Burger-restauranten Jagger er blitt omtalt som en av de beste i byen. Foto: Anders Husa
MODERNE: Burger-restauranten Jagger er blitt omtalt som en av de beste i byen. Foto: Anders Husa

Er du heller av typen som foretrekker et råere måltid med pinner i hånden, er Sticks’n’ Sushi stedet. Denne sushi-kjeden har hatt enorm suksess i Danmark siden oppstarten på midten av nittitallet. Her er det uformelt og lave skuldre – og ikke minst barnevennlig. De serverer enkelte sushi-retter på trespyd – derav navnet på restauranten.

Ønsker du en litt mer fettholdig middag? Da er det Jagger som gjelder. Stedet er innredet som på en stor burgerkjede, men lokalene har en mer moderne vri. Bestill ved kassen der du kan velge mellom burger, eller full meny med pommes frites og milkshake. Burgeren kommer i et saftig brioche-brød, og har blitt omtalt blant de beste i København.

DAMPEDE BOLLER: Kiin Kiin Bao Bao spesialiserer seg på steam bun bao. Foto: Anders Husa
DAMPEDE BOLLER: Kiin Kiin Bao Bao spesialiserer seg på steam bun bao. Foto: Anders Husa

Skulle det friste mer med en lettere grønnsaksbasert middag, stikker du innom Pony. Denne nordiske bistroen er det Michelin-kokkene på Kadeau som står bak. Både råvarer og rettene i seg selv har utgangspunkt i øya Bornholm. Her får du enkle serveringer med fantastiske smaker der ville vekster, grønnsaker og syltede ingredienser står i fokus.

Madklubben Vesterbro kan være et enda rimeligere alternativ. Dette er drevet av en av Københavns største restaurantgrupper – Madklubben. Avdelingen som ligger på Vesterbro har blitt kåret til Danmarks mest besøkte flere år på rad. Selv med sine 300 sitteplasser, er det stadig stor pågang. Slå deg ned og nyt enkel og deilig dansk bistromiddag til en hyggelig pris.

Et nyere tilskudd på Vesterbro er vin- og matbaren Ancestrale. På denne lille nabolagsrestauranten kan du selv velge drikke fra deres vinrom, og du får servert enkle retter med nordisk preg. Servicen er personlig og upåklagelig – perfekt for en rolig kveld ute i København.

Savner du mer asiatisk skal du bevege deg til Kiin Kiin Bao Bao. Mannen bak – Henrik Yde – eier og driver hele 13 restauranter i København. Han er mest kjent for sin Michelin-belønnede thairestaurant Kiin Kiin. Nå har han spesialisert seg på den taiwanesiske suksessen «gua bao» – dampet bolle med fyll, mer kjent som «steam bun bao». Interiøret er asiatiskinspirert med innslag av danske designreferanser i både treverk og stoler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RUSTIKT: Paté Paté spesialiserer seg på bistromat. Foto: Anders Husa
RUSTIKT: Paté Paté spesialiserer seg på bistromat. Foto: Anders Husa

Avslutt gjerne etegildet i det hippe og hyggelige området Kødbyen. Her er utvalget stort – også på kveldstid. Du finner blant andre Paté Paté – innredet på rustikt og sjarmerende vis med stor, åpen bar og serveringslokale. Restauranten har raffinert bistromat på menyen, og servering frem til elleve, så her kan du bli sittende en stund utover kvelden.

Frister derimot duften av nystekt pizza mer, er Mother et godt alternativ – og ikke mange skritt unna. Denne pizzarestauranten har sin egen vedfyrte stenovn – og alle bunnene lages med saftig surdeig. De er kjent for sine mange smaksrike toppinger, og en av de mest populære er «Burning Love» med potet, mozzarella og bacon.

Publisert: 09.05.2018 kl. 14:42


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?