Baketips: Slik blir du en kakemester
Det er viktig å være nøyaktig når man baker, men det er minst like viktig å kose seg. Marit Hovland deler sine aller beste baketips med oss.
Marit Hovland er egentlig grafisk designer, men de siste årene har hun også brukt mye tid på å bake - og pynte - kaker. Hun har blitt kjempepopulær på Instagram under @borrowmyeyes, og i vår har hun også utgitt sin første bakebok, «Bakeland».
Godt har snakket med henne om hvorfor det ble kaker og fått ut av henne de beste tipsene for hvordan du kan bake hjemme:
– Hvordan begynte du å bake?
– Jeg har rørt i bakeboller så lenge jeg kan huske. Jeg fikk alltid være med på kjøkkenet hjemme og tok kjapt over på egenhånd. Jeg har bilder av meg selv som sitter på gulvet og jobber med bolledeigen. Denne måten å bake på har jeg overført til tantebarna mine. Når de er så små er det mye lettere å bake på gulvet enn å sitte med en alt for stor bolle på kjøkkenbordet som de ikke rekker opp til engang. Med bakebollen på gulvet kan de minste stå og røre sammen sjokoladekaken helt på egenhånd - det blir jo nesten som å lage sølekake i sandkassen!
– Hva slags forhold hadde du til kaker og baking da du vokste opp?
– Det jeg husker best fra barndommen min er mammas boller. Jeg kjenner ingen som triller boller så effektivt som mamma. Hun har bakt mange tusen boller - og ALLE er like store og like runde! Det morsomste er at hun har lært bolletrillekunsten på Barne-TV. Da jeg hjalp til med å trille ut boller ble de langt ifra runde, de ble formet i alle mulige kreative former.
– Hva var din favorittkake da du var liten?
– Da jeg fikk dette spørsmålet som liten, så var eplekake uten epler ofte svaret jeg ga. Innser jo at navnet er litt snålt, men alle forsto iallfall hva jeg ville ha. Elsket den lyse kaken og toppen med sukker og kanel, men de myke eplene synes jeg ikke noe om. Som 7-åring hadde jeg samme favorittkake som de på 70 år, nemlig fyrstekake.
– Hva er din favorittkake nå?
– Min favorittkake endrer seg hele tiden. Spør du meg når jeg er til fjells er favorittbaksten min kanelboller med romglasur fra Solheimstulen. Spør du meg en solskinnsdag i mai får du nok høre pavlova med et lass av friske bær, gjerne selvplukkede. Spør du meg på skogstur i Bærumsmarka, så er svaret skolebollene fra Brunkollen. En regntung høstkveld i sofakroken frister det mest med en brownie med knasende nøtter. Jeg synes smaksopplevelsen henger veldig sammen med situasjonen man er i.
– Hvem lærte deg å bake?
– Jeg husker ingen spesiell læremester, men jeg har nok plukket opp en del kunnskap fra familie og venner. Tror jeg også har lært mye av prøving og feiling. Jeg har aldri vært redd for å kaste meg ut i nye oppgaver på kjøkkenet.
– Hva var den aller første kaken du lagde som du var skikkelig stolt av?
– Jeg tror det må være det første året jeg lagde mitt helt egne pepperkakehus. Jeg var arkitekten og bakeren. Jeg husker hvor stas det var å kunne ha huset på rommet mitt hele julen.
– Hva er det liker best ved bakingen?
– Det morsomste er idéprosessen! Jeg elsker å planlegge hva jeg skal bake - både når det gjelder smak, konsistens, form og pynt. Ved hjelp av fargestifter dukker kakene først opp på papir. Det å komme på en god idé gjør at jeg ikke klarer å vente med å kaste meg over bakebollen! Jeg blir utålmodig etter å finne ut om resultatet blir like bra som jeg så for meg i tankene mine.
– Hvor skal folk begynne hvis de vil lage slike kaker som du gjør?
– Jeg tenker det viktigte er å tørre å prøve nye ting. Teste ut ideer man får - uansett hvor merkelige de er. Du vet ikke om det blir en vinner før du har prøvd! La bakingen være en lek og tenk litt utenfor Nonstop-posen! Jeg bruker både potettrykk og papirklipp for å pynte med.
– Er det noe som er lettere å begi seg ut på enn andre ting?
– Jeg har jobbet mye med å finne fremgangsmåter som alle skal kunne mestre. Med en del lure tips og triks tror jeg hvem som helst kan bli en bakekunstner. Det som krever mest nøyaktighet i boken er nok sjokoladetempereringen. Men du kommer fort inn i det - og da blir gevinsten stor! Det å kunne temperere sjokolade gir utrolig mange muligheter! Gleden når man får sjokolade som ikke smelter ved den minste berøring er undervurdert! Sjokoladen blir i tillegg blank og får et lite knekk når man tygger på den. Hurra!
1. Les alltid gjennom oppskriften først og mål gjerne opp alle ingrediensene før du starter. Dermed går bakingen som en lek når du setter igang!
2. Bruk eggehvite istedenfor vann når du lager melisglasur. Da får du en stabil glasur som blir ordentlig hvit. Det er utrolig mye gøy du kan lage av melisglasur!
3. Tenk at du får til hvilket som helst bakeprosjekt inntil det motsatte er bevist. Da er det lettere å kaste seg ut i nye oppgaver.
4. Gå for naturlige farger. Dette er jo litt individuelt, men jeg synes hissig konditorfargebruk gjør at maten ser uspiselig ut. Mitt tips for å få fristende farger er å blande inn litt brunt. På den måten blir de mer naturlige.
5. Finn frem en skje, skrap bollen og kos deg med kakerørerestene mens du venter på at kaken steker!