Trendretten poke: Fiskesalaten som utfordrer sushien
Den sunne hurtigmaten har tatt verden med storm. Nå har poke omsider kommet til Norge.
Klokken er halv 11 på Majorstuen-krysset i Oslo. En kunde titter gjennom luken og lurer på om det er åpent. Hun går for varianten med laks. To minutter senere står lunsjen klar på disken.
– Poke er morsommere enn salat og noe annet enn sushi, forteller foodtruck-eier Oskar Sellin (32) mens han topper poke-bollen med sesamfrø.
I vinter skrev Godt om den nye retten poke (uttales poh-kay). Den hadde funnet veien fra Hawaii via California og senere spredt seg til resten av USA samt andre deler av verden som Asia og Australia - og nå Norge.
Den hawaiiske retten ble ikke bare spådd som den nye sushien, men også som en av årets trendretter i Baum+Whitemans årlige rapport om mattrender. Også Business Insider skrev om hvordan poke kom til å bli «det neste store» i kategorien fastfood. Det var blant annet her svenske Sellin fikk idéen til å starte restaurant, som i denne omgang ble en på fire hjul.
Artikkelen fortsetter bildet under.
Først og fremst ville han starte noe selv, samtidig mente han at nordmenn var klare for å bli kjent med noe annet enn sushi.
– Nå har jeg vært i Norge i ti år og blitt vant til å spise kald lunsj. Jeg er glad i å lage fiskesalater, og ble tipset av venner som hadde vært mye på Hawaii om at det lignet på poke. Etter mer research tenkte jeg at hvis jeg ikke gjør dette nå, så gjør noen andre det, sier Sellin.
På Hawaii kan poke kjøpes hos alt fra dagligvareforhandlere til bensinstasjoner. Kort fortalt består poke av en skål med ris og/eller salat, marinert fisk og grønnsaker. Opprinnelig lages den blant annet med tunfisk og macadamianøtter.
– Det finnes ingen regler for poke lenger; det forsvant et sted over Stillehavet. I dag er variasjonsmulighetene uendelige, noe som gir mer frihet og spillerom. Du kan ha nachos på hvis du vil.
Artikkelen fortsetter bildet under.
Poke har vært å finne på menyen til flere restauranter her i landet, men Pacific Poke i Oslo er foreløpig den eneste av sitt slag som spesialiserer seg på retten. I hele sommer på Aker Brygge har den sølvfargede foodtrucken servert poke bowls med både laks, tunfisk og kveite til sultne og nysgjerrige kunder. Flesteparten av kundene hadde ikke smakt poke før, men flere endte opp med å komme tilbake opptil tjue ganger.
– I begynnelsen visste folk ikke hva det var, men de fleste var alt annet enn skeptiske fordi de kjenner igjen prinsippet. Det er jo litt som sushi i en skål, men med mer trøkk fordi fisken er marinert.
– Det har vært super respons så langt. I løpet av de to månedene på Aker Brygge har det blitt en greie. Utrolig mange som har lagt ut bilder på sosiale medier.
For en uke siden flyttet matvognen til toppen av Majorstuen fordi det passet seg bedre med årstiden, men også for å by på trendretten til en ny kundemasse – gjerne de som er på farta og på jakt etter sunn lunsj. Eller bare de som er lei sushi.
For selv om retten kan minne om dekonstruert sushi, er det ikke helt det samme.
– Poke erstatter ikke sushi - det er gjerne en middagsopplevelse hvis du spiser skikkelig god sushi. Men når du er på det tiende sushibrettet så har du lyst på noe annet. Dette er dessuten sunnere med tanke på at risen ikke er laget med sushimarinade som gjerne inneholder sukker, forklarer Sellin.
Artikkelen fortsetter bildet under.
Chad Gyers er en av dagens kunder som smaker poke for første gang. Valgets kvaler når han ser de seks variantene på menyen. Etter å ha fått en liten smakebit, faller valget på en poke bowl med spicy shoyu salmon som han spiser rett på stedet.
– Jeg syklet forbi og var sulten, også så jeg at det stod noe om sushi på skiltet her så jeg ble nysgjerrig. Det er fint med en ny vri. Jeg kommer absolutt til å kjøpe mer av dette, sier han.
Anette var litt skeptisk da hun gikk forbi på vei til fysioterapeut, men fikk med en lapp med adressen til nettsiden hvor hun kunne lese mer om konseptet. Nå er hun tilbake for å gi retten et forsøk.
– Tenkte med engang på Pokémon da jeg så navnet, ler hun og tar en bit av skålen som er toppet med tangsalat og marinert rogn.
– Sushi er en favoritt til vanlig, men dette var en perfekt kombinasjon hvor alt er blandet. Det er heller ikke supersterkt sånn at smaken overdøver alt, fortsetter hun.
Nå har Sellin lyst til å finne faste lokaler hvor han kan satse fullt på poke til det norske folket. Han håper likevel at det kommer flere på banen som vil utfordre han etterhvert.
– Jeg håper at det sprer seg, også utenfor hovedstaden. For at det skal bli en mattrend må jo folk ha tilgang til retten, sier Sellin.
Foodie og matblogger Anders Husa er enig i at poke er gjenkjennelig, men er skeptisk til om den er kommet for å bli. Han mener den mangler egenidentitet.
– Retten faller midt mellom sushi og ceviche. Den er tydeligvis blitt mer populær og spredt seg, men jeg er usikker på om det blir det neste store. At det dukker opp dedikerte restauranter for denne retten eller om det blir noe folk lager mye av hjemme, har jeg ikke helt troen på.
Har du ikke mulighet til å smake på poke, men vil prøve å lage den selv? Sjekk detaljert fremgangsmåte her.
Og her er Pacific Pokes beste tips:
- Velg gode råvarer som laks av bra kvalitet og fersk tunfisk fra fiskehandelen.
- Lager du mye av en marinade når du først er i gang, kan du ha den stående i kjøleskapet.
- Selv om det ikke ser like pent ut, smaker fet fisk best når den får ligge i marinaden i ett døgn.
- Marinaden lager du med revet fersk hvitløk og ingefær, 2 deler soyasaus, 1 del ponzusaus (kjøpes eller lages selv), 1 del yuzu og en skvett sesamolje. Smak til med chili.
- Spar litt saus til slutt som du kan helle over risen for ekstra smak.
- Server med det du synes er godt, enten det er avokado, nachos, syltet rødløk, chilimajones, nøtter eller wakame (tangsalat).
Publisert: 16.09.2016 kl. 16:14
Oppdatert: 17.09.2016 kl. 22:49
Lag deg en gratis konto