Guide til kjøp og tilberedning av skrei

10. januar 2017Aktuelt
UTALLIGE MULIGHETER: Skrei servert av Lise Finckenhagen, oppskrift fnner du her, kan serveres på mange forskjellige måter.
UTALLIGE MULIGHETER: Skrei servert av Lise Finckenhagen, oppskrift fnner du her, kan serveres på mange forskjellige måter.
Foto: Sara Johannessen VG
Maiken Svendsen
Maiken Svendsen

Den hvite fisken har snart sesong, og her får du tipsene til hva du bør tenke på når du skal kjøpe skrei. 

Arne Austbø er daglig leder i «Gutta fra havet», som driver fiskebutikk både i Oslo og Sandvika, og catering. De er inne i sin første skreisesong med butikken, men han ser at torsk er populært hos kundene helt fra desember.

Om et par uker begynner skreiensesongen, og Austbø råder deg til hvordan du gjør den beste fiskehandelen.

– Om det er skrei eller annen fisk man vil kjøpe er det alltid lurt å handle på steder som bryr seg om råvaren, sier han.

Austbø forklarer at fersk, hvit fisk skal være omtrent gjennomsiktig med et skjær av grønt eller blått når du kjøper den. I tillegg oppfordrer han til å legge merke til lukten i lokalet.

– Fangstdato sier en del, men vel så viktig er det at fisken er oppbevart riktig, altså lagt på is, frem til salg.

Når du har kjøpt fisken er det viktig at du oppbevarer den på det kaldeste stedet i kjøleskapet.

– Da holder den seg best, opplyser Austbø.

Den tradisjonelle måten å servere skrei på er i mølje, kokt med lever og rogn med kokte poteter til. Austbø legger til at det finnes en rekke andre ingredienser som kan passe til, uavhengig av om man koker eller baker fisken.

– Jeg slår gjerne et slag for sprøstekt bacon, skinke eller chorizo som tilbehør sammen med ertepure eller rotmos. Torsk er en allsidig fisk som man kan pannesteke, fritere, panere, bake eller koke. Det er godt med soyasmør, koriander og kikerter, og bakt løk med balsamico til. Langtidsbakte tomater er nydelig til fersk fisk. Fennikelsalat gjerne med en skvis sitron om den er stekt passer også bra, forteller han.

Slik tilbereder du skikkelig skreimiddag

Publisert: 10.01.2017 kl. 16:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?