Matguide til Gøteborg: Trendy fusions og sjømat i verdensklasse

1. august 2016Aktuelt
LEJONTRAPPAN: Elven Göta elv renner gjennom byen. Ved "Lejontrappan" kan du nyte utsikten. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.
LEJONTRAPPAN: Elven Göta elv renner gjennom byen. Ved "Lejontrappan" kan du nyte utsikten. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

Havnebyen «Gåoteborg» kommer ofte i skyggen av storebror Stockholm - helt ufortjent. Byen kun tre timer unna Oslo byr nemlig på mye godt. 

Sveriges nest største by er kjent som en grå industriby, men har med tiden vokst seg fresh og fargerik. Mye takket være nye barer, restauranter og kafeer som har dukket opp.

FIKA

Da Matteo

BAKGÅRDSLYKKE: Hos Da Matteo kan du enten spise i den hyggelige kafeen, eller sitte i den koselige bakgården. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.
BAKGÅRDSLYKKE: Hos Da Matteo kan du enten spise i den hyggelige kafeen, eller sitte i den koselige bakgården. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.

I ekte svensk stil omtaler vi lunsjen som «fika», hvor du enten har smørbrød eller bakverk til kaffen. Kaffebrenneriet og bakeriet Da Matteo ligger flere steder i den svenske havnebyen, og er populært blant gøteborgere året rundt. Vi vil gå så langt som å si at den lille familien av kafeer serverer byens beste kaffe. Vår favoritt er den som ligger Magasingatan, inneklemt i en liten bakgate kun kvartaler fra Kungsportsplatsen. I slitne lokaler brenner de sin egen kaffe, og baker godt brød. Og siden du er i Sverige så passer det alltid med en svensk «fika», med en «chokladboll» til kaffen.

$$: 75 kroner for frokostbuffet med flere ulike brødsorter og pålegg.

Adresse: Magasingatan 17A

Telefon: +46 31 13 05 15


Rosenkafeet

Midt i hjertet av byen ligger den velkjente Trädgårdsföreningen, som for göteborgere er kjent som både en park og konsertsted. På scenen på gresset har nemlig store artister som Lars Winnerbäck stått. Rosenkafeet tilbyr imidlertid nybrygget kaffe og klassisk bakst på kafeen som er omgitt av planter, og tusenvis av roser.

$$: fra 65,- til 130,- for lunsj/middagsretter.

Adresse: Slussgatan 1


MIDDAG

Market

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Hvis du er blant de som liker en smaksopplevelse utenom det vanlige, er Market stedet for deg. «Dette er Komex», sier de. Maten er nemlig en fusion av koreansk og meksikansk mat, i et moderne miljø. Den unike blandingen av typiske meksikanske retter, som taco, blandet med asiatisk krydder og tilbehør som kimchi, kjennetegner menyen. Den friterte avokadoen er fortsatt blant det deiligste undertegnede har smakt på lenge!

$$: Taco og steamed buns fra 169 SEK.

Adresse: Rosenlundsgatan 8, 411 20 Göteborg

Telefon: +46 311 31 211


Nonna

Nonna betyr bestemor på italiensk, og det du forbinder med en italiensk bestemor er omtrent det du får på restauranten med samme navn. Familievennlig, autentisk italiensk mat i en hyggelig atmosfære. Du vil nesten føle deg som en del av familien. Her kan du forvente deg italienske klassikere som Spaghetti, Tagliatelle, Papardelle med grillet kjøtt og Carpaccio. Pastarettene serveres i familiestørrelse, så bestill inn litt av hvert og smak i vei!

Verdt å vite: Selv om Nonna er en italiensk restaurant, har de valgt å holde seg til pastaretter. Altså: Ingen pizza å få.

$$: Fra 200-lappen for en hovedrett, fra 310 SEK for en delerett.

Adresse: Kungsgatan 12

Telefon: +46 311 32 595


Tranquilo

Denne restauranten, perfekt plassert ved Kungsportsplatsen, er alt annet enn stille. Tranquilo er et populært sted som ofte fylles med god stemning og latter hver kveld, og stedet er kjent for den grillede maten som er inspirert av Sør-Amerika. Midt under middagen kan noen begynne å danse, men ta det med ro: Det er helt vanlig på Tranquilo. Hvis du vil være sikker på å få med deg moroa, bør du booke deg inn på en fredag eller lørdag.

$$: fra 45 SEK for en smårett.

Adresse: Kungstorget 14

Telefon: +46 311 34 555


Sjömagasinet

Den beste maten får du i Göteborg, enkelt og greit. Og skal du ha det beste av det beste drar du på Sjömagasinet, et kvarters trikketur fra sentrum. Restauranten er den første i Göteborg som fikk en Michelin-stjerne, og den har vært en av Sveriges beste sjømatrestauranter i flere tiår.
Verdt å vite: Til forskjell fra restaurantene i sentrum, stenger Sjömagasinet allerede klokken 22 om kvelden. Søndag og mandag holder de stengt. Menyen varierer også ut fra hvilke ingredienser som er i sesong.

$$: Hovedretter fra 345 SEK, treretters lunjsmeny 595 SEK.

Adresse: Adolf Edelsvärds gata 5, 414 51 Götebog

Telefon: +46 317 55 920


BAR

Avalon restaurant og bar

Denne hotellrestauranten tilbyr alt fra småretter og enkle lunsjretter, til fullverdige middager - og har selvsagt et godt utvalg av cocktails. Maten anbefales, og besøker du stedet en fin sommerdag er uteserveringen vel verdt et besøk. Selv reklamerer de med at baren er som kjøkkenet på hjemmefester - stedet der alle samles.

Verdt å vite: Baren har blitt utnevnt til en av Sveriges beste av matguiden White Guide.

$$: Mellom 150 og 350 SEK for lunsj- eller middagsretter.

Adresse: Kunsttorget 9

Telefon: +46 31 751 02 00


Andra långgatan og Tredje långgatan

Dette er rett og slett gater fulle av barer og utesteder, som ligger parallelt med hverandre. Her samles gøteborgere i alle fasonger, og gaten er et «must» dersom du vil oppleve byens uteliv. Her får du også kjøpt god mat, og de ulike stedene tilbyr ulike atmosfærer. Her er det bare å velge og vrake, alt etter hva som passer deg best. Vi anbefaler spesielt Tacos & Tequila og Järntorgets brygghus!


Yaki-Da

Dette utestedet er vel verdt et besøk. Her kan du utfolde deg i bakgården eller i en av stedets flere etasjer. Du kan henge i Kaffebaren der et piano fungerer som DJ-bås, i Sovrummet der du kan danse i det som ser ut som en ung jentes pikeværelse, eller på Golvet der det stadig vekk arrangeres konserter med kjente artister.

Verdt å vite: Er dere et stort reisefølge eller er du usikker på hvor du vil dra ut, er dette stedet. Her finnes det noe for enhver smak, og hvert av rommene spiller ulike typer musikk. Dessuten må man jo bare like et sted med en seng midt på dansegulvet.

$$: Rundt 200 SEK for inngang

Adresse: Storgatan 47 /

Telefon: +46( 0)31 – 960 200


SHOPPING

Saluhallarna

Det finnes to saluhaller i sentrum av Gøteborg - Stora saluhall (eller Saluhallen Kungstorget) og Saluhall Briggen.

Her finner du både restauranter og butikker der du kan kjøpe delikatesser og andre varer innen mat. Saluhallene er omtrent som mathallene vi kjenner til her til lands.

Verdt å vite: Begge saluhallene ligger i historiske bygg. Briggen saluhall var tidligere hovedbrannstasjonen i byen, og Stora saluhall ble opprinnelig bygget i 1888. I dag er dette ett av få bygg i denne byggestilen som fortsatt finnes.

Adresse: Stora saluhall, Kungstorget, 411 17 Göteborg og Saluhall Briggen, Nordhemsgatan 28, 413 06 Göteborg.

Publisert: 01.08.2016 kl. 15:41
Oppdatert: 01.03.2017 kl. 09:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?