Deilig høstmat i november: Nå er disse råvarene i sesong

6. november 2017Aktuelt
I SESONG: Bruk råvarer i sesong for den beste smaken! Oppskriftene på disse rettene finner du i saken. Foto: Sara Johannessen / Christian Brun
I SESONG: Bruk råvarer i sesong for den beste smaken! Oppskriftene på disse rettene finner du i saken. Foto: Sara Johannessen / Christian Brun
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Dette er råvarene du bør putte i handlekurven nå - det er nemlig i denne årstiden de smaker aller best. 

Hummer

Selv om mange assosierer hummer og annen skalldyrmat med sommer, er det faktisk i vinterhalvåret hummeren er best. Det foregår fiske av hummer mer eller mindre langs hele norskekysten.

Hummeren er en av de dyreste råvarene fra havet. Den kan kokes, gratineres og grilles - og skallet er ypperlig til supper og sauser. Hummerkjøttet er fast, og har en søtlig smak.

Potet

Det menes at poteten kom til Norge i cirka 1740. Poteten er faktisk en av de viktigste matvarene i verden, og den har også vært en stor del av den norske kosten. Den dyrkes i nesten hele Norge, og er en av våre viktigste næringskilder, med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer.

Poteten har en nøytral smak og passer til det meste. Den kan kokes, moses, bakes, stekes, brukes i supper, gryter og salater. Poteten har også lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber.

Grønnkål

Grønnkål er tilgjengelig fra juni til januar. Det er en robust bladgrønnsak, som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål.

Grønnkålen blir betegnet som supermat, er proppfull av næringsstoffer som proteiner, beta-karoten, vitamin E, C og B6, kopper, kostfiber, folat, kalsium og kalium. Grønnsaken er faktisk noe av det sunneste du kan spise. Den kan spises rå eller varmebehandlet.

Purre

Purren er i løkfamilien, og dyrkes over hele Norge, fra august til februar og i juli. Den er allsidig, og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, dampet og gratinert. Den hvite delen er mørest og brukes ofte rå, mens den grønne egner seg godt i supper og gryter.

Purren har et lavt energi- og fettinnhold, et høyt innhold av folat og kostfiber og er en god kilde til vitaminene B6 og C, og kalium.

Kilder: sesongkalender.no, snl.no, bama.no, frukt.no

Publisert: 06.11.2017 kl. 16:20


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?