Slik lager du det perfekte spekefatet

12. mai 2016Aktuelt
SPEKEMATSALAT: Du kan anrette spekematen på mange måter. Her har Lise Finckenhagen laget en lekker salat med jordbær og spekemat. Foto: Sara Johannessen/VG.
SPEKEMATSALAT: Du kan anrette spekematen på mange måter. Her har Lise Finckenhagen laget en lekker salat med jordbær og spekemat. Foto: Sara Johannessen/VG.
Line Blokhus
Line Blokhus

Koldtbordsesongen er for alvor i gang, med konfirmasjoner og 17. mai rett rundt svingen. Her har du noen smakfulle kombinasjoner og alle oppskriftene du trenger.

En av de største fordelene med å servere spekemat er at det aller meste kan gjøres klart dagen i forveien. Da slipper du å stå opp grytidlig og du behøver ikke styre på kjøkkenet når gjestene har ankommet.

Du kan gjøre det enkelt å servere spekemat uten så mye tilbehør, men det trenger ikke være spesielt tidkrevende å lage en deilig potetsalat eller å servere friske bær og frukt ved siden av den salte maten.

Om festdeltakerne skal ta med seg hver sin rett til bordet, er det lurt å skrive ned en liste over rettene (eller bruk vår sjekkliste nedenfor) og fordele rettene på forhånd. Da er man sikker på at ikke tre av gjestene dukker opp med ferskt brød, eller at eggerøren blir glemt bort.

Så mye trenger du

Om du bare skal servere spekemat bør du beregne omtrent 150 gram spekemat per person. Skal du servere potetsalat, lefseruller eller annet tilbehør som metter godt, kan du beregne litt mindre, mellom 100-130 gram per person.

I tillegg er det verdt å notere seg at spekeskinken som regel er den det går aller mest av. Derfor er det lurt å fylle omtrent halve spekefatet med spekeskinke.

Godt-spekefat til 10 personer:

 • 600 gram spekeskinke (i skiver)
 • 200 gram fenalår (i skiver)
 • 200 gram spekepølser (salami, morrpølse, fårepølse)
 • 200 gram snackspølser
 • Potetsalat
 • Waldorfsalat
 • Eggerøre
 • Frisk salat med jordbær, bringebær og ruccola
 • Foccacia
 • Lefser med røkelaks
 • Aioli
 • Frisk frukt og bær (melon, druer, jordbær, bringebær)

Husk på at dette bare er et forslag, og at selv om spekemat er typisk norsk finnes det mye spennende spekemat fra resten av verden. Sprit gjerne opp fatet med en spicy spansk chorizo eller portugisisk ibéricoskinke.

Tilbehøret som passer best

Siden spekematen i seg selv er salt, er det viktig å tenke på at tilbehøret ikke bør være så salt. Derfor er en frisk og søt waldorfsalat, eller en mild potetsalat midt i blinken til den salte spekematen.

Om du vil bruke noe av spekeskinken til å lage små fingerretter kan du med trygghet ta i bruk sesongens bær og grønnsaker. Stekte asparges smaker nydelig surret i spekeskinke, og en søt melonbit likeså.

Dropper du det mettende tilbehøret bør du i det minste servere rømme og brød eller flatbrød for å balansere smakene – eller sette frem søt melon, druer og friske jordbær og bringebær.

Her har du alle oppskriftene du trenger til spekefatet. Velbekomme!

Publisert: 12.05.2016 kl. 17:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?