Spis som fotballproffen: Her er Mats Møller Dæhlis favorittretter
For fotballtalentet er mat viktig for å prestere. Nå deler moren sine enkle suksesstips for å lage sunn og god hverdagsmat som hjelper aktive ungdom å tåle mer.
Mette Møller (49) er fotojournalist, matskribent og kokebokforfatter. Først og fremst er hun mor til fotballstjerne og A-landslagspiller Mats Møller Dæhli (19), som nylig ble kåret blant verdens største talenter.
Da Mats dro til England for å satse fullt på fotballkarrieren for fire år siden, sa Mette opp jobben som fotograf i Dagbladet for å hjelpe sønnen.
I dag er en av oppgavene å sørge for at han får rikelig påfyll av mat. Hun har alltid likt å stå på kjøkkenet, men etter Mats begynte å trene mer og mer ble det viktig å lage ekstra næringsrik og variert mat. Og for Mette hører ordene idrettsglede og matglede sammen.
– Noe av gleden ved å ha trent hardt og blitt ordentlig sliten, er å kunne komme hjem og nyte maten, samt bruke det som restitusjon. Jeg har sett hvor viktig mat har vært for Mats, særlig etter han dro til Manchester Uniteds akademi og måtte tåle mye trening. Da koste han seg veldig når han fikk god mat, sier Mette på telefon fra Cardiff, hvor mor og sønn for tiden bor sammen.
Gjennom tiden i Manchester, Molde og nå Cardiff har Mette laget en del mat til Mats. De beste oppskriftene noterte hun ned på telefonen, ark og pc-en. Nå har oppskriftssamlingen blitt til kokeboken «Fotballmat», som inneholder alt fra forslag til raske middager, riktig mat før trening til enkle lunsjretter.
– Jeg ønsker å inspirere både idrettsungdom som har begynt å lage maten sin selv og foreldre som trenger enkle tips til sunn hverdagsmat for aktive barn. Når de vokser og trener, så trenger de mye og variert mat for å få i seg det kroppen trenger. Da er det også viktig at den smaker godt – da spiser de gjerne en porsjon ekstra.
Se Mettes beste tips og få oppskriftene på Mats favorittretter lenger ned i saken!
Det trenger imidlertid ikke å være en heltidsjobb det å lage sunn og god mat.
– Bare man begynner å lage maten selv og droppe ferdigmaten, da spiser man allerede ganske sunt. Det er det jeg ønsker å formidle, nemlig at det ikke er så vanskelig å lage mat fra bunnen av, forklarer Mette og legger til:
– Få hvert måltid til å inneholde karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler, og bruk rene råvarer. Det er ikke mer hokus pokus enn det!
Flere av Mettes oppskrifter tar heller ikke mer enn 10–25 minutter å smelle sammen. Pastaretter med kylling, grønnsaker og en god saus er blant hverdagsfavorittene til Mats. De passer glimrende som både lunsj etter en treningsøkt og middag dagen før kamp.
– Matlagingen tar egentlig den tiden det tar å koke pasta. Du må bare orke å kutte og hakke litt – og når det er gjort, så er mye gjort. Det hjelper også å ha det du bruker ofte i det daglige i skapet, konstaterer hun.
Fotballmammaen har heldigvis en sønn som er veldig glad i mat og flink til å prøve nye smaker. Hun får ofte tilbakemeldinger på det hun lager, noe som også har inspirert henne.
Selv har Mats også begynt prøve seg selv frem på kjøkkenet når han er alene. Da er det gjerne en kombinasjon av morens oppskrift med en egen vri.
– Jeg har blitt flinkere til å lage mat selv det siste året, og lager meg middag hver dag når jeg bor alene. Ikke alt blir like vellykket, men jeg er i alle fall god til å steke kylling og brokkoli, forteller han i boken.
Kaker og desserter er det derimot lite av i huset.
– Mats spiser veldig mye av middagen og orker som regel ikke da dessert. Spiser man mye ordentlig mat, så spiser man mindre av det man ikke skal spise mye av som potetgull, godteri og brus.
Lag mest mulig av maten selv og gjør det enkelt. Bruk ordentlig fisk og kjøtt, grønnsaker og frukt. Prøv å ha litt av alt på en tallerken, slik at måltidene blir varierte.- Pass på bruke masse grønnsaker og varier dem. Det er smart å «lure» inn diverse grønnsaker i alle måltider som i pastasausen, eller tilsett litt ekstra vårløk i maten.
- Det er alltid kjekt å ha urter, chili, hvitløk, sitron eller krydder i skapet. Ved å smake til maten med disse ingrediensene klarer man seg med mindre salt og mindre sukker, og har mer kontroll over det man spiser. Mitt favorittkrydder er cayennepepper som jeg bruker ofte.
- Skal du kjøpe ferdigmat så vær nøye på det du kjøper. Det er veldig lurt å lese på etiketten. Se hvor mye fisk det faktisk er i fiskekakene. Gå for den som inneholder 80 prosent fisk i stedet for den med 40. Dropp matvarer hvor det står «vegetabilsk fett» på innholdslisten - det betyr som regel dårlig fett.
- Få næringen gjennom maten. Jeg er ikke veldig for å bruke mye penger på kosttilskudd og piller, bortsett fra Møllers tran sammen med et glass nypresset appelsinjuice.
Dette ble favoritten til Mats de første ukene i Cardiff. Smaker godt med ristet grovbrød litt.
Dagen før kamp er det gjerne pasta med kylling som står på menyen i de klubbene Mats har spilt for. Smaken varierer riktignok ganske mye fra hotell til hotell. Får han spise kampmat hjemme, er denne varianten med kylling og chorizo favoritten.
Når middagen skal lages i en fei er dette et perfekt alternativ. Gulrotmos er både sunt og god - og lett å lage.
Del gjerne dine beste tips til god treningsmat i kommentarfeltet eller vis oss bilder på Instagram med #godtno.