Så mye spiser og drikker du antakeligvis for i julen
Føler du at du bruker mye penger på mat og drikke i julen? Det stemmer nok.
Pleier du å føle deg stappet etter julen? Det er kanskje ikke så rart: En artikkel på SSB i serien «Julehandel» viser at hver av oss antageligvis vil spise og drikke for hele 4400 kroner i løpet av desember 2017.
Det er også forventet at omsetningen på salg av vin og brennevin vil være 81 prosent høyere i desember enn de andre månedene i løpet av året. Dette utgjør 500 kroner per person.
Videre står det at det er ventet at vi kommer til å bruke i underkant av 4 milliarder kroner mer på mat og drikke i julemåneden sammenlignet med gjennomsnittet i resten av året: I desember er den gjennomsnittlige omsetningen 23 milliarder, mens den resten av året ligger på 19,2 milliarder, ifølge SSB.
Ifølge en gallupundersøkelse som Østfoldforskningen gjennomført for Matvett i 2012, kaster vi trolig langt mer mat enn normalt etter julen (og andre høytider), særlig ferske bakervarer og frukt og grønnsaker.
Diana Ivanova er stipendiat ved NTNUs program for industriell økologi, og har tidligere analysert miljøpåvirkningen fra et forbrukerperpektiv i 43 land. Hun oppfordrer folk til å reevaluere konsumet sitt.
– Det er synd om denne høye konsumeringen fører til økt avfall. Mye bra mat blir kastet i høytidene, selv om det er mange måter å unngå det på, sier Ivanova til Godt.
– Det hadde utgjort en stor forskjell om folk gikk fra produktkonsum til å fokusere mer på opplevelser i julen, sier stipendiaten.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hun fortsetter:
– Et annet alternativ er å redusere kjøttforbruket, til og med gjennom julen. Hvis det blir for vanskelig, kan en eventuelt beholde mattradisjonene gjennom høytidene, og redusere resten av året, sier Ivanova.
Hun trekker fram at den europeiske og norske dietten er «kjøtt-intensiv».
– Dietter som bygges mye rundt rødt kjøtt fører med seg metanutslipp, og har en stor innvirkning på miljøet, sier Ivanova.
Marie Hebrok er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Hun kan fortelle at det er en sterk norm knyttet til det å ha «mer enn nok mat» å tilby når man får gjester til middag.
– Flere av deltakerne i vår studie sa at de var «livredde» for at det ikke skulle bli nok
mat.
Forskeren trekker fram at det er hyggen og stemningen som står i fokus i julen - ikke at hvordan man håndterer maten kan føre til mye kasting.
– Folk er lite bevisste på hvor mye de selv kaster. 64 prosent tror de kaster mindre enn andre de kan sammenligne seg med, forteller Hebrok.