Til hovedinnhold

Test av pepperkaker: Litt søtt og litt svidd

15. desember 2015Aktuelt
ELLE MELLE: Det er ikke bare utseende som teller når vi skal velge pepperkaker, det er det som er inni også. Foto: Godt.no.
ELLE MELLE: Det er ikke bare utseende som teller når vi skal velge pepperkaker, det er det som er inni også. Foto: Godt.no.

Sjekk hvilken pepperkake som falt best i smak da Godt testet julens pepperkaker fra butikken.

Det må være pepperkaker i julen, og helst i noen uker før jul også. Og selv om du ikke er en pepperkakebaker, eller bare ikke har tid til å bake pepperkaker, er det heldigvis råd. Vi kan kjøpe gode, ferdigbakte pepperkaker i butikken. Og selv om det var mye snakk om utsolgte julevarer i forrige uke, da alle butikkene satte ned prisene på både marsipan og pølser og rødkål og surkål og pepperkaker til under tier’n, så er det fortsatt heldigvis pepperkaker å få tak i.

Vi har testet fem forskjellige slag pepperkaker, som du får kjøpt i de største matvarebutikkene våre - prisen varierer (i dag) fra kroner 8,90 for den billigste til kroner 80,50 for den dyreste.

Panelet fikk ikke vite hvilken pepperkake de smakte på under testen. De ble bedt om å legge vekt på utseende, smak og konsistens i sine kommentarer. Terningkastet er beregnet ut fra alle deltakernes bedømmelse.

Resultatet av årets pepperkaketest

Berthas Pepperkaker: Passe tynne og sprø

Berthas Pepperkaker.
Berthas Pepperkaker.

Berthas pepperkaker kommer i blomsterfasong. De er passe tynne og akkurat passe sprø, viser det seg. De er gode på pepperkakesmak, uten å bli for markant - egentlig nesten litt for mild? Slik at man bare må ha en til. Dette er en pepperkake man kan spise veldig mange av uten å bli lei, og er en definitivt favoritt blant flesteparten i testpanelet.

Pris: Kr 17,70

Terningkast: 5

Sætre Pepperkaker bakt med smør: Smaker ekte pepperkaker

Sætre Pepperkaker Bakt med smør.
Sætre Pepperkaker Bakt med smør.

Pepperkakene kommer i flere forskjellige former, griser, trær, nisser og hjerter - selv om de smaker det samme, er det litt morsomt med forskjellige kaker. Kjeksene er veldig søte, og smaker godt av smør. Det er ikke så markant pepperkakesmak, de minner litt om Gjende-kjeks i smaken. Pepperkakene er tykke og litt mykere enn noen av de andre variantene.

Pris: Kr 39,00

Terningkast: 4

Sætres beste pepperkaker: Fine å servere

Sætres Beste Pepperkaker.
Sætres Beste Pepperkaker.

Sætres beste pepperkaker er runde med «God jul»-hilsen. Det faller i smak hos panelet - de syns kakene ser fine ut og er midt i blinken å servere når man får gjester. Pepperkakene smaker også godt, men er på grensen til å være ørlitegrann for spicy. De er søte, men ikke for søte, og smaker godt av pepperkaker uten en særlig dominerende ettersmak. Pepperkakene har fin tykkelse, men de er litt tørre.

Pris: Kr 80,50

Terningkast: 4

Bertha Bertil pepperkaker: Tydelig ingefærsmak

Berthas Bertil Pepperkaker.
Berthas Bertil Pepperkaker.

Alle pepperkakene i Bertil-boksen mangler et bein, det ble ikke udelt positivt mottatt blant testdeltakerne - noen syns det var litt rart. Ellers er pepperkakene også noe lysere enn de andre i testen. De er sprø, på grensen til litt tørre, selv om de er litt tykkere enn mange andre pepperkaker. Smaken preges av ingefær, og er ikke helt å kjenne igjen som pepperkake, men mer som en annen julekjeks.

(I følge Baxt AS, som produserer Berthas Bertil pepperkaker finnes det ikke noen egentlig forklaring på hvorfor pepperkakene bare har et bein, annet enn at de bruker en valse som bare har ett bein.)

Pris: Kr 37,90

Terningkast: 3

Bjørken Pepperkaker: Smaker litt brent

Bjørken Pepperkaker.
Bjørken Pepperkaker.

Disse pepperkakene er hjerteformede og litt mørke. De smaker også litt brent. Det er akkurat som om noen glemte å ta dem ut av ovnen i tide, er en kommentar fra testpanelet. De er kraftige på pepperkakesmak, men ettersmaken er enda kraftigere og ganske besk. Pepperkakene er perfekt i konsistens, sprø og porøse, og det er bra at de er skikkelig tynne, men den bitre smaken trekker ned.

Pris: Kr 8,90

Terningkast: 2

Panelet bestod av seks deltakere fra VGs nisjeseksjoner; uttalte pepperkakeelskere, bakedronninger, kakemomser og en konditor.

Publisert: 15.12.2015 kl. 16:13


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?