Sandwich Brothers: Må skru opp prisen for å komme seg på beina
Den lille isprodusenten har gått fra fulle vår- og sommerplaner til å måtte gjøre som isbilen: Å levere is der folk bor.
Sandwich Brothers startet som en sommerjobb for unge flyktninger som en introduksjon til det norske arbeidslivet. I løpet av fire år har det utviklet seg til en helårsdrift, men som mange andre bedrifter har isprodusenten fått kjenne på konsekvensene av corona. Ansatte har vært permittert, produksjonen på kjøkkenet stod stille i noen uker og leveringssyklene har trådd en del færre kilometere i Oslos gater. For å holde hjulene litt i gang samarbeidet de en kort periode med Smalhans for å levere takeaway-mat hjem til folk i sentrum.
– Nå bygger vi oss opp igjen og prøver å komme oss på beina igjen, sier markedsansvarlig Milla Vasbotten.
Skal du bestille takeaway? Her finner du våre tester av burger, indisk og thaimat
Sandwich Brothers omtaler seg selv som «en gjeng brødre fra forskjellige mødre», som selger håndlagde iskrem-sandwicher i Oslo og omegn. Sorbet Sisters drives også på samme konsept - bare med en gjeng «søstre» som leverer sorbet-is.
Forsøkt frastjålet
Isen selges vanligvis fra syklene deres, samt noen kafeer i hovedstaden. Rett før coronakrisen ble elsyklene forsøkt frastjålet utenfor Sentralen, hvor det endte opp med at to av syklene ble ødelagte.
– Vi har jo hatt en lang historie med de syklene - det er ikke første gangen noen har prøvd å stjele syklene våre. Denne gangen klarte de ikke å stjele dem, men de klarte å rive av batterier som er bak på syklene. Det gjorde at hele sykkelen ble ødelagt. Det er så synd og unødvendig, sier Vasbotten.
Å finansiere nye deler til syklene gjør et stort hugg økonomisk til vanlig, men spesielt under denne coronatiden. April var egentlig en måned som var duket for is-leveringer til flere konferanser og arrangementer. Etterfulgt av høysesong på sommeren med is-salg i parker og på badesteder, samt tilstedeværelse på festivaler som Øya. Nå er arrangementene, konferansene og festivalene avlyst.
– Vi har måtte kaste oss rundt for å finne nye måter i gi våre ansatte arbeid. Jeg tror hvis vi skal se det positive i det; tror jeg mange bedrifter har måttet endre tankegang, og se at det er viktig å tenke kreativt og nytt. Selv om det har vært tungt og tøft, har det også vært spennende å se hvordan man kan finne nye måter å jobbe på.
Sjekk også: Slik lager du hjemmelaget sandwich-is
Annerledes folkefinansiering
17. mai er imidlertid ikke avlyst - selv om den i år blir litt annerledes enn det vi er vant til. Isbedriften leverer derfor i disse dager en tipakning med sandwich-is hjem til folk i Oslo, Bærum og Asker som vil ha isen i hus til nasjonaldagen.
Til vanlig selger de en is for 55 kroner på gaten. Nå selger de en pakning med ti is til 1000 kroner. Det har fått noen til å reagere.
– Det har vært mange som er interesserte og som kommer med hyggelige tilbakemeldinger. Vi setter veldig stor pris på at folk ser verdien i å bruke litt ekstra. Det er ikke en vanlig is - det er mye mer enn bare is. Vi er mest stolte av våre ansatte og hva de får til. Vi har også fått noen litt negative kommentarer som handler om at folk synes prisen er høy. Det forstår jeg kjempegodt, men det er viktig for oss for å komme på beina igjen, sier Vasbotten og fortsetter:
– Nå har vi ressursene til å komme i gang, men ikke økonomien til det. Derfor tenkte vi en tipakning med is i en tid der man er mer hjemme. Også kunne det være et bidrag for å hjelpe oss - både for å finansiere sykkelbatterier og sende våre ansatte tilbake på jobb, som er vår viktigste del i bedriften.
Sandwich Brothers har den siste tiden fått støtte av Kronprinsparets fond til en pakkemaskin som gjør at de får pakket inn hver enkelt is inn i kompostbare poser. Dette gjør det enklere for dem å fortsette og selge tipakningene også etter 17. mai.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tøft uten jobb
I tillegg til arbeidspraksis, tilbyr entreprenør-bedriften språktrening og nettverk for de ansatte, som er mellom 18-25 år gamle og har bakgrunn fra Syria, Somalia, Irak, Eritrea, Afghanistan og Etiopia. Sandwich Brothers er avhengig av deres ansatte for at hjulene skal gå rundt. Nå er flere av dem smått tilbake på kjøkkenet og på syklene, men Vasbotten forteller at det har vært tøft for dem å gå uten jobb i flere uker.
– Mange av våre ansatte går på skolen, så på den måten har de ikke hatt mangel på ting å gjøre. Men det er vanskelig å ikke ha den økonomien de er vant til å ha.
– Det vi er lidenskapelige for er at de ansatte skal ha en trygg og god arbeidsplass som gir dem arbeid. Det har vi ikke kunnet gi dem denne perioden. Vi håper at vi kommer i gang nå og får på plass jevnlige vakter, fortsetter Vasbotten.
Sitrallah Mohammed (20) er en av dem som er tilbake på jobb og forteller til Godt at det føles bra å være i gang igjen.
– Det beste med jobben er at du føler at du har funnet en plass i det norske samfunnet. Når du jobber i kjøkkenet, får du nye kunnskaper om is og når du jobber på service, blir du kjent med mange forskjellige norske folk og lærer masse om dem, sier hun.
Flere 17. mai-oppskrifter og tips:
Publisert: 14.05.2020 kl. 08:54
Oppdatert: 14.05.2020 kl. 18:06
Lag deg en gratis konto