Ida Gran-Jansens julefavoritt: Riskrem med karamellsaus

19. desember 2019Aktuelt
MED EN TVIST: Ida Gran-Jansen lager riskrem med karamellsaus til jul. Oppskriften deler hun i denne saken. Foto: Krister Sørbø/VG
MED EN TVIST: Ida Gran-Jansen lager riskrem med karamellsaus til jul. Oppskriften deler hun i denne saken. Foto: Krister Sørbø/VG
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Julen til matbloggeren er full av tradisjoner, men når det kommer til desserten kjører hun en egen vri. 

Matblogger og kokebokforfatter Ida Gran-Jansen er vokst opp i en familie med sterke juletradisjoner. Så det å tilbringe julaften med andre enn de hun har vokst opp med, det sitter langt inne. Selv om hun og samboer Eirik Lyssand har vært sammen i tre år har de foreløpig ikke feiret jul sammen.

– Vi hadde tenkt å feire jul sammen med begge våre familier i år, hjemme hos oss, men fant ut at 22 stykker rundt bordet blir litt mye, sier hun og ler.

Heller ikke i år skal paret feire sammen. Mens kjæresten spiser middag med sin familie hjemme på Grünerløkka, reiser hun til familien i Holmenkollen og spiser middag der.

– Jeg legger Max først, så reiser jeg til mor. Da får jeg litt mindre dårlig samvittighet for å reise hjem!

For paret har sønnen Max på åtte måneder sammen. Dette blir Max sin første jul, men han er fortsatt for liten til å forstå så mye av det.

– Det blir nok morsommere og morsommere jo større han blir. I år kommer han jo til å legge seg før selve feiringen har begynt, men til neste år er han nesten to år, da får han med seg mer. Jeg husker jo julen fra min egen barndom, og gleder meg til å se julen gjennom mitt eget barn sine øyne.

I Gran-Jansens familie er det vanlig at alle tar med seg litt mat når de møtes på julaften. Og bakemesteren har selvfølgelig ansvar for desserten. I tillegg pleier hun å ta med seg julegodis.

– Jeg lager alltid karameller, men de syv sortene styrer jeg unna. Pepperkaker baker jeg også, men det er vel heller ikke en av de syv sortene. Årsaken er rett og slett at hun ikke er så glad i de tradisjonelle julekakene.

– Jeg synes ikke det er så godt, og jeg kan ikke lage ting som jeg ikke selv synes er godt. Deigene er også ofte helt lik. Men Strull, det liker jeg!

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOS: Som i fjor så skiller Ida Gran-Jansen og samboeren Erik Lyssand lag på julaften. Familietradisjoner skal holdes i hevd. Ida skal hjem til mamma. Foto: Krister Sørbø/VG
KOS: Som i fjor så skiller Ida Gran-Jansen og samboeren Erik Lyssand lag på julaften. Familietradisjoner skal holdes i hevd. Ida skal hjem til mamma. Foto: Krister Sørbø/VG

Tradisjonell jul

Selv om Gran-Jansen tror mange, og kanskje spesielt unge i dag, ikke er så glad i de tradisjonelle julekakene, har hun oppfatningen av at når det kommer til selve julemiddagen så er det tradisjonene som gjelder.

– Den middagen tror jeg er ganske satt, om man så har ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller torsk. Samme med desserten, men det går jo an å lage små endringer som gjør det litt mindre tradisjonelt.

Julaften hos familien på Midtstuen forløper på samme vis hvert år. Dagen starter med TV-programmet «Tre nøtter til Askepott», etter det går det slag i slag frem til ribbemiddagen og kaffe og kaker foran juletreet. Lille julaften derimot, er ikke like konservativt feiret.

– Jeg har jo bursdag lille julaften, det er jo litt kjedelig. Men jeg er i hvert fall glad for at jeg ikke har bursdag på julaften, men en dag før.

Hennes mor har bursdag 1. juledag, da er det koldtbord som gjelder.

– Det koldtbordet er jeg så glad i. Masse god mat. Men på min bursdag kjører vi en litt annen stil, humrer hun.

Bursdag dagen før dagen

23. desember feirer matbloggeren nemlig fødselsdag med grøt før hun og de tre brødrene hennes stikker på Bislett Kebab.

– Det har vi gjort i mange år. Og det er faktisk en del folk som er på Bislett Kebab på lille julaften. Overraskende mange faktisk. Det er uansett en utrolig koselig tradisjon, det er jo ikke så ofte vi ser hverandre alle sammen.

For selv om hun er god til å lage mat, er hun ganske fleksibel i matveien.

– Jeg er ikke fin på det. Jeg liker McDonald's og Grandiosa jeg også, legger hun til.

I sin siste kokebok som handler om julemat er hun opptatt av at det skal være enkelt.

– Alt i boken skal være relativt enkelt, noe alle kan klare å lage, understreker Gran-Jansen.

Hun er også opptatt av at ingrediensene i de forskjellige rettene er lette å få tak i. Her er en av hennes julefavoritter:

– Denne retten lager jeg til julaften, som dessert. Det er tradisjonell riskrem, men med karamellsaus i stedet for den tradisjonelle røde sausen.

– Jeg serverer karamellsausen ved siden av, og pleier også å sette frem rørte jordbær i tillegg i tilfelle folk savner det.

Publisert: 19.12.2019 kl. 14:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?