Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På Godt finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Godt skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Godt penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Godt, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Blomstersmør: Vårens fineste tilbehør

5. mai 2022Aktuelt
FARGERIKT: Tenk å servere noe så lekkert til helgens grillmat.
FARGERIKT: Tenk å servere noe så lekkert til helgens grillmat.
Maria Tveiten Helgeby/VG

Vi guider deg gjennom hvordan du kan lage blomstersmør selv.

Vi har tidligere skrevet om blomsterpasta. Nå er det en ny «blomstermat» vi har blitt fascinert av, nemlig blomstersmør – eller «floral butter», som det kalles på Instagram.

Blomstersmør er rett og slett smør som er dekorert og smakssatt med (spiselige) blomster og urter.

Hvis du vil lage ditt eget blomstersmør, må du åpenbart passe på at du bruker blomster som faktisk kan spises. Noen gartnerier selger blomster som er tydelig merket med at de er spiselige. Ellers kan for eksempel roser, stemorsblomster og blomkarser du dyrker selv spises.

Aimee Twigger, som bruker blomster i pastaen sin, tipser om blant annet dagfiol, gressløkblomst, viola og primula. Urter er det jo bare å smelle på med, som for eksempel gressløk, persille, salvie og rosmarin.

Lag blomstersmør selv

For å lage ditt eget blomstersmør kan du enten lage smør fra bunnen av, eller rett og slett bruke en pakke smør fra butikken. Vi gjorde det sistnevnte for enkelhetens skyld.

Start med å finne fram smøret og de spiselige blomstene. Vi har her valgt stemor uten sprøytemidler.

Maria Tveiten Helgeby/VG

Del smøret i terninger, og arbeid det mykt med en sleiv, en kjøkkenmaskin eller hendene. Dryss over opphakkede blomster og eventuelt urter. Vi tilsatte timian, gressløk og kruspersille. Bland smøret så urtene og blomstene fordeler seg jevnt.

Maria Tveiten Helgeby/VG

Ta litt vann på hendene, og form smøret til en pølse. Legg smøret på plastfolie eller bakepapir, og dekorer den som ønsket med hele blomster og urter.

Maria Tveiten Helgeby/VG

Brett plastfolien rundt pølsen, og rull den forsiktig frem og tilbake slik at pølsen blir relativt jevn. Legg den til avkjøling i kjøleskapet i et par timer.

Maria Tveiten Helgeby/VG

Nå er blomstersmøret klart til servering! Del det enten opp i skiver selv, eller la gjestene gjøre det. Perfekt til grillmat, en litt ekstra fin helgetoast eller den bakte poteten – hvis du vil gjøre noe litt attåt.

Maria Tveiten Helgeby/VG

Hvis blomstersmør ikke er helt din greie, vil du kanskje heller prøve deg på pisket smør?

Bli inspirert

Du kan enkelt lage blomstersmør selv. Hvis du ikke har noen blomster tilgjengelig her og nå, kan kanskje tørkede blomster være tingen.

Holly Cappelle, som står bak instagramkontoen @bigfamilyliving og har delt bilder av blomstersmør flere ganger, skriver dog at man ikke bør bruke tørkede blomster hvis man skal bruke smøret rett på brødskiven, siden ferske blomster smaker bedre.

Kjenner du derimot hobbygartneren presse seg frem etter flere måneder med vinter, er det mulig å for eksempel dyrke blomkarse eller ringblomst fra bunnen av.

Når blomstersmøret er ferdig laget, kan det for eksempel serveres i en fin smørklokke for å sette prikken over i-en.

Denne gjennomsiktige i glass gjør seg godt på bordet til helgefrokosten.

Eller hva med en litt mer moderne variant i hvitt og grønt?

Publisert: 05.05.2022 kl. 13:52


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?