Friluftsprofilenes beste tips: Enkel og smakfull turmat

TURGLEDE: Det er kanskje ikke så lett å lage god mat ute i naturen, men der smaker maten enda bedre.
TURGLEDE: Det er kanskje ikke så lett å lage god mat ute i naturen, men der smaker maten enda bedre.
Foto: Harald Wanvik
Ingeborg Christensen Breivik

Naturen byr på mye fint, men gode matlagingsforhold er det ikke akkurat snakk om. Likevel finnes det noen veldig deilige måltider man kan tilberede og lage ute i naturen – få oppskriftene her.

Om det kom noe godt ut av to år med coronapandemi, så må det være at vi virkelig lærte oss å elske Norge. De færreste av oss forlot landet de siste somrene, og det inspirerte nok mange til å utforske norsk skog og mark.

Og friluftstrenden ser ikke ut til å snu med det første. I en undersøkelse utført av Opinion for Den Norske Turistforening svarte over 60 prosent at de ønsker seg en fottur enten i skogen eller ved kysten denne sommeren.

FJELLØVE: Jostein «Friluftlivspappa» Væge synes det meste er enklere ute i naturen. Og det gjør sønnene hans også.
FJELLØVE: Jostein «Friluftlivspappa» Væge synes det meste er enklere ute i naturen. Og det gjør sønnene hans også.
Foto: Jostein Væge

Noe av det som imidlertid kan være krevende desto lengre man beveger seg vekk fra sivilisasjonen og inn i naturen, er matlagingen.

I naturen har man nemlig ikke stekeovn tilgjengelig, tro det eller ei. Men heldigvis har turekspertene et par tips til deilige retter selv den ferskeste friluftlivsentusiast kan lage ute i skog og mark.

Fruliftsprofil Åste Innleggen tilbringer så mye tid utendørs, at hun valgte å gå ned i stillingsprosent i jobben som sykepleier.

– Det er slik at jeg kan være mest mulig ute, sier hun.

Da er det særlig én turvenn som alltid blir med: hunden Týr.

Noe av det Innleggen lager mye når hun er ute i skog og mark, er klassisk pinnebrød med en italiensk tvist.

TURFAVORITT: Pinnebrød er en sikker vinner hos Åste Innleggen når hun går på tur.
TURFAVORITT: Pinnebrød er en sikker vinner hos Åste Innleggen når hun går på tur.
Foto: Åste Innleggen

Ingredienser til deig (to porsjoner):

  • 2 dl hvetemel
  • 2 dl grovt mel (valgfritt)
  • ½ ts salt
  • 2 ts sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 5 ss olje
  • 1½ dl vann

Tilbehør:

  • Pesto
  • Mozzarella
  • Tomatsalsa

Fremgangsmåte:

  • Lag deigen, enten hjemme eller ute i naturen. Begge deler er fullt mulig, men Innleggen forteller at hun en gang bakte boller fra bunnen av ute i naturen, og selv om det ble veldig godt, så tok det også veldig lang tid.
  • Tvinn deigen rundt en pinne, eller pakk deigen rundt fyllet for å helle lage et innbakt rundstykke.
  • Stek enten på pinne over bål, oppå en steinhelle over bål, eller i en kjele. Lokk på kjelen vil gi ekstra varme, og sørge for at rundstykkene blir gjennomstekte.

Une Cecilie Oksvold har et veldig spesielt forhold til naturen. Hun likte aldri å gå på tur gjennom oppveksten eller i tenårene. 4. mai 2016 tok dette en helomvending.

– Jeg slet mye mentalt på den tiden, og fikk tips av legen min om å dra på tur for å bedre psyken.

– Dagen etter dro jeg ut i marka, satte meg ned ved et vann og bare var. til min overraskelse opplevde jeg at angsten ikke fulgte etter, forteller hun.

Lettelsen var så sterk at det ikke var snakk om å gå tilbake til sofagris-tilværelsen. I dag er hun kjent for boken «Friluftsfersking», og Instagramprofilen sin, hvor hun støtt og stadig deler turinspirasjon.

Noe som er viktig for Oksvold, er at hun virkelig skal kose seg når hun er ute i naturen. En måte hun gjør det på, er ved å lage favoritt-turpastaen, som hun har døpt «Pasta med en smak av høst».

Lag Une Cecilie Oksvolds turpasta:

Men noen ganger vil man virkelig bare gjøre det så enkelt (og godt) som mulig.

Da er quesadillas i vaffeljern en sikker vinner hos turprofilen.

RESTEFEST: «Friluftsferskingen» er, som kjent, glad i tur. Hun er også glad i å spise opp restene i skapet.
RESTEFEST: «Friluftsferskingen» er, som kjent, glad i tur. Hun er også glad i å spise opp restene i skapet.
Foto: Harald Wanvik

– Denne oppskriften kan du bruke alt mulig i, og den er super for å få̊ unna rester du har liggende i kjøleskapet. Jeg bruker som regel løk, tomat, salat, osteskiver, aioli eller hvitløksdressing og rester av kylling, skinke, eller tacokjøttdeig.

Lefsen er hun heller ikke kresen på, og kan bruke både tacolefser eller potetlomper.

Så varmes quesadillaen i «turjernet» – et vaffeljern som ikke trenger strøm, men som varmes opp over gassbrenner, eller i utkanten av et bål. La quesadillaen steke til osten er smeltet og lefsen er gylden.

– Jeg anbefaler alle som ikke er så rutta på tur å bruke gassbrenner, sier Oksvold.

OBS: Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Da er det normalt ikke tillatt å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark uten tillatelse fra kommunen.

NY VRI: Hvem sa at vaffeljern måtte brukes til å lage vafler?
NY VRI: Hvem sa at vaffeljern måtte brukes til å lage vafler?
Foto: Harald Wanvik

De fleste foreldre har nok som mål å få dratt barna med ut på fjelltur en gang iblant.

Småbarnspappa Jostein Væge har tatt denne jobben svært alvorlig. Han er stadig vekk ute i skog og mark sammen med Odin på fem år og Brage på to år.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Trioen viser at man aldri er for ung til å bli kjent med hva naturen har å by på.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Trioen viser at man aldri er for ung til å bli kjent med hva naturen har å by på.
Foto: Jostein Væge

Men selv om pasta med sopp og grønnsaker faller i smak hos de store, så er det ikke sikkert at det faller i smak hos de små.

Væge mener at en sikker turvinner for han og barna, er bananlapper.

TURFAVORITT: Ferske og gode lapper (enten det er banan i dem eller ei) er en sikker vinner på tur.
TURFAVORITT: Ferske og gode lapper (enten det er banan i dem eller ei) er en sikker vinner på tur.
Foto: Åste Innleggen

Ingredienser:

  • 2 bananer
  • 2 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljepulver
  • Bland inn melk og havregryn til du får en pannekakerøre
  • Smør til steking

Fremgangsmåte:

  • Mos bananene og vend inn både tørre og våte ingredienser. Røren kan lages enten ute i naturen, eller, for å gjøre det enda enklere: Lag røren hjemme og hell den over i en flaske som du tar med på turen.
  • Stek lappene i en stekepanne over gassbrenner, husk smør i pannen.
  • Nyt lappene som de er, eller ha på litt godt pålegg. Familien Væges favoritt på disse lappene er jordbærsyltetøy.

Et annet enkelt måltid som småbarnsfaren mener sjelden vil slå feil hos de små, er det klassiske ostesmørbrødet. Denne kan varmes opp både over gassbrenner, eller pakkes inn i metallfolie og legges på bålet.

– Et stort pluss med osteskiven, er at den kan spises kald, dersom man ikke rekker å varme den opp på grunn av sultne barn, sier han.

Friluftlivskvinnen Ingrid Andrea Harrison Jonsløkken elsker å lage mat, og bruker gjerne en time ekstra på kjøkkenet for at maten virkelig skal smake. Så dersom været er bra, har hun ikke noe imot å kokkelere i noen timer på fjellet heller.

– Det mest ambisiøse måltidet jeg har laget utendørs må være kyllingfilet surret i bacon, og fylt med urter og kremost. Som tilbehør lagde jeg stekte potetbåter, asparges, sopp og en god saus.

– Det tok lang tid, men med litt god vin og en god venn med på turen, så flyr jo tiden uansett!, legger hun til.

Et litt mindre ambisiøst måltid, men likevel svært fint for fjellet å være, er en kremet og god kyllingpasta:

NÆRINGSRIKT: Pastafavoritten til Jonsløkken inneholder gode grønnsaker og mettende kylling.
NÆRINGSRIKT: Pastafavoritten til Jonsløkken inneholder gode grønnsaker og mettende kylling.
Foto: Ingrid Andrea Harrison Jonsløkken

Ingredienser (to porsjoner):

  • 2 kyllingfileter
  • Ønskelig mengde pasta (200 g er standard for to porsjoner). Jonsløkken brukte «restepasta» fra en annen middag i retten over.
  • Opptil 1 pose spinat
  • 1 gul løk
  • 4 fedd hvitløk (mindre dersom du ikke liker sterk hvitløkssmak, eller mer dersom du vil jage vekk vampyrer)
  • Ønskelig mengde sopp
  • Opptil 1 glass soltørkede tomater
  • 3 dl matfløte
  • 1 dæsj trøffelolje (kan sløyfes)
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Kok opp pasta og hell litt trøffelolje over.
  • Hakk løk opp og stek til den blir gyllen. Vend så inn spinaten og sett dette til side i en turasjett.
  • Kutt opp kyllingfileten i terninger og stek i den samme pannen som du brukte til løken og spinaten. Tilsett hvitløk like før kyllingen er ferdigstekt.
  • Kutt opp soppen i så store eller små biter som du selv ønsker – husk at varme får den til å krympe.
  • I en gryte koker du opp matfløte og tilsetter alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper.
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?