Dette gjør rapidsalat nå

14. februar 2022Aktuelt
KLASSIKER: Rapidsalaten kom i potte, og var ofte å se på snitter og i bagetter.
KLASSIKER: Rapidsalaten kom i potte, og var ofte å se på snitter og i bagetter.
Foto: Frode Hansen/VG

Hvis du savner den lille bekrukkede salaten, har vi dårlige nyheter til deg.

Rapidsalaten. En - tør vi si det - ganske intetsigende salat du ikke kom unna på det glade nitti- og tidlig 00-tall, være seg på rekesmørbrødet, burgeren, for ikke å snakke om snittene og de litt tørre påsmurte bagettene på nærbutikken.

Men så gjorde isbergsalaten sitt inntog i matbutikkene, før crispisalaten og posesalater som «baby leaf» og «babyspinat» fikk hedersplassen under fredagens tacomiddag.

Plutselig var den en gang essensielle salaten rapid borte fra hyllene. Et kjapt søk på hashtager på Instagram viser under 100 innlegg på #rapidsalat, mens vi snuser på nesten 400 innlegg på #crispisalat. Den er med andre ord ikke-eksisterende på sosiale medier også.

Hva skjedde egentlig med vår alles store favoritt, rapidsalaten, og hva gjør den nå?

Kommer ikke tilbake

Espen Gultvedt er norskansvarlig i BAMA. Han forteller at rapidsalaten tok over for hodesalaten på nittitallet, før crispisalaten kom på tidlig 2000-tall.

– Crispien er en mer moderne salatvariant som er sprøere, friskere og noe søtere. Etter hvert ble det også flere varianter å velge mellom, og da ble det lett for folk å velge andre typer.

Volumet gikk gradvis ned fra 2008, og rapidsalaten var helt ute i 2016. I dag er det crispien som er den mest brukte salaten, og posesalatene blir stadig mer populær.

FORSKJELLIGE TYPER: Mange salater små, gjør en stor salat. Her ses blant annet lollo rosso, radicchio, frisée og hodesalat.
FORSKJELLIGE TYPER: Mange salater små, gjør en stor salat. Her ses blant annet lollo rosso, radicchio, frisée og hodesalat.
Foto: Jan Petter Lynau / VG

– Mange unge bruker gjerne spinat som base i salatblandingen i stedet for de mer tradisjonelle salattypene, forteller Gultvedt.

– Tror du rapidsalaten vil komme tilbake?

– Det tror vi ikke. Men det er ikke umulig at det kan komme andre typer storbladete salater som er mildere i smaken.

Kjøreregler for salat

– Jeg vet sannelig ikke hva som ble av den, sier Aicha Bouhlou om rapidsalaten.

Bouhlou er matblogger og kokebokforfatter, og har blant annet skrevet en kokebok om - nettopp - salat: «Aichas salatfantasier».

– Selv brukte jeg stort sett rapidsalat på samme måte som andre salater. Men i og med at den hadde lange sprø blader, var den perfekt på brødskiven og i hamburgeren.

I dag har hun alltid babyspinat i kjøleskapet, siden den er mild og anvendelig, og egner seg godt til å blande med andre salattyper og grønnsaker.

SALATEKSPERT: Aicha Bouhlou kan sin salat, og har som oftest babyspinat i kjøleskapet.
SALATEKSPERT: Aicha Bouhlou kan sin salat, og har som oftest babyspinat i kjøleskapet.
Foto: Privat

– Hvordan setter du sammen en perfekt salat, da?

– Jeg har noen kjøreregler: Bruk alltid gode råvarer som utfyller hverandre, men ikke bruk for mange ingredienser om gangen. Tenk systematisk: En middagssalat skal ha et hovedelement, blader, ovnsbakte grønnsaker eller kornprodukter. Og den skal ha proteiner, dressing og kontraster.

Bland også forskjellige typer salater, og bruk gjerne ingredienser som bulgur, belgfrukter, poteter, ris, quinoa og nudler.

– Bland i alle typer grønnsaker, både rå, kokt eller stekt, tipser hun.

Proteinene kan bestå av både fisk, kylling, bønner, sprøstekte kikerter, hummus, linser eller tofu.

– Og bruk topping! Noe knasende, og noe mykt, som ost, krutonger, aprikoser, frukt, ristede nøtter og kikerter eller frø.

Husk å salte salaten og bruk dressing - det er prikken over i-en på en salat.

– Ingen salat er helt komplett uten dressing, sier Bouhlou.

– Og bruk salatslynge. Våt salat er ikke godt.

Publisert: 14.02.2022 kl. 15:33
Oppdatert: 21.02.2022 kl. 22:40


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?