Bocuse d'Or 2019: Norges Christian André Pettersen tok bronse

30. januar 2019Aktuelt
BRONSEPLASS: Christian André Pettersen har drømt om å vinne Bocuse d'Or siden han var 9 år, og vant bronse i kveld. Foto: Tom Haga
BRONSEPLASS: Christian André Pettersen har drømt om å vinne Bocuse d'Or siden han var 9 år, og vant bronse i kveld. Foto: Tom Haga

Skandinavisk storeslem under verdensmesterskapet i kokkekunst: Norge tok bronse, Sverige sølv og Danmark gull.

Onsdag kveld ble det klart at Norges Christian André Pettersen tok bronse under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or i Lyon. Med seg på laget har han coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Østebø. 24 land var med å konkurrere i verdensmesterskapet.

– Tusen takk! sa Pettersen fattet da han mottok prisen, mens norsk publikum heiet og ringte med kubjeller.

Dette er da den tredje bronsemedaljen Norge har tatt i Bocuse d'Or. Sverige tok sølv, mens den gjeve førsteplassen gikk til Danmark - med andre ord tok Skandinavia storeslem under verdensmesterskapet. Finland fikk prisen for special platter.

Til Godt sier Pettersen at det er rart at konkurransen er ferdig.
– Det er litt tomt etter at man har kjempet på i så mange timer, og så er dommen der, og så var det ikke helt det du hadde håpet på. Men jeg er veldig fornøyd med å komme på pallen, og å bikke det over så vi er den mestvinnende nasjonen i hele verden, sier bronsevinneren over telefon fra Lyon.

Han fortsetter:

– Det ble en medalje, og det er utrolig kjekt. Når er går opp på pallen er det mye følelser ute og går.

Nå blir det gallamiddag og en fest med de norske supporterne. På spørsmål om det frister å bli med i konkurransen en gang til, svarer Pettersen lattermildt:

– Det har jeg ingen kommentar til.

«Helt amazing»

Michelinkokk og tidligere Bocuse d'Or-deltaker Sven Erik Renaa er i Lyon. Han sier at det er «ekstremt bra» å vinne bronse, men at han ikke tror Christian André Pettersen er fornøyd med medaljen.

– Nei, jeg tror ikke han er fornøyd. Han hadde helt andre mål, han hadde mål om å vinne. Sånn er det med alle som holder på med toppidrett, så det er tydelig at han er skuffet, og det er jeg og, sier Renaa til Godt.

Han fortsetter:

– Men han har sitt gull fra europafinalen, og bronse nå, så totalen er ekstremt bra.

Renaa trekker frem at alle som har deltatt i finalen har kjempet seg gjennom delfinaler, og at nivået er «helt ekstremt».

– Så bare det å stå på podiet er «helt amazing».

Stolt av Pettersen

Bent Stiansen, som tidligere har tatt gull under Bocuse d'Or og som sitter i dommerpanelet, sier han er stolt av Pettersen.

– Jeg er veldig stolt av Christian og alt forarbeidet han har gjort, også hadde vi selvfølgelig akkurat i øyeblikket håpet å stå øverst på pallen, men det skjedde ikke. Men vi er stolte over det vi har gjort, og vi har i dag verdens beste Bocuse-nasjon.

Han fortsetter:

– Vi er lykkelige over at det er våre skandinaviske naboer vi står sammen med på pallen. Én gang er det Danmark, og en annen gang er det oss eller Sverige. Vi er den nasjonen i verden med fleste medaljer i Bocuse, det er stort.

Trent 15.000 timer

Pettersen, som ble europamester i kokkekunst under Bocuse d'Or Europa i juni i fjor, var en av forhåndsfavorittene til å stikke av med gullet, og fortalte til Godt onsdag morgen at han har gjennomført omlag 3000 treningstimer bare i 2018.

– Men totalt sett har jeg vel regnet ut rundt 15.000 treningstimer fra jeg bestemte meg for at det var konkurranser og Bocuse jeg skulle satse på. Det er 24 konkurranser, det, sa Pettersen tidligere onsdag.

På spørsmål om han kom til å stille på nytt hvis han ikke nådde toppen i kveld, svarte Pettersen:

– Det er nok en stor sannsynlighet for at det kan skje da, ja. Det å ikke vinne Bocuse er ikke et alternativ. Jeg skal vinne Bocuse, sa Pettersen til Godt da.

Totalt har Norge tatt fem gull, tre sølv og to - nå tre - bronse i Bocuse d'Or gjennom tidene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEIAGJENG: Mange nordmenn har reist nedover for å heie på det norske laget, som består av Christian André Pettersen, coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard A. J. Østebø. Foto: Tom Haga
HEIAGJENG: Mange nordmenn har reist nedover for å heie på det norske laget, som består av Christian André Pettersen, coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard A. J. Østebø. Foto: Tom Haga

Andre priser som ble delt ut:

Beste plakat: Marokko

Beste commis: Danmark

Special plate prize: Frankrike

Special platter prize: Finland

Dette er Bocuse d'Or:

• En individuell kokkekonkurranse som avholdes i Lyon i Frankrike annethvert år.

• Oppkalt etter Paul Bocuse, en fransk mesterkokk som arrangerte konkurransen for første gang i 1987.

• Omtales som det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, og er den mest prestisjefylte kokkekonkurransen i verden.

• I finalen konkurrerer 24 deltakere, som først har måttet kvalifisere seg gjennom nasjonale uttak, og deretter gått videre fra mesterskapene i sin verdensdel.

• Tidligere norske vinnere er Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem, Geir Skeie og Ørjan Johannessen. Norge har i tillegg tre sølv- og to bronsemedaljer.

• Norges kandidat i år er Christian André Pettersen, sammen med coach Gunnar Hvarnes og commis Håvard André Josdal Østebø.

Kilde: Bocuse d'Or Norge

Dette var den norske menyen:

«Chartreuse du Nord»

Presentert på to måter. Servert sammen.

Chartreuse med skjell & selleri, dekket med knuste tørkede, grønnsaker og fennikelfrø.

Chartreuse-tallerkenen. Foto: Tom Haga
Chartreuse-tallerkenen. Foto: Tom Haga

Rosett av grønnsaker med sellerikaviar.

Fra markedet:

Øst – vest

Kamskjell kosho (japansk peppersaus) med pepperrot og østersperle.

Salat & spirer

Langtidsbakt grønne squash med spirer og salatmajones

Tangtartelett med krem av eggeplomme og tørket trøffeltang fra Lofoten

Saus chartreuse

*Chartreuse er en klassisk fransk fylt grønnsakskake som kan være en selvstendig hovedrett

Fat «Nord»

Stekt kalvekam

Dekket med finhakket kalvekjøtt og arktisk krydder

Oversiktsbilde av fatet. Foto: Tom Haga
Oversiktsbilde av fatet. Foto: Tom Haga

Salat Nord

Sprøstekt kalvebrissel med sautert grønnkål og kremet sopp

Potetsufflé med løk og trøffeltang fra Lofoten

Potet «aligot» (tradisjonell fransk potetkrem på nye måte)

Dampet purrestokk og brisselkrem

Dampet purrestokk og brisselkrem. Foto: Tom Haga
Dampet purrestokk og brisselkrem. Foto: Tom Haga

Blomkålrosett

Smørbakt blomkål med grønnsakskaviar

Syltede reddiker med spirer

Saus

Kalvesjy

I en tidligere versjon av denne artikkelen var Finland nevnt som en del av Skandinavia, noe som ikke stemmer.

Rettene som sikret Norge bronse i «kokke-VM«

Publisert: 30.01.2019 kl. 19:01
Oppdatert: 31.01.2019 kl. 09:12


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?