Kjenner du til disse 13 nye matvarene?

24. august 2020Aktuelt
HOT & GODT: Greske kjøttboller med spicy harissamajones fra Lise Finckenhagen.
HOT & GODT: Greske kjøttboller med spicy harissamajones fra Lise Finckenhagen.
Foto: FOTO: Krister Sørbø

Det dukker stadig opp nye matvarer, ingredienser og retter i matuniverset. Er du totalt matgeek og kan alt om alle, eller er det noen du kanskje ikke kjenner til? Sjekk lista.

Nye matvarer dukker stadig opp i matverdenen. Ord og uttrykk, ingredienser og retter som ikke akkurat er dagligdags i det norske kjøkken.

I dag, hvor det deles oppskrifter uavhengig av språk, kultur og landegrenser på nett og i sosiale medier, vil de fleste av oss komme over ingredienser vi aldri har hørt om. Og kanskje viktigst av alt - hva ingrediensene brukes til.

Noen vil helt sikkert riste på hodet og ha full kontroll på de fleste, ja, kanskje til og med alle ingrediensene.

Men for mange kan det være nyttig med en liten oppdatering på nye, spennende ingredienser og matretter, og hvordan du kan bruke dem.

Harissa

Harissa er en smaksforsterker med chili som kommer fra det tunisiske kjøkkenet. Den nordafrikanske, sterke chilisausen lages gjerne av tomater, rød chili, koriander, kummin, hvitløk, karve og olje – og har altså en ganske annerledes smak en for eksempel sriracha.

Se Lise Finckenhagens deilige kjøttboller hvor harissaen er brukt for å gi majonesen ekstra kick!

Dukkah

Egyptiske dukkah, do’ha, du’ha eller duqqa, er en krydderblanding laget av ristede nøtter og frø, samt krydder - mest vanlig er koriander og kummin. Den brukes til dipp til brød eller som et dryss over nær sagt hva som helst. Kan være vanskelig å finne i vanlige butikker, men om du gjør et nettsøk har mange, norske nettbutikker dukkah i hyllene.

Kimchi

Kimchi er Koreas nasjonalrett, og smaker fantastisk som tilbehør til andre matretter. Kimchi fås kjøpt på glass i en del dagligvarebutikker og i helsekostbutikker, men du kan fint lage kimchi selv.

Vanligvis tar det gjerne flere dager å lage kimchi siden grønnsakene skal fermenteres, så beregn et døgn eller to på denne oppskriften fra Lise Finckenhagen.

Sumak

Sumak eller sumac er et krydder som kommer fra frøene til det røde sumakbæret som tørkes og males. Krydderet er populært i Midtøsten og arabiske land.

Smaken er syrlig og sumak er perfekt å bruke i stedet for sitron, om du vil ha en tørrere rett. Veldig god både til kylling, fiskeretter og salat.

SESAMSMØR: Tahini er knuste sesamfrø.
SESAMSMØR: Tahini er knuste sesamfrø.
Foto: Stockphoto

Tahini

Tahin eller tahini er en tyktflytende masse, eller paste, laget av malte sesamfrø. Den brukes som smaksforsterker i Middelhavslandene og i Midtøsten.

Tahini er en viktig ingrediens når du lager hummus. Man kan lage tahini selv eller du kan nå kjøpe det i dagligvarebutikker.

I saken under kan du lese mer om hva du skal lete etter i jakten på god tahini.

Adobo x 3

Adobo er litt komplisert, for her kan ett og samme uttrykket brukes i tre ulike kjøkken og hvor det betyr tre ulike ting.

  1. Adobo er en matrett eller en metode for å lage mat som stammer fra Filippinene. En adobo er gjerne kylling, svin eller grønnsaker tilberedt i en saus som er laget av eddik, soyasaus, hvitløk, pepperkorn og laurbærblad som skal koke inn til den får en tykk konsistens.
  2. Karibisk adobo er en rub, som kan lages både tørr og våt. Baseingrediensene er vanligvis hvitløkspulver, løkpulver, oregano, salt, pepper og noen ganger også tørket sitrusskall.
  3. Spansk og meksikansk adobo er en marinade med eddik, salt, hvitløk og paprika. Gjerne også tilsatt chipotle chilier som gjør den ekstra heit.
SMAKSFORSKTERKER: Misoen kan være både lys og mørk som på bildet her og gir maten litt ekstra dybde.
SMAKSFORSKTERKER: Misoen kan være både lys og mørk som på bildet her og gir maten litt ekstra dybde.
Foto: Shutterstock

Miso

Miso er soyabønner som er fermentert med salt og gjærsopp. Man kjøper det vanligvis i «paste»-form, og det brukes som smakstilsetning i mye japansk mat. Vanlig er å bruke misoen som topping eller som base i krafter og supper.

Miso inneholder også mye proteiner, så det har en ernæringsmessig verdi utover at det smaker godt - av salt og søtt og litt fruktig jord. Misopaste får du kjøpt i økologiske butikker, og butikker som spesialiserer seg på asiatisk mat. Noen helsekostbutikker har det også i hyllen.

Ajvar

Ajvar er en paprikabasert saus eller paste, som skal ha sin opprinnelse i det tidligere Jugoslavia, men den blir brukt også i andre land som for eksempel Tyrkia. Man får kjøpt den i de fleste vanlige dagligvarebutikker, men du kan også lage den selv.

En som har god kjennskap til retter fra Midtøsten er blogger Vidar Bergum. Han har delt sin oppskrift på hjemmelaget ajvar på bloggen Et kjøkken i Istanbul.

Gochujang

Gochujang er en chilisaus eller en -pasta med koreansk opphav. Denne smaksforsterkeren er laget av ris, fermenterte soyabønner, chili og salt og brukes i alt som trenger et ekstra chilikick.

Kan finnes i velassorterte dagligvarebutikker, men ellers vil du finne gochujang i asiatiske dagligvarebutikker.

Prøv deg på vår egen Lises smaksrike, koreanske bibimbap!

Tofu

Før det er tilberedt, kan tofu ligne litt på fetaost. Men det er ingen ost, men et tradisjonelt asiatisk soyaprodukt, laget av “melken” fra soyabønner. Smaken er nøytral og tofu inneholder mye proteiner, men lite fett.

Tofu er en allsidig matvare som kan friteres, ovnsbakes, pannestekes, wokes, brukes i supper, vårruller, salater, desserter, kaker eller spises til frokost, og ikke minst, den kan marineres. fast tofu og silketofu (myk). Den faste beholder form, fasong og fasthet under tilberedning og har en tyggemotstand kan minne om kylling. Den myke derimot har en glatt konsistens som minner mer om karamellpudding. Tofu får du nå kjøpt i alle dagligvarebutikker.

OBS! Er du ikke så vant til å bruke tofu, bør du se Lises tips om å presse den før du bruker den, før du begynner på matlagingen. Sjekk tipset i Lises pad thai-oppskrift.

Agar agar

Agar agar, eller bare agar, er et vegetarisk gelatin som er laget av tang, og som du kan kjøpe i helsekostbutikker og velassorterte dagligvareforretninger.

Mens vanlig gelatin vanligvis blir laget av storfe og svin, og stivner etter å ha vært blandet med varmt vann, har agar agar et høyere smeltepunkt og må koke for å smelte. Mens gelatin må i kjøleskap for å stivne, stivner agar agar raskere. Konsistensforskjell er det også på det ferdige produktet. En agar agar-gele vil oppfattes fastere enn en gelatingele og den mister ikke fasongen når den blir varm.

Sjekk den kule oppskriften på varm, italiensk tomatgelé.

Labneh

Labneh er ferskost laget av yoghurt naturell og salt, og passer perfekt på meze-bordet. Vi kan vel si at Labneh ligner på en tzatziki, men er en enda tørrere variant, med konsistens som kremost.

Den er enkel å lage selv og smaker kjempegodt som dipp. Retten har sin opprinnelse i Midtøsten.

Za’atar

Za’atar er en krydderblanding som er vanlig i land i Midtøsten. Det kan variere litt hva slags krydder som inngår i Za’atar, men oftest er det malte sesamfrø, tørket sumak, timian og salt.

Za’atar brukes gjerne strødd på hummusen, eller den kan brukes til å krydre kjøtt eller grønnsaker. Får gjerne kjøpt i mindre matvarebutikker som har spesialiteter fra Midtøsten.

Publisert: 24.08.2020 kl. 21:45
Oppdatert: 25.08.2020 kl. 16:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?