Toppkokkene tipser: Det beste fra frysedisken
Erter, fisk og bær kan være skjulte skatter i frysedisken. Dypfryste kamskjell, syltetøy og bakevarer bør du derimot skygge unna, mener kokkene.
For kort tid siden fikk vi hjelp av kjøkkensjef Reneé Fagerhøi til hvilke varer vi bør se etter i hermetikk-hyllene i butikken. I dag ber vi kokkene guide oss til å ta de beste valgene ved frysedisken.
– Det er mye som funker i fryseren, men det er sjelden ting blir bedre, sier Tom Victor Gausdal.
Han trekker blant annet frem kamskjell som en råvare som ikke funker bra i fryst form. Hjemme har han kun en liten fryser, hvor han blant annet har frukt og bær til smoothies, erter, glutenfritt brød og fisk til grateng.
– Det er veldig mange restauranter og folk der hjemme som har veldig store frysere med altfor mange ting man aldri får brukt. Derfor er det greit med en liten fryser, sier han.
Et tips han har er å fryse ned tilsmakte oljer.
– Hvis du for eksempel høster ramsløk og lager en heftig ramsløkolje, og fryser den ned, får du beholdt fargen og smaken mye lenger enn på noen andre måter.
Disse råvarene mener toppkokken at du bør kjøpe fra fryseren:
Sjøkreps og reker
– Sjøkrepsen er et merkelig skalldyr, siden det faktisk blir helt fint etter å ha blitt frosset og tint igjen. Den pleier vi å tine forsiktig, gjerne i kjøleskap for å få minst mulig væsketap. Deretter steker vi den i pannen med smør og hvitløk.
Frosne reker er også helt greie.
Erter og bønner
– Det er få frosne grønnsaker som funker. Men selskapserter er kjempebra. Det er sunt og godt, og passer til alt. Det samme er hestebønner og grønne bønner. Edamame (soyabønner journ.anm.) er også kjempegode.
Torsk
– Hvis du ikke bor i nærheten av steder med masse fersk fisk, kan torsk som er fryst fersk på båten være bedre enn fersk fisk som har ligget fire dager i en ferskvaredisk. Bare husk å tine fisken så sakte som mulig i kjøleskapet.
«God morgen Norges» egen Wenche Andersen, er klar på hva hun ikke ville kjøpt fra frysedisken.
– Lagringsgrønnsaker som gulrøtter og rotgrønnsaker kan du droppe. Disse grønnsakene holder seg godt, og du trenger ikke gå i frysedisken for å finne dem. De fins overalt i norske butikker, året rundt.
Andersen er heller ikke imponert over frossent syltetøy:
– Det er ofte mye sukker i frossent syltetøy, så sjekk innholdsfortegnelsen. Sukker skal ikke stå øverst på listen over ingredienser. Det betyr at syltetøyet inneholder mest sukker, da er det best å styre unna.
Heller ikke bakverk fra frysedisken er TV-kokken glad i.
– Jeg syns rundstykkene man kjøper frossent smaker og føles som luft. Rekker man ikke bake selv, er det bedre å kjøpe ferdigposer man kan mikse og bake rundstykker eller brød av. Frosne bakervarer er en kriseløsning.
Hun fortsetter:
– Til slutt vil jeg legge til det kanskje aller viktigste om du skal bruke frossenvarer. Les på pakken hvordan du skal tilberede maten, slik at du vet at du gjør det riktig. Koker du i hjel brokkolien renner alle C-vitaminene vekk med kokevannet. Steker du grønnsakene i tint tilstand, blir de vannede. Pass på å følge instruksjonene. Det er essensielt.
Disse frossenvarene tipser Wenche Andersen om:
Frosne bær
Frosne bær kan være greit, men da helst i smoothies eller supper.
Brokkoli og blomkål
Fisk og grønnsaker som brokkoli og blomkål kan det være greit å plukke med seg fra frysedisken:
– Ved juletider kan det bli tomt for norsk blomkål og brokkoli, du får fortsatt kjøpt importere varianter, men det du finner i frysedisken er også bra. Wokblandinger du får kjøpt i pose er også greie, bare pass på å tilbered dem riktig. Her er det viktig å lese på pakken.
Torske-loins
– Jeg er ikke så glad i panetter og slike ting, men de frosne torske-loinene har nesten like god kvalitet som når fisken er helt fersk.
Erter
– Fryste grønne erter er tipp topp! Erter på boks er fort litt brune i fargen, mens de fryste er kjempegrønne. De fryses når de er på sitt aller beste, og er søte, gode, billige, og tilsettes ingenting. I tillegg tar fryste erter to minutter å koke, og gjør du det i litt saltet vann kan du lage fersk ertesuppe – det er dritgodt. Du kan servere ertesuppen med både fisk, kjøtt eller bare ha den helt vegetarisk. Det funker til alt.