Til hovedinnhold

Sebastian (13) er VGs nye helgekokk: - Skal være gøy å lage mat

15. mars 2014Aktuelt
LIDENSKAPELIG: Den unge hobbykokken er dedikert til mat både som fag og i praksis. Drømmejobben er å prøve seg som kokkelærling i Frankrike eller Italia. Foto: Tom-Egil Jensen
LIDENSKAPELIG: Den unge hobbykokken er dedikert til mat både som fag og i praksis. Drømmejobben er å prøve seg som kokkelærling i Frankrike eller Italia. Foto: Tom-Egil Jensen

Sebastian Skauen Johnsen går fortsatt første året på ungdomskolen, men brenner for mat og matformidling. Nå vil kokketalentet få barn og ungdom inn på kjøkkenet.  

På lørdagene fremover skal 13-åringen levere enkle og gode oppskrifter til VGs lesere på Godt.no.

Når Godt møter Sebastian Skauen Johnsen hjemme på Manstad i Fredrikstad snakker han om råvarer, toppkokker og kutteteknikk som om han har laget mat i flere tiår.

Sannheten er at han for tre år siden fant en bunke med matblader på hytta og hektet seg fast ved en limonadeoppskrift. Siden har han stått på kjøkkenet.

- Jeg håper at flere unge får øyne opp for at det ikke nødvendigvis trenger å være vanskelig å lage mat, sier 13-åringen.

Du kjenner ham kanskje igjen fra NRKs matserie «Barnas restaurant» i høst. Blant tusenvis av søkere fikk fredrikstadgutten sammen med fem andre være med på kokkekurset i regi av mesterkokk Terje Ness.

Allerede på 12-årsdagen fikk han en kokkejobb av faren i gave på restaurant Tretten. Senere har han ukentlig imponert som lærling på restaurant Fabel i hjembyen.

Viktig med matglede

Med innleggene på Godt.no håper Skauen å inspirere barn og ungdom til å tørre mer på kjøkkenet.

- Det er kjipt å bli voksen og ikke kunne lage mat. Hvis man kjøper ferdigmat eller bare slenger noe på tallerkenen forsvinner matgleden. Jeg mener det skal være gøy å lage mat, men du skal også føle at det du spiser er godt og bra. Du skal rett og slett bli glad av mat, smiler han.

KREATIV HOBBY: Sebastian liker å eksperimentere med nye kombinasjoner når han lager mat. - Det er ikke noen regler på hva du kan servere innen matlaging. Du kan være så kreativ du vil, sier han. Foto: Tom-Egil Jensen
KREATIV HOBBY: Sebastian liker å eksperimentere med nye kombinasjoner når han lager mat. - Det er ikke noen regler på hva du kan servere innen matlaging. Du kan være så kreativ du vil, sier han. Foto: Tom-Egil Jensen

Statistikk viser at hvis ikke man introduseres for gode matvaner tidlig i livet, blir terskelen høy i voksen alder.

- Her på Godt tror vi på å lage mat fra bunnen av med sesongens råvarer. Vårt mål er å inspirere unge til å droppe ferdigmaten og oppdage gleden ved å lage mat! Derfor har vi hanket inn Sebastian, sier leder for VGs nisjesiter Camilla Bjørn.

- Oppskriftene vil passe perfekt for yngre brukere uten så mye kjøkkenerfaring og kommer til å formildes med tydelige instrukser, legger hun til.

- Må tørre å smake

Den dedikerte, unge hobbykokken liker å lage det meste – og er ikke redd for å prøve ut nye ting eller kombinasjoner.

- Jeg har smakt mye forskjellig siden jeg var liten og alltid vært nysgjerrig på nye smaker. Men ketsjup og rosiner liker jeg ikke - og det er vel egentlig det, forteller Sebastian.

INSPIRASJON FRA NETT: Sebastian kan tilbringe utallige timer på nettet, der han ser blant annet på matvideoer på ulike kokketeknikker. Foto: Tom-Egil Jensen
INSPIRASJON FRA NETT: Sebastian kan tilbringe utallige timer på nettet, der han ser blant annet på matvideoer på ulike kokketeknikker. Foto: Tom-Egil Jensen

Dog det verste han ser av matvaner er kresne ungdommer.

- Det virker ofte skremmende for mange å prøve nye eller fremmede ting, men man må tørre å smake. Hvis man ikke liker det er det greit, og da kan man kanskje prøve igjen senere. Smaksløkene kan ha endret seg.

Publisert: 15.03.2014 kl. 06:22
Oppdatert: 21.03.2014 kl. 13:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?