Tørr og varm sommer har gjort pommes frites kortere

POTATO, POTATO: Nystekte pommes frites er et kjærkomment tilbehør for mange. Nå er også disse rammet av varmerekordene i sommer. Foto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB scanpix
POTATO, POTATO: Nystekte pommes frites er et kjærkomment tilbehør for mange. Nå er også disse rammet av varmerekordene i sommer. Foto: Brent Hofacker / Shutterstock / NTB scanpix
Kari Tone Flågen
Kari Tone Flågen

I høst kan du komme til å måtte spise kortere pommes frites enn du er vant til. 

Det er ikke bare her til lands at det har vært en usedvanlig varm og tørr sommer. Også lenger sør i Europa har bøndene opplevd det samme, og det har nå gitt utslag hos leverandører som leverer poteter som brukes til blant annet pommes frites.

Lite regn og høye temperaturer har resultert i at potet-fans i både Belgia, Frankrike og Storbritannia vil måtte spise kortere pommes frites denne høsten, rett og slett fordi at potetene som er blitt høstet har vært mindre enn vanlig. I Belgia vil pommes frites-bitene være rundt tre centimeter kortere enn vanlig, melder Washington Post.

Ifølge Pierre Levrun i Wallon Potato Growers`Association har tørken resultert i mindre poteter i store deler av Vest-Europa.

– Vi vil alle spise mindre fries, sier Lebrun til avisen.

Selv om langt fra alle de norske potetene er kommet opp av jorda ennå, kan Findus Norge bekrefte at sommeren har satt sine spor også i de norske åkrene.

– Vi er nå halvveis i innhøstingen, og vi ser samme tendens i Norge som i resten av Europa. De norske potetene er også en del mindre i størrelse enn de vanligvis er, sier Torbjørn Landsrød, agronom og fagsjef i Findus Norge.

Administrerende direktør Ingeborg Flønes i Hoff i Norge sier til Godt.no at hun ikke kan utelukke at man kan se lignende tendenser også hos dem, men hun tror at potetene i Norge ikke er like hardt rammet som lenger sør i Europa.

– Vi ligger litt etter her i Norge og potetene blir tatt opp før i slutten av september/begynnelsen av oktober, så det er litt tidlig å si. Men vi har hatt noen graveprøver som har sett lovende ut. Potetene legger på seg mye i august, og i år kom det mye regn. Så vi er optimistiske og håper og tror at dette går bra, sier Flønes.

PS: Fikk du litt lyst på pommes frites av å lese denne saken? Hva med å sjekke ut denne deilige oppskriften!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?