«Cake Boss» vil bli verdens beste baker

GRATULERER MED DAGEN: Et godteriberg av en bursdagskake! Foto: Iva Jukic/TLC
GRATULERER MED DAGEN: Et godteriberg av en bursdagskake! Foto: Iva Jukic/TLC
Anne-Lise von der Fehr
Anne-Lise von der Fehr

Kakebaking er den nye TV-trenden i USA og Europa. Buddy Valastro fra TV-serien «Cake Boss» mener han har mye av æren for det.

LONDON (VG): Buddy Valastro innrømmer åpent at han ønsker å bli verdens mest kjente baker. Tidligere i år gikk femte sesong av TV-programmet «Cake Boss» på kanalen TLC i Norge. Han er fjerde generasjon baker med sterke røtter til Italia og eier bakeriet Carlo's Bakery i New Jersey.

Cupcake-farsott

Farsotten med å bake cupcakes hjemme på kjøkkenet har nærmest gått verden rundt. I Norge gjorde TV-programmet «Hele Norge baker» på TV3 stor suksess i våres, og denne høsten kommer det nye bakeprogrammet «Kakekrigen» på FEM.

Valastro mener ubeskjedent at han nok må ta på seg noe av ansvaret for kakebølgen.

- Jeg tror mye skyldes TV-show som mitt. Det har inspirert folk til å bli sine egne kakesjefer hjemme, sier han.

- Er ikke kakebaking et luksusfenomen?

- Jeg synes ikke det er luksus. Folk kan se på mitt show og bli inspirert og få lyst til å bake hjemme. De kan kjøpe en gigantisk kake som beveger seg eller bare gå i butikken og kjøpe en cup cake, sier Valastro.

Buddy Valastros største utfordring var kaken han fikk konstruert som en transformerfigur. Teamet på 10 bakere jobbet i tre dager for å få den ferdig. Den ferdige kakefiguren beveget på armene, hadde innebygget fyrverkeri og måtte flyttes med gaffeltruck.

- Jeg får det til å se enklere ut på TV enn det faktisk er. Hvis du ser meg lage en blomst, så tenker du «jeg kan gjøre det». Det er vanskeligere enn det ser ut, men hvis du øver så får du det til, sier Cake Boss til VG.

VANN I MUNNEN: Her jobber Buddy og hans team med det som skal bli en kake formet som en bilvaskehall. Foto: TLC
VANN I MUNNEN: Her jobber Buddy og hans team med det som skal bli en kake formet som en bilvaskehall. Foto: TLC

- Inspirert av omgivelsene

Han har tilbrakt hele formiddagen i en fargesprakende dekorert hotellsalong i London når VG møter ham. Nå klør han i fingrene etter å bake.

- Du tenker jo at du er litt ko-ko, ler Valastro.

- Jeg ser på tapeten her og tror det kunne blitt en vidunderlig kake. Mønsteret og teksturen, selv fargene.

- Jeg blir inspirert av omgivelsene, av arkitektur og blomster i naturen. Jeg tror det er den beste formen for inspirasjon, for den kommer fra hjertet, smiler han.

Ideen til de mest spektakulære kakene han selv lager, stammer også fra TV-showet. Det utfordrer ham til stadig nye kakeeksperimenter. Før han begynte med TV-serien var han mest opptatt av bryllupskaker.

I neste sesong av serien skal han hjelpe bakere og bakerier som sliter og trues med stenging.

- Mange folk forklarer det med resesjon. Da resesjonen traff i 2009, før TV-programmet «Cake Boss», vokste omsetningen hos oss. Folk sluttet å kjøpe designersko, men kom og kjøpte cup cakes. Luksusvarene ble kuttet ut, men ikke de dårlig-samvittighet-gledene, smiler kakesjefen.

- Ville bli baker

Allerede 11 år gammel begynt han å jobbe i farens bakeri. Han tok over hele den familiedrevne butikken som 17-åring, da faren døde. Dermed fikk han aldri fullført high school.

I dag har Valastro 400-500 ansatte, tre butikker, en kakefabrikk, og et helt nyåpnet bakeriutsalg på cruiseskipet Norwegian Breakaway. I tillegg planlegger han å åpne tre butikker til i løpet av året, samt har planer om en restaurant med mer hjemmelaget italiensk mat.

MOUNT RUSHMORE: Amerikanske presidenter er rett og slett til å spise opp! Foto: Iva Jukic/TLC
MOUNT RUSHMORE: Amerikanske presidenter er rett og slett til å spise opp! Foto: Iva Jukic/TLC

Valastros spesialitet er storslåtte kaker i de mest utrolige former og størrelser. Han har bakt kaker som bygges opp som øltønner, som vaskehaller til biler, som tanks og til og med som en modell av den amerikanske skuespilleren Betty White.

Sønnen hans Marco på seks år spurte for litt siden om hvorfor faren valgte å bli baker.

- Jeg svarte at da jeg var en liten gutt så jeg opp til faren min og ville bli baker, akkurat som ham. Drømmen min var å bli den beste bakeren i verden. Da så sønnen min på meg og sa «Det gjorde du pappa. Pappa du er verdens beste baker». Det synes jeg var veldig søtt, forteller Valastro.

Til tross for at han er mest kjent for de utroligste konstruksjoner, er han klar på hva som er viktigst av smak og form.

- Begge deler. Men, smak kommer først. Hvis ikke folk liker smaken, så vil de ikke ha det. Folk vil heller ikke spise hvis det ikke ser bra ut. Folk spiser med øynene først, husk det.

Her er Buddy «Cake Boss» Valestros kakebakeråd:

- Gi aldri opp. Når vi prøver å lage en kake og den ikke blir slik vi ønsker, så tar vi den fra hverandre og prøver på nytt. Du må gradvis bygge deg opp for å bli kakesjef.

- Tenke stort og prøve større ting. Hvis du ikke lykkes, så må du si til deg selv at du skal få det til neste gang, eller at du vil lage noe annet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?