Dette er dronningen av alle oster

27. mai 2016Aktuelt
FERSKVARE: Den myke osten kommer fra Puglia-regionen i Italia, der alle lages for hånd. Foto: Sabino Parente / Shutterstock / NTB scanpix
FERSKVARE: Den myke osten kommer fra Puglia-regionen i Italia, der alle lages for hånd. Foto: Sabino Parente / Shutterstock / NTB scanpix
Espen A. Hansen
Espen A. Hansen

Burrata, luksusutgaven av mozzarella, er virkelig ferskvare.

Har du smakt burrata, er det stor sjanse for at du aldri mer vil spise vanlig mozzarella, erklærer den svenske osteimportøren Peter Mårtensson.

Burrata er en spesiell mykost som kommer fra Murgia, et karrig kalksteinplatå i regionen Puglia.

– Burrata ble først laget i 1920 på gården Bianchini utenfor byen Andria, som er det beste stedet å kjøpe burrata, fastslår Marcello Fella, kjøkkensjef ved Cargo Restaurant & Bar på Sørengkaia i Oslo.

Kjøkkensjefen, som ble hentet til Oslo fra London, har innført den særegne osten på restaurantens meny: Burrata med datterinitomater, basilikumolje og focaccia. Spesielt avansert er det ikke.

– Det enkle er det beste. Som alltid i det italienske kjøkkenet. Smakene skal fremheves, ikke gjemmes bort, understreker Fella.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOPPING: Focaccia med spekeskinke og mozzarella. Bytt ut mozzarella med burrata for en luksuriøs variant. Foto: Sara Johannessen / VG
TOPPING: Focaccia med spekeskinke og mozzarella. Bytt ut mozzarella med burrata for en luksuriøs variant. Foto: Sara Johannessen / VG

Århundrer med tørke, sult og fattigdom har i Sør-Italia skapt et rustikt og jordnært kjøkken med vekt på lokale råvarer. Burrata ble trolig til som et resteprodukt fra produksjonen av mozzarella.

Utgangspunktet er såkalt filataost, «Formaggi a pasta filata». Under oppvarming blir ostemassen - i dette tilfellet mozzarella - strukket og knadd inntil den er elastisk og formbar. Nå kan den formes til en cirka halv centimeter tykk pose og fylles med «stracciatella», som består av håndrevet mozzarella blandet med fløte.

Til slutt blir «ostesekken» knytt igjen og lagt i bokser med saltholdig vann.

– Det spesielle med burrata er at dette er en ost som kun kan lages for hånd. Fordi den ikke tilsettes konserveringsstoffer er dette en ferskvare, forklarer Fella.

I nesten 100 år forble burrata en godt bevart regional hemmelighet. Men de siste årene har den milde, nesten flytende og lett syrlige delikatessen spredd seg fra hælen av Italia til hele Europa og USA.

Burrata egner seg som forrett, smårett eller kveldskos. Du trenger ikke en gang kniv. Burrata kan rives opp og fordeles med hendene, og smaker best når den er romtemperert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERLIG: Lag en enkel og fristende tallerken med spekemat, jordbær og myk ost. Foto: Sara Johannessen / VG
SOMMERLIG: Lag en enkel og fristende tallerken med spekemat, jordbær og myk ost. Foto: Sara Johannessen / VG

Russell Norman, som driver restaurantene Polpo og Polpetto i London, beskriver burrata som en smart og delikat ingrediens, men personer som teller kalorier bør finne en annen rett på menyen, advarer han i avisen The Guardian.

– Smaken er simpelthen guddommelig, men i Italia er det med burrata som med sjokoladekake. Du kan ikke spise det hver eneste dag.

Ikke sesongbasert

Fordi råvaren er kumelk er ikke burrata et sesongbasert produkt i Italia. Burrata produseres og spises hele året. Dog regnes våren og sommeren som den beste årstiden. Den tradisjonelle burrataen fra Puglia pakkes ofte inn i grønne blader. Så lenge bladene er grønne er dette en garanti for ostens ferskhet.

Burrata med avokado mousse, rødløk confit, soltørkede tomater og sprø hvitløkbruschetta

Oppskrift av Marcello Fella

1 burrata (125 gram)

1 avokado

1 lime

1 rødløk

Soltørkede tomater

Hvitt brød

Rød eddik

Timian

Salt

Olivenolje

Svart pepper

Marinér burrataen i olivenolje, salt og svart pepper. Bland avokadoen med noen dråper line, en klype salt og mos massen til den blir glatt. Pakk inn rødløken i aluminiumsfolie og grill den i stekeovnen på 90 grader i 40 minutter. Skrell løken og marinér med olivenolje, eddik og timian. Sil av olje fra de soltørkede tomatene. Kutt brødet i så tynne skiver som mulig og rist skivene til de er sprøstekte.

Publisert: 27.05.2016 kl. 15:45
Oppdatert: 26.01.2017 kl. 10:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?