Mandel: Frøet du nesten ikke kan unngå i julen

6. desember 2016Aktuelt
NOSTALGISK: Brente mandler er tradisjonsrikt julegodt som du enkelt kan lage selv. Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no
NOSTALGISK: Brente mandler er tradisjonsrikt julegodt som du enkelt kan lage selv. Foto: Elin Vatnar Nilsen/Krem.no
Aslaug Tangvald-Pedersen
Aslaug Tangvald-Pedersen

Det er aldri en jul eller kakefest uten. Mandler er like god søt, saltet eller brent. 

GLAD I MANDLER: Konditor Kaja Sofie Plessl Holli bruker malte mandler i sine makroner. Foto: Tom Haga
GLAD I MANDLER: Konditor Kaja Sofie Plessl Holli bruker malte mandler i sine makroner. Foto: Tom Haga

Julaften er mandelen oppskattet, der den ligger i grøtgryta, hvit og avskallet. Ellers i året er det lett for at den blir liggende i kjøkkenskuffen, mens hassel, cashew, peanøtt og valnøtt blir dratt opp av posene med grådige tak.

Alle konditorer har et forhold til mandelen, trøster Kaja Sofie Plessl Holli.

– Det er sjeldent du finner kaker uten spor av mandler.

Holli er konditor. Hun er den på kokkelandslaget som lager konkurransens «showpiece» - det som skal se ekstra lekkert ut. Når hun ikke er på treningssamlinger med kokkelandslaget, er hun ansvarlig for makronene hos Sebastien Bruno. Og franske makroner er stappet med frøet som ikke er en nøtt, men en steinfruktkjerne, kapslet inn i den uspiselige frukten med det harde skallet - mandelfrukten.

Litt steinfrukt-historie først: Mandeltreet, Prunus dulcis, finnes naturlig i Iran, fra nordvestlige Saudi-Arabia nord gjennom vestre Jordan, Israel, Palestina, Libanon, vestre Syria til sørlige Tyrkia.

Etter at glutenallergikerne har blitt en stor gruppe, også blant kakeelskere, har det som på folkemunne ble kalt nøttebunn, men som ofte har mye mandler, blitt obligatorisk på ethvert kakebord.

Marsipanlokk med mandler og melis løfter den tradisjonelle sukkerbrødkakebunnen til et nytt nivå. Makroner er fulle av malte mandler, og kransekaken er en mandelslager.

Kort sagt: Mandelen kommer du ikke unna.

– Det er en utrolig allsidig råvare, og kan brukes både saltet og søtet. Ristede saltede mandler til snacks for eksempel - deilig.

– Og mandelpralin: Nam. Har du ikke vært borti det? Du brenner sukker og rister mandlene i ovnen. Deretter kjører du det til en pasta i hurtigmikser.

– Det er nydelig. Vi bruker det i konfekt.

– Hva med mandelessens, da?

– Nei, uff. Det smaker ikke godt, ligner ikke på mandelsmak i det hele tatt. Jeg bruker helst mandler fra California, men det finnes bitre mandler også. Det må være dem som er inspirasjonskilden til den kjemiske mandelessensen.

Det finnes altså bitre mandler. Bittermandel tilsettes for smakens skyld, for eksempel for å fremheve mandelsmak på kaker eller likører. Det er nok å bruke 1-2 bittermandler av gangen.

– Mandelfavoritten?

– I København har de sånne boder der du kjøper brente mandler. Jeg var ikke så begeistret for mandler tidligere, men kjæresten min introduserte meg for kremmerhusene med sukrede, brente mandler. Begynner du å spise én er det gjort - du gir deg ikke før det er tomt.

Publisert: 06.12.2016 kl. 15:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?