Det ville soppåret fortsetter: Du kan fortsatt finne traktkantereller i skogen

20. oktober 2017Aktuelt
PÅ LETING: Tommy Østhagen fikk stor oppmerksomhet tidligere i år for å ha fylt bilen sin med over 200 kilo steinsopp. Foto: Audun Aagre
PÅ LETING: Tommy Østhagen fikk stor oppmerksomhet tidligere i år for å ha fylt bilen sin med over 200 kilo steinsopp. Foto: Audun Aagre
Audun Aagre (tekst og foto)
Audun Aagre (tekst og foto)

Festen er ikke over. Det er store mengder sopp igjen.

SOPPEKSPERT: Tommy Østhagen er gründer og medeier av cateringbedriften Kreativ Catering, pølsemakeriet Metervare og har nå startet Ferdig Plukket, hvor han sanker sopp, urter og røtter i skogen, og tang ved kysten. Foto: Audun Aagre
SOPPEKSPERT: Tommy Østhagen er gründer og medeier av cateringbedriften Kreativ Catering, pølsemakeriet Metervare og har nå startet Ferdig Plukket, hvor han sanker sopp, urter og røtter i skogen, og tang ved kysten. Foto: Audun Aagre

2017 har vært et strålende soppår. Og det er ikke over. Traktkantarellen popper fremdeles opp i skogbunnen, og selv den gylne kantarellen er mulig å finne. For Tommy Østhagen er sesongen aldri over. Kokken, pølsemakeren, bedriftslederen og sankeren har hatt et godt år i de dype skoger.

Utstyrt med hengekøye, sovepose, soppkurs, primus og en Tesla har han plukket over et tonn sopp så langt i år.

– Det er mye god sopp igjen før snøen kommer, og det er ikke så mange som er ute og plukker dem.

Toyota Corolla

Sopp var en del av oppveksten, med en bestefar som dro barnebarna med på utallige soppturer, noen ganger bare ut i hagen for å plukke fersk røyksopp, en god matsopp som kan veie opp mot 15 kilo. I soppåret 1993 sanket kokkelærlingen så mye steinsopp at han finansierte sin første bil, en brun Toyota Corolla med rosa fartsstriper.

I år har han igjen fylt bilen med steinsopp, med en rekord på 207 kilo på en dag, en nyhet som gikk landet rundt, og en god start for sankervirksomheten i Ferdig Plukket. Det har blitt mange døgn i skogen. Denne høstdagen er han i Østmarka. Solen glimrer mellom trestammene, og soppen lyser opp på myk mosebunn. Det gjelder å stille inn øynene på den rette fargenyansen. Den gule kantarellen er enklest. Brun traktkantarell er mer diskret mot blader på bakken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SER DU?: Du må omstille øynene dine for å se disse traktkantarellene på skogbunnen. Foto: Audun Aagre
SER DU?: Du må omstille øynene dine for å se disse traktkantarellene på skogbunnen. Foto: Audun Aagre

Trollsmør og Heksespytt

For glade amatører er det spesielt traktkantarellen som har sin storhetstid nå, men også piggsopp, svart trompetsopp og fåresopp er kjente matsopper. For ekspertene er repertoaret langt større, med musseronger og risker og en lang rekke andre godbiter.

Det er en utbredt misforståelse at mykologer, altså en som jobber med læren om sopp, ikke har sans for humor. Navn som Stubbegulp, Heksespytt, Trollsmør, Ulvemelk, Bjørnemelk, Gullgaffel og Bispelue må ha blitt klekket ut i muntre øyeblikk. Tommy Østhagen fyller kurven.

– Jeg tenker alltid på Trond Viggo Torgersen når jeg finner Bispelue, sier Tommy Østhagen, og holder opp soppen som ligner pavens høye hatt på en svært dårlig dag.

Den karakteristiske soppen gikk fra å bli definert som uspiselig til spiselig i år, og må testes, uten forventninger om en stor gastronomisk opplevelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VARIASJONER: Kantarell, piggsopp, traktkantarell, svart trompetsopp, gråmusseronger og kremle. Foto: Audun Aagre
VARIASJONER: Kantarell, piggsopp, traktkantarell, svart trompetsopp, gråmusseronger og kremle. Foto: Audun Aagre

Sopp som jobb

I løpet av en liten time i skogen utenfor Oslo er fangsten er stor, med eksemplarer av Rødnende parasollsopp, Sotvokssopp, Svovelsopp, rosa Lakssopp og lilla Ametyst-sopp i kurven. Men først og fremst er det traktkantarellen som dominerer i kurven.

– Tenk å ha dette som jobb. Det er en luksus å få være ute i skogen flere ganger i uka, og ha arbeidsdagen her ute. Det er mange dager igjen før vinteren, og selv når snøen kommer finner man mye god sopp i nærheten av bekker og elver, sier Tommy Østhagen.

Obs!

Det er mye god sopp i norske skoger, men det er som kjent giftig sopp. Soppkontrollen fant giftig sopp i hver tiende kurv som ble kontrollert i 2016. I hovedsesongen kan man ta kontakt med den lokale soppkontrollen, eller bruke appen Digital soppkontroll, som Norges sopp- og nyttevekstforbund står bak, hvor man tar bilde av soppen med manuell vurdering og raskt tilbakemelding. Tjenesten er åpen fra august til oktober. Etter det er man overlatt til seg selv, og man må da plukke sorter man er helt sikker på.

Publisert: 20.10.2017 kl. 13:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?