Gladmat 2017: Dette må du få med deg på årets Gladmat-festival

17. juli 2017Aktuelt
MATGLEDE: Dra med godt magemål når du skal til Gladmatfestivalen. Foto: Gladmat
MATGLEDE: Dra med godt magemål når du skal til Gladmatfestivalen. Foto: Gladmat

Fra underholdende middager med sang til spennende småskalaprodusenter.

19. juli braker årets Gladmat-festival løs, for 19. år på rad. I den anledning har vi samlet sammen noen av arrangementene du bør få med deg mens du er der.

Se listen lenger ned i saken.

Gladmat er Nordens største matfestival, og holdes årlig i Stavanger. Det er anslått at omlag 250 000 er innom i løpet av festivalens fire dager, og årets tema er «sammen om måltidet», ifølge festivalens hjemmeside.

Anders Husa er matblogger, kommer fra Sandnes utenfor Stavanger, og har selv vært i Gladmatjuryen to år rad. Her smakte han, og en rekke andre mateksperter, seg gjennom alt på festivalen.

– Gladmat har blitt en folkefest som trekker folk til Stavanger. De fleste restaurantene i byen deltar, og åpner opp små boder eller popup-restauranter ved havna. Du finner hele spekteret der, både de gode restaurantene, de mindre gode restaurantene, og en hel haug med ymse tilbud som ikke tilhører noen restauranter, sier Husa.

Artikkelen fortsetter under saken.

TIPSER: Matblogger og -skribent Anders Husa (t. h.) deler noen av sine favoritter fra da han var på Gladmat. Her med Robert Ottesen fra utdeling av Gladmatprisen. Foto: Anders Husa
TIPSER: Matblogger og -skribent Anders Husa (t. h.) deler noen av sine favoritter fra da han var på Gladmat. Her med Robert Ottesen fra utdeling av Gladmatprisen. Foto: Anders Husa

Fiskesuppe

Husa skal ikke på festivalen i år, men var der i både 2015 og 2016.

– De restaurantene som er gode til vanlig, er bra på Gladmat også. Fisketorget ved Karl Erik Pallesen serverte en vanvittig god fiskesuppe i fjor, og jeg ser på Facebook at de er i gang med å preppe enorme mengder i år også. Tango serverer også fantastisk mat, og i 2015 vant de pris for Årets Gladmatrett, en fritert krabbekake med asiatisk salat, syrlig kål og koriander og majones. Det var dødsdigg, og kostet bare 30 kroner, tipser Husa.

Det tidligere jurymedlemmet tipser også om en noe utradisjonell kombinasjon: Komla og cava.

– Her møter Norge Spania i en herlig match, sier Husa.

Han fortsetter:

– Ellers er det artig å få med seg Streetfood-hjørnet, hvor det finnes noen interessante retter innimellom, som boden til den etiopiske restauranten Gådja. Gå heller ikke glipp av den fntastiske italienske gelatoen på Torget hos Geir Tengs' Il Gelato, tipser mateksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPENNENDE: Det serveres både street food og kortreiste råvarer på festivalen. Foto: Gladmat
SPENNENDE: Det serveres både street food og kortreiste råvarer på festivalen. Foto: Gladmat

Sjekk ut dette under Gladmat:

Tirsdag 18. juli:

Kokepunktet

Dette er arrangementet for deg som virkelig brenner for faget. Her samles en rekke toppkokker til en matfaglig konferanse der de snakker om mat, drikke og trender. I år kommer Sven-Erik Renaa, «gourmetdykkeren» Roderick Sloan som blant annet har samarbeidet med Noma, Eyvind Hellstrøm, Christopher Haatuft og Heidi Bjerkan. I tillegg kommer en vinkelner fra Noma, og Lise Brunborg fra Stavanger ysteri som har osten sin på michelinrestauranter.

Merk at dette arrangementet foregår 18. juli, dagen før den offisielle festivalåpningen.

Onsdag 19. juli:

Matkulturprisen

Onsdag deles Matkulturprisen 2017 ut på hovedscenen.

Langbord med italienske smaker

Renaa og Hanekam dekker opp til langbord i Fargegaten.

Gladmatmiddagen

Dette er middag med en twist. Mens mat fra Spiseriet og Renaa serveres utspiller det seg et skuespill mellom bordene. Blant skuespillerne finner du blant annet Ole Christoffer Ertvaag, kjent som Kimmo i «Unge lovende».

I tillegg holdes det et musikalsk innslag av Kirsti Lucena og Heine Totland som skal fremføre ABBA-sanger. Perfekt for deg som elsker svenske slägere og mat.

Torsdag 20. juli

Fredsmåltid

Et helt spesielt arrangement: Tanken er å «vise matens samlende egenskaper». Det settes opp et langbord med plass til hundre personer i Domkirken, og det skal leses fredstekster fra forskjellige religioner og livssyn. Alt mens det serveres mat.

Det glade langbord

Nok et langbord dekkes - denne gangen i Ostehuset Sentrum. Her serveres det en treretters middag mens du sitter side om side med folk du ikke kjenner på starten av kvelden - men som du helt sikkert kjenner på slutten av kvelden. En middag litt utenom det vanlige.

Fredag 21. juli:

Næringslivslunsjen

Dette er visstnok et av de mest populære arrangementene på Gladmat. Her spiser man en «festlunsj» med representanter fra forskjellige deler av næringslivet. Interessant og smakfullt.

Lørdag 22. juli:

Prisutdeling

Husk å få med deg utdeling av årets Gladmat-prisen på tampen av festivalen. Prisene deles ut på hovedscenen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POPULÆRT: Det forventes over 250 000 besøkende i løpet av festivalens fire dager. Foto: Gladmat
POPULÆRT: Det forventes over 250 000 besøkende i løpet av festivalens fire dager. Foto: Gladmat

Alle dager:

Streetfood Market

Hvis du er glad i streetfood er du nødt til å ta en tur hit, for her serveres masse «røff og enkel» mat.

Småskalafest

Selv om alle områdene på festivalen er et mekka for matinteresserte, må vi likevel trekke frem Torget. Her finner du en rekke småskalaprodusenter med spennende råvarer.

Kilde: Gladmat.no

Har du noen gode mattips? Del gjerne i kommentarfeltet!

Publisert: 17.07.2017 kl. 15:29
Oppdatert: 17.07.2017 kl. 15:46


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?