Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Langtidsbakt ørret

4. september 2015Aktuelt
SMAK: Når du langtidsbaker ørret er det lettere å få den saftig hele veien gjennom. Foto: Jørn G. Broll
SMAK: Når du langtidsbaker ørret er det lettere å få den saftig hele veien gjennom. Foto: Jørn G. Broll

Ørret blir særlig velsmakende når den får litt ekstra tid i ovnen.

Ukens matblogger Jørn G. Broll (53)
Er filmfotograf
Bor i Oslo
Favorittråvaren er fisk.
Favorittredskapen er kniv.
Det jeg liker ved å lage mat, er prosessen fra planlegging til gjennomføring, og å matche mat og vin.
Blogg: Matogvinnett.no startet jeg i 2007 for å samle oppskriftene mine, og nå er den vokst til også å gi vinanbefalinger.
Foto: Randi Helland
Ukens matblogger Jørn G. Broll (53) Er filmfotograf Bor i Oslo Favorittråvaren er fisk. Favorittredskapen er kniv. Det jeg liker ved å lage mat, er prosessen fra planlegging til gjennomføring, og å matche mat og vin. Blogg: Matogvinnett.no startet jeg i 2007 for å samle oppskriftene mine, og nå er den vokst til også å gi vinanbefalinger. Foto: Randi Helland

- Første gangen jeg lagde saktebakt ørret, husker jeg at alle rundt bordet synes fisken smakte spesielt godt. Og det gjør den hver gang jeg lager den, sier ukens matblogger Jørn G. Broll til Godt.

- Retten er så lett å lage at alle kan få den til, bare husk å bruke ferske og gode råvarer og ikke la kjernetemperaturen bli høyere enn 50 grader for da kan den bli tørr, sier han.

- Med saktebaking blir ørreten ekstra saftig og god, men bruk fersk fisk av god kvalitet, understreker han.

- Jeg serverte den med tzatziki første gang, og selv om det også var godt, syns jeg pepperrotblandingen blir best, sier Jørn.

- En rett er komplett når hovedingrediensen er tilberedt riktig og smaken av den står frem, men tilbehøret må også støtte opp og utfordre smakene litt. Og så er vinvalget veldig viktig. Valget av vin kan gi en ekstra dybde i den totale smaksopplevelsen av en rett.

- Her vil jeg anbefale den Sør-Afrikanske vinen «Rall White 2014» til 290 kroner. Det er en knallgod hvitvin som har fin fylde i munnen men samtidig er slank, to egenskaper som var med å løfte totalinntrykket på laksen. Vinen balanserte fint med komponentene i maten og lot smaken av fisken komme godt frem. Hvis du heller vil ha Tysk hvitvin kan «K. Wechsler Kirchspiel Riesling Feinherb 2014» passe bra også, sier Jørn.

Les bloggen til Jørn her, og følg han på Facebook, Instagram og Twitter også.

Ingredienser for 4 personer

800 g fersk ørret
1 ts extra virgin olivenolje
1 neve fersk timian
maldonsalt
1 beger seterømme
1 liten pepperot
1 sitron

12 nypoteter

4 neper, kan droppes
dill
smør
nykvernet pepper
små røde og gule tomater

Slik gjør du det

Jørn bruker omtret én time på å lage sakte ørret.

Fordelen med å lage sakte fisk er at det er lettere å lage den perfekt stekte fisken, og så blir den så utrolig fint og jevnt stekt, uten å bli tørr.

Forvarm ovnen til 130° C. Dekk et stekebrett med bakepapir, hell en liten stripe med olivenolje og spre den utover i et tynt lag med en kost. Legg en kvist timian under hver filet som legges med skinnsiden ned på brettet. Pensle fisken med litt olivenolje oppå og strø litt maldonsalt over. Legg til slutt en kvist med timian over hver filet. Sett inn i ovnen og la stå i 25-35 minutter. Når fisken har en kjernetemperatur på 50° C er den klar. Eventuelt kan du sjekke om fisken er ferdig om skinnet lett kan dras av eller at fiskekjøttet deler seg uten særlig motstand hvis du pirker borti det med en kniv. Fisken kan serveres varm eller kald, den smaker like godt.

I fiskebutikken hadde de også ferske neper som ble anbefalt. Det er jeg glad for, for den var et godt tillegg til retten. 4 neper ble skrelt og kuttet i terninger og kokt møre på melk. De ble servert med nykvernet pepper, maldonsalt og litt raspet parmesan.

Rømmeblandingen med litt raspet pepperrot setter en ekstra fin spiss til retten. Bland inn saften fra en halv sitron og litt revet sitronskall sammen med salt og pepper. Smak til underveis til du får en frisk blanding hvor du også kjenner igjen smaken av pepperroten.

Nypoteter kokes al dente, ca. 15 minutter, sammen med noen kvister dill. Når de er ferdige bør de stå og dampe av seg noen minutter før du tar 2 ss smør og en klype maldonsalt og rører godt sammen med potetene.

Til slutt vasker du de små, faste og søte tomatene, både røde og gule, deler de i to og legger de sammen med litt pepperrotblanding på tallerkenen.

Publisert: 04.09.2015 kl. 13:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?