Matkasse-Adam satser alt når han har et mål i siktet
Adam Bjerck gav opp trygghet og stabilitet for å satse som gründer. Det lønte seg.
Det er 2011. I et fremmed land, i en fremmed by, og på et fremmed restaurantkjøkken står 22 år gamle Adam Bjerck. Landet er USA, byen er New York. På kjøkkenet ropes beskjeder på engelsk, og han jobber med kjøkkenteknikker han ikke har vært borti før. Dagene er lange, og aller verst er søndagene. Skift på 19 timer i strekk. I 12 av timene står han over komfyren og steker kjøtt. Ikke får han betalt heller. På fridagene bruker han kredittkortet til å spise seg gjennom New York.
–Det er bra mamma ikke visste om det da, ler han i dag.
Det er fem år siden han sparte opp så mye han klarte for å kunne bo i New York og jobbe gratis. Etter tre måneder måtte han hjem igjen til Norge, siden det er så lenge man kan være i USA på turistvisum. Siden da har han vært kjøkkensjef på Stavanger-restauranten Fish & Cow, vært på Kokkelandslaget og gjort stor suksess med «Adams Matkasse». Nå står han med sin egen kokebok i hendene, et resultat av populariteten til matkassene han har sendt landet rundt.
–Den kom akkurat fra trykkeriet. Det er første gang jeg holder den i hendene, stråler han.
Selv om han er tydelig stolt over kokeboka, var det egentlig noe annet han så for seg da kokeboken fortsatt bare var en drøm.
–Jeg har alltid hatt lyst til å lage en kokebok. Da jeg var yngre var det kanskje ikke en hverdagskokebok jeg så for meg å lage. Men jeg har forstått at det er det folk vil ha. Og ikke en bok med masse teknikker og fancy retter. God hverdagsmat er jo det folk trenger, sier han.
Han har alltid hatt lyst til å bli kokk, og alltid hatt lyst til å lage en kokebok. Begge målene har han oppnådd og vel så det, i en alder av 27 år. I det hele tatt vet denne mannen hva han vil. Og når han har satt seg et mål, så gjennomfører han. Han gav opp en trygg jobb som kjøkkensjef på restaurant for å bli gründer, og visste at sjansen for å feile var stor. Men det stoppet ham ikke fra å prøve.
– Det var en sjanse jeg måtte ta. Jeg hadde ikke noen sikkerhet, men det verste som kunne skje var bare at det ikke gikk, sier han.
I det hele tatt tok han ganske lett på det, tiden var rett og slett inne for å satse. Men når man har startet en bedrift som etter 2 år omsatte for 127 millioner, i følge Bergensavisen, da er det klart at det ligger hardt arbeid bak. Når han selv skal beskrive hvorfor han har lykkes, er han likevel mer opptatt av å trekke frem andre.
–Jeg har lært av alle jeg har jobbet med. Man må ta til seg kunnskap fra andre, for man lærer alltid noe nytt. Det er viktig å ikke være en besserwisser, sier han.
Den personen han gir mest av æren for at han i det hele tatt begynte med matlaging, er mormoren. Hun tok ham tidlig med inn på kjøkkenet, og hans faste oppgave ble å smake på sausen.
–Jeg har sagt at jeg var 5 år da jeg begynte å være med på kjøkkenet, men mamma har sagt at jeg bare var 2.
Både mormoren og moren spilte en stor rolle for hans forhold til mat. Ikke bare at de vekket interessen for matlaging, men også for hvordan han mener maten bør behandles.
–En av hovedgrunnene til at jeg ville være med å starte «Adams Matkasse» var at jeg ville at folk skulle bruke mer tid på middag, forteller han.
Han oppdaget at det kom flere og flere ferdigretter og enkle løsninger i butikkene, og ville heller få folk inn på kjøkkenet igjen. Gjerne med barna.
–Det er veldig kjekt å lage mat med barn, og samle familien. Man var flinkere til det før, sier Bjerck.
En annen grunn til at han ønsker at folk skal lage mer mat, er rett og slett for å bli bevisste på hvor maten kommer fra. Og ved å gi folk et nærmere forhold til mat, håper han også å bekjempe matsvinn.
–Vi må bli flinkere til å ta vare på maten vi har, og bruke opp varene. Alle kan bli flinkere og litt mer bevisste, mener kokken.
Disse tankene tok han med seg inn i arbeidet med kokeboken, der han fokuserer på å bruke opp matvarene man kjøper inn. Han tror også det kastes unødvendig mye mat fordi forbrukerne ikke er trygge på råvarer som ikke ser helt perfekte ut.
–Folk er livredde for å bruke en tomat som ikke er helt fin, og sånne ting blir ofte kastet, sier han.
Han har rådene klare for å unngå å kaste mat:
– Planlegg uken, helst både frokost, lunsj og middag.
– Utnytt råvarene. Selv om agurken er litt skrukkete, så smaker den nok godt i en agurksalat for eksempel.
– Vær bevisst på hvilke matvarer du har hjemme.
Men det aller viktigste rådet han kan komme med, er at mat skal mat være gøy og en måte å samle familien på. Og selv om han har mat både som jobb og hobby ser han ikke for seg at han skal gå lei med det første.
–Jeg elsker å lage mat, jeg blir aldri lei. Jeg lærer alltid noe nytt, avslutter han.
Vi har fått Adams populære oppskrift på soyaglasert laks! Sjekk ut oppskriften her: