Ukens vintips: De beste vinene til skreien

6. februar 2015Aktuelt
SKAPT FOR SKREI: Du kan velge både hvitt og rødt til vinterens skreimåltid. Foto: Sara Sohannessen/Produsentene
SKAPT FOR SKREI: Du kan velge både hvitt og rødt til vinterens skreimåltid. Foto: Sara Sohannessen/Produsentene

Nå bugner det av skrei på markedet. Her får du vite hvilke viner som smaker best til skreimiddagen.

Det som er så spennende med skrei, er at den kan tilberedes på en rekke forskjellige måter. Likeledes finnes det flere ulike viner som harmonerer godt sammen med denne delikatessen. Stekes den i panna med godt smør er jeg spesielt svak for en fyldig hvitvin fra Burgund. Den saftige fisken harmonerer da perfekt med vinens aromaer av smør og nøtter.

Mange foretrekker rødt til skreien. Dette er et godt alternativ dersom fisken er ovnsbakt eller stekt, gjerne sammen med krydrede råvarer. En favoritt i vårt hjem er ovnsbakt skrei med rotgrønnsaker, chili og chorizo. En fruktig og frisk rødvin fremstilt av Pinot Noir kan her være på sin plass. Generelt bør du unngå kraftfulle rødviner til hvit fisk. Se etter rødvin som er fruktig og ren i stilen og som inneholder lite tannin.

Alle ukens viner kan serveres til skrei, og som alltid gis tre konkrete serveringeralternativer. Denne uken har hver vin fått sin spesielle skreikombinasjon!

Ukens kupp

Rauzan Despagne 2013

951901

Basisutvalget, kategori 2

Pris. Kr. 117,-

Terningkast 5

Poeng 80

Land/region: Frankrike, Bordeaux, Entre-Deux-Mers

Er du på utkikk etter en frisk og tørr hvitvin til skrei, er denne flasken fra Bordeaux en utmerket kandidat. Dufter av sitrus, stikkelsbær og grønne urter. Oppleves syrlig og frisk i munnen. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur seks til åtte grader. Ingen lagringsvin. Server til ristet skrei med grønn asparges og smørsaus, ovnsbakt steinbit eller grønnsakssuppe

Ukens Nyheter

Benatti Soave Classico 2013

1954501

Basisutvalget, kategori

Pris: 127,-

Terningkast 4

Poeng 80

Land/region: Italia, Veneto

Det at det står Classico på etiketten forteller oss at hvitvinen kommer fra den antatt beste delen av Soave regionen i Veneto. Relativt nøytral aromatisk med dufter av eple og sitrus. Oppleves som syrlig og frisk, og er i grunnen en enkel og ukomplisert vin. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur syv til ni grader. Ingen lagringsvin. Prøv til kokt skrei med lever og rogn, ovnsbakt laks eller ristet havabbor.

Dominio do Bibei Lapola 2012

5209201

Basisutvalget, kategori 4

Pris: Kr. 201,30

Terningkast 6

Poeng 87

Land/region: Spania, Galicia

Hvitvin fra Galicia er i vinden som aldri før. Har du enda ikke smakt hvitvin fremstilt av Godello druen har du her en gylden mulighet. Denne består av druene; Godello 60 %, Treixadura 20 % og Torrontés 20 %. Dufter av sitron, fersken, nøtter og hint av mango. Oppleves frisk og delikat, samtidig som den har fin fylde. Tiltalende tropisk undertone gjennom hele smakskurven. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i opptil ti år. Server til ovnsbakt skrei med oliven, chili og rotgrønnsaker, skalldyrsuppe eller ristet scampi med sursøt chilisaus.

Ukens utvalgte

Balthasar Ress Von Unserm Pinot Noir 2012

1824601

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 189,90,-

Terningkast 5

Poeng 84

Land/region: Tyskland, Rheingau

Rødvin er kanskje ikke det første du forbinder med Tyskland, men stadig vekk dukker det opp nye og spennende tyske rødviner på det norske markedet. Dette er en ren og fruktig variant fremstilt av Pinot Noir duren. Dufter av kirsebær, plomme og hint av granateple. Middels fyldig rødvin med flott syrlighet. Anbefalt serveringstemperatur 13 til 15 grader. Smaker best ung, men kan lagres videre fem år til. En god serveringspartner er ovnsbakt skrei servert med rotgrønnsaker, chili og chorizo. Alternativt kan skreien byttes ut med landkylling- eller kalvebryst med rødvinssjy.

Bertani Villa Novare Valpolicella Classico 2013

478301

Bestillingsutvalget

Pris: Kr. 139,-

Terningkast 5

Poeng 81

Land/region: Italia, Vento

Ønsker du rødvin til dampet skrei, velg en fruktig og ren variant. Flere foretrekker de lette rødvinene fra Valpolicella i Italia. Denne dufter av moreller, plomme og røde bær. Frisk og saftig munnfølelse med moderate tanniner. Det er alltid smart å servere rødvin temperert til fisk. Perfekt serveringstemperatur ligger fra 12 til 14 grader. Ingen lagringsvin. Anvendelig rødvin. Prøv til dampet skrei, kyllingsalat eller lasagne.

Ukens eksklusive

Puligny-Montrachet Les Charmes 2012

3274501

Bestillingsutvalget

Pris. Kr. 360,-

Terningkast 5

Poeng 88

Land/region: Frankrike, Burgund, Puligny-Montrachet

Klassisk Puligny-Montrachet fra produsenten Domaine Gérard Chavy & Fils. Dufter av lime, fersken, smør, nøtter og mineraler. Oppleves stor og fyldig i munnen, samtidig som den er elegant og ren. Lang tørr avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 11 til 13 grader. Smaker ypperlig nå, men blir trolig enda bedre etter ti år i kjelleren. Server til skinnstekt skrei med skalldyrssaus, hummer eller ristet breiflabb.

Publisert: 06.02.2015 kl. 14:48
Oppdatert: 06.02.2015 kl. 14:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?