Til hovedinnhold

Tre fristelser med sitron: Sitronpai, brownies med marengs og sitronformkake

9. mars 2018Aktuelt
ANVENDELIG: Den gule sitrusfrukten gjør seg også godt i kaker med sitronkrem. Foto: Sara Johannessen/VG
ANVENDELIG: Den gule sitrusfrukten gjør seg også godt i kaker med sitronkrem. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

La deg forføre av en eller flere av disse søte og friske fristelsene. Men husk: Sesongen er ikke så lang, så nyt dem mens du kan.

Sitroner har jeg alltid på mitt kjøkken, og jeg elsker både smaken og duften. Den vidunderlige gule skatten er ekstremt anvendelig, og sniker seg inn som en reddende kjøkkenengel enten du er ute etter den syrlige og sødmefulle saften, eller det aromatiske, litt bitre, skallet. En mektig kake vil få en etterlengtet friskhet med noen syrlige dråper, saften hindrer frukt fra å oksidere og bli brun, og en enkel bringebærsaus vil utrolig nok smake enda mer av bringebær med litt hjelp fra sitronen.

For å få mest mulig saft ut av sitronen må den være romtemperert. «Massér» eller rull sitronen frem og tilbake på benken med et lett trykk fra håndflaten. Da knuses litt av fibrene i fruktkjøttet og sitronen blir enklere å presse. Et annet lite triks er å varme sitronene 20 sekunder i mikroen før pressing, for da slipper saften lettere.

Riv skallet av usprøytede sitroner og frigjør de aromatiske oljene i skallet. Voksede sitroner må vaskes og skrubbes nøye i varmt vann før bruk. Revet sitronskall kan parfymere kakebunner, kaker, kremer og kompotter.

Får du tak i de vakre italienske Amalfi-sitronene som vokser på Amalfi-kysten sørvest for Napoli, bør du benytte anledningen til å bruke verdens beste sitroner i baksten (og på kjøkkenet for øvrig). Smaken er perfekt balansert, intens, saftig og sødmefull - og skallet er herlig aromatisk.

Sjekk ut Lise Finckenhagens sitronkaker under:

Publisert: 09.03.2018 kl. 09:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?