«Raw water» er den nye drikketrenden i California

NY TREND: Ufiltrert vann er den siste drikketrenden i USA. Foto: Marie Sjøvold/VG
NY TREND: Ufiltrert vann er den siste drikketrenden i USA. Foto: Marie Sjøvold/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Eksperter varsler om den nye drikketrenden, som går ut på å drikke ufiltrert vann.

Det er kommet en ny trend til Silicon Valley, California: Nå skal vannet være ubehandlet, ufiltrert og usterilisert. Vannet kalles «raw water», og de som følger trenden mener flaskevann er som bearbeidet mat. Store amerikanske aviser, som New York Times og Vox, skriver om nyheten.

Vanntrenden får imidlertid eksperter til å reagere: «Uten behandling av vannet er det akutte og kroniske farer,» sier Dr. Donald Hensrud til New York Times. Han er direktør for sunnhetsprogrammet på Mayo-klinikken i Rochester, Minnesota.

Dr. Hensrud forteller videre at ubehandlet vann kan inneholde E. coli-bakterier, virus, parasitter og kreftfremkallende stoffer. «Dette er bevist over hele verden, og årsaken til at vi ikke har disse forholdene er på grunn av vår effektive vannbehandling.»

Vox forklarer at trendens forkjempere mener det ufiltrerte vannet inneholder gunstige mineraler som blir fjernet når vannet blir filtrert, og at «raw water» ikke inneholder kjemikalier, som for eksempel fluor.

Nina Krefting Aas, seksjonssjef i hygiene og drikkevann i Mattilsynet, forteller at mange vannverkeiere i Norge benytter vannbehandlingskjemikalier i produksjon av drikkevann.

– Eksempler er fellingsmidler, produkter som juster pH og definfeksjonsmidler, sier seksjonssjefen.

Hun forteller at dette tilsettes for å sikre et trygt og godt drikkevann.

Mellom 1988 og 2012 var det 18 676 vannbårne sykdomsutbrudd i Norge, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

– Vann i naturen kan være forurenset, og det er derfor tryggest å unngå å drikke det. Kvaliteten på drikkevannet i springen i Norge er generelt god og mer enn 90 prosent av befolkningen er tilknyttet vannverk som leverer trygt vann, sier Nina Krefting Aas, seksjonssjef i hygiene og drikkevann i Mattilsynet.

Mattilsynet utdyper:

– Det betyr ikke at de 10 prosentene ikke har trygt vann. De kan ha helt bra og trygt vann, men de får det fra andre vannkilder, som for eksempel privat brønn.

En kilde forteller til New York Times at det ufiltrerte «raw» vannet har en vag mild sødme, en behagelig munnfølelse og ingenting som overvelder smaksprofilen.

Vannet, som flere amerikanske, nystartede firmaer nå selger, koster 36.99 amerikanske dollar for rundt 9,5 liter, ifølge New York Times. Dette utgjør omlag 295 kroner.

Dette er ikke første gang vi skriver om mat- og drikketrender. Tidligere har vi skrevet om at cappuccinoen skal glitre, at det er #fridgegoals som er det nye og at Aperol Spritz er den nye trenddrinken.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?