Til hovedinnhold

Kokk José Andrés er nominert til Nobels fredspris 2019

29. november 2018Aktuelt
NOMINERT: Den spansk-amerikanske Michelin-kokken José Andrés kan vinne fredsprisen neste år. Foto: Kathy Willens/AP
NOMINERT: Den spansk-amerikanske Michelin-kokken José Andrés kan vinne fredsprisen neste år. Foto: Kathy Willens/AP

Michelin-kokken er nominert til den høytstående prisen etter sitt humanitære arbeid i USA.

Den siste tiden har det versert rykter om at den spansk-amerikanske kokken José Andrés (49) kan være en aktuell kandidat for Nobels fredspris. Bakgrunnen er at han og hans nonprofit-organisasjon, World Central Kitchen (WCK), hjalp ofrene etter orkanen Maria i Puerto Rico i fjor.

Denne uken ble det kjent at demokrat og medlem i den amerikanske kongressen, John Delaney, offisielt har nominert kokken. Det skriver Washington Post.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JOBBER FRIVILLIG: Kokk og stifter av organisasjonen World Central Kitchen, José Andrés, serverer Thanksgiving-middag til en politibetjent i Paradise i California i november i år. Foto: Elijah Nouvelage/Reuters
JOBBER FRIVILLIG: Kokk og stifter av organisasjonen World Central Kitchen, José Andrés, serverer Thanksgiving-middag til en politibetjent i Paradise i California i november i år. Foto: Elijah Nouvelage/Reuters

– Han er i verdensklasse

Ifølge hjemmesiden til Nobels fredspris kan hvem som helst bli nominert, så lenge den som nominerer møter enkelte krav – som at den som nominerer er medlem av en regjering, at personen tidligere har mottatt Nobels fredspris eller at det er et nåværende eller tidligere medlem av den Norske Nobelkomiteen.

Den første måneden etter orkanen Maria serverte Andrés og WCK over to millioner måltider. Washington Post har gjengitt deler av Delaney's nominasjonsbrev, hvor det blant annet står følgende:

– På grunn av Andrés' arbeid, har millioner av mennesker blitt mettet. Dette er det viktigste menneskelige behovet, og Andrés har vist seg å være i verdensklasse på dette essensielle, humanitære området.

Ifølge avisen har Andrés tilbrakt like mye tid i katastrofeområder som på restaurantkjøkken det siste året, og han har bidratt med humanitært arbeid i både Puerto Rico, Florida, North Carolina og Guatemala.

Michelin-kokk og Trump-motstander

Andrés eier flere restauranter i Nord-Amerika, inkludert signaturrestauranten minibar by José Andrés, som mottok to Michelin-stjerner i Washington DC-utgaven av Michelin Guiden i 2016. Flere av restaurantene hans har dessuten blitt inkludert i Michelin Guidens Bib Gourmand-liste over eksepsjonelle restauranter til moderate priser.

I 2016 skulle Andrés etter planen åpne en restaurant i Trump-hotellet i Washington DC. Men da Donald Trump uttalte i en tale at Mexico «ikke sender sine beste folk» til USA, og omtalte meksikanere som voldtektsmenn og kriminelle, trakk Andrés seg fra avtalen.

Trump saksøkte dermed Andrés, men partene kom til enighet i saken i 2017. Andrés har imidlertid fortsatt å være en skarp kritiker av presidenten.

Publisert: 29.11.2018 kl. 11:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?