Oppskriftene du trenger til julemiddagen: Ribbe med surkål, rødkål og hjemmelagde medisterkaker
Juleaftenmiddagen er høydepunktet for mange. Litt på grunn av saftig ribbe og sprø svor og alt tilbehøret. Mest fordi vi samles rundt bordet med folk vi er glad i.
Straks er ventetiden over og det er duket for et av årets aller hyggeligste kvelder, selveste julaften. Selv om ribbemenyen har vært spikret i lange tider, kan det fortsatt være en og annen førstegangssteker der ute som kjenner litt på nervøsiteten i disse dager.
Et av mine beste råd er å velge et ribbestykke av god kvalitet med et godt fettlag under svoren, og god fettmarmorering mellom kjøttlagene. Gjerne en jevn og fyldig tynnribbe. Da er du godt på vei til å lykkes allerede. Råd nummer to er å forberede så mye som mulig god tid i forveien, slik at du unngår unødvendig stress. Både surkål og rødkål kan for eksempel kokes dagen før.
Skriv en liste over alt som skal gjøres, det er så fort gjort å glemme små detaljer når stresset øker. I tillegg er det en liten nytelse i seg selv og kunne stryke punkt for punkt etter hvert som du jobber deg nedover listen. Og sist men ikke minst, smil og si ja takk hvis noen tilbyr seg å skrelle poteter, skjenke i glassene eller hjelpe til med oppvasken.
Husk at det aller viktigste er gleden over å kunne dele en fantastisk kveld med dem man bryr seg om. Ja, det er faktisk viktigere enn sprø svor.
Jeg ønsker dere alle en strålende og fredfull julefeiring!
Gode sauser til ribba
Enten du liker sjysaus eller brun saus, er det viktig sørge for at du får god kraft ut av selve ribbestekingen.
For sjysaus: Legg en god gjeng hele hvitløkfedd, et par grovhakkede sjalottløk, en gulrot, en purrebit og noen kvaster frisk rosmarin eller salvie i langpannen sammen med ribben. Dette setter en ekstra piff på det hele. Når du etterpå serverer sjyen som den er, siler du den og presser den bløte løken igjennom silen. Trenger sjyen mer salt kan du salte med noen dråper soyasaus.
For brun saus: Pass hele tiden på at det er vann i langpannen. Halvparten av vannet kan erstattes med øl, hvitvin, rødvin eller eplemost. Sjyen som dannes serveres som den er, eller danner grunnlaget for brun saus. Sausen kan for eksempel smakes til med ripsgele, solbær, sterk grov sennep, eller julekrydderier som hel stjerneanis, kanel og nellik som du lar trekke i sausen. Som jevning kan du bruke maisenna, eller hvetemel som du rører ut med litt av ribbefettet, bruk like deler mel og ribbefett (eller smør). Mengden varierer i forhold til hvor mye sjy du har. Kok opp sjyen og rør inn maizennajevning eller mel/fett-jevning til sausen har fått ønsket konsistens. La sausen få et skikkelig oppkok før servering. Jevner du med hvetemel er det fint om sausen får småkoke i 5 minutter slik at melsmaken forsvinner.
Publisert: 16.12.2016 kl. 11:33
Oppdatert: 15.12.2017 kl. 12:20
Lag deg en gratis konto