Festsalat

Kyllingsalat med chiliaïoli. (Alle foto: Terje Visnes)
Kyllingsalat med chiliaïoli. (Alle foto: Terje Visnes)
AvOle Jacob Hoel, Lars LianogTerje Visnes

Festmaten som passer alle årstider.

Hvordan blir været? 11 grader eller 29? Stekende solskinn eller kaskader av regn, vindstille og mygg eller storm og uvær, lyn og torden?

Alt dette og mer, og gjerne samtidig, til skal vi tro meterologenes rapporter den siste uka. Så mye for troverdig langtidsvarsel, og så mye for langtidsplanlegging av pinseaftens meny. Men til slutt fant vi en meny som vi mener passer alle eventualiteter.

En salat for alle

En god kyllingsalt passer perfekt når sommeren er på sitt varmeste, men kan lett fortæres under teltduken eller for den del nede i kjelleren. Den kan spises på en lufmadrass i fjæra eller ute i seilbåten på bøljan blå. Den kan spises av helsefanatikere, men også de som liker saftig kjøtt.

Den er trygg og vil likes av alle, samtidig som den har litt uventede ingredienser som avokado og fersken.

Hjemmelaget dressing

Dressingen er nesten som en blanding av aioli og thousand island, men hjemmelaget og smaksrik.

Og på toppen av det hele, snacksen laget på kyllingskinn som er som en blanding av sprøstekt bacon og løvtynn chips.

Du kan bruke vanlig bacon. Godt det også. God pinse!

Kyllingsalat med chiliaïoli

Lunch / kveldsrett til 4 personer:

1 stort kyllinglår (liveche eller lignende gourmetkylling) med skinn / eller ev. 2 kyllingbryst

Salt, pepper

1 drøy knivspiss kajennepepper

1/2 ts paprika

Saft av en halv sitron

Rapsolje

4 hjertesalat / eller ev. 2 hjertesalt pluss forskjellig bladsalat

1 avokado

1 fersken

Cherrytomater

Rikelig med parmesanost

Chiliaïoli:

1 eggeplomme

2 ss hhakkete hermetiske tomater (tomatpulp)

1 ss worchestersaus

1 fedd hvitløk

1 ts sterk chilisaus ( eller en kvart fersk chili)

1 dl rapsolje

Litt sitronsaft

Litt salt

2 ss ferskrevet parmesan

Ta skinnet av kyllingen. Del kjøttet i passe store biter.

Mariner kjøttet i sitronsaft, salt, pepper, litt kajennepepper, mer paprikapulver, og litt rapsolje og la stå i noen timer.

Lag «kyllingbacon»: Dra og brett ut kyllingskinnet, press det mellom to ovnsplater og bak i ovn på 180 grader i 25-30 minutter.

Bryt i biter. Et alternativ er vanlig bacon, som bakes på 180 grader i ovn til crispy.

Brun det marinerte kjøttet i stekepannen, legg i ovn på 180 grader i åtte minutter.

Lag aioli ved å blande sammen en (ikke for kald) eggeplomme, tomat, hvitløk, worchestersaus, renset og hakket hvitløk, chili og sitronsaft med stavmikser i dyp beholder.

Tilsett oljen i en tynn stråle mens stavmikseren på. Hold på til blandingen får majoneskonsistens. Smak til med salt, og tilsett revet parmesan.

Fordel hjertesalat, bladsalat, avokado og fersken i skiver og tomat på et fat. Legg på kyllingkjøttet, og fordel aïolien over.

Høvl over rikelige mengder parmesan, og dryss kyllingbacon over.

Du kan også lese oppskriften her.

Foto: Terje Visnes
Foto: Terje Visnes

Adresseavisen 2011

Se flere salatoppskrifter fra Ole Jacob og Lars under.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?