Enkel snaddermat: Russisk biff stroganoff
Russlands mest berømte matrett er biff stroganoff. Strimlet, mørt kjøtt servert på en seng av potetstappe varmer og metter godt på høsten.
- Biff stroganoff passer hvis du har litt god tid på en hverdag eller hvis du får mange gjester en helg. Den varmer og metter godt, sier Svetlana til Godt.
- Franske kokker serverte denne retten til den russiske hertugen Aleksandr Stroganov på 1800-tallet. Man vet ikke helt om kjøttet ble servert i strimler fordi mannen var så gammel og hadde dårlige tenner, eller fordi det var en enkel måte å lage mye kjøtt til mange mennesker på kort tid.
- Kjøp mørt kjøtt, anbefaler hun. Indrefilet av kalv er perfekt å bruke. Det kan bli ganske kostbart, men til gjengjeld får du en gryte med kjøtt som smelter på tungen. Når du steker kjøttet må du ha høy varme, sier Svetlana, og brun bare litt kjøtt om gangen for det skal ikke kokes, men stekes.
Bloggen til Svetlana er svært omfangsrik.
- Jeg startet bloggen fordi jeg ville lære barna mine å spise sunn og variert mat, sier hun. En tradisjonell oppskriftssamling blir fort stor og uoversiktlig, så da passet det godt å samle det på ett sted som en blogg.
- Jeg har mange faste lesere. Det er veldig inspirerende, og mange legger igjen hyggelige kommentarer og deler sine erfaringer og til og med sine oppskrifter med meg, forteller hun.
Ingredienser for 4 personer
- 600 g kalvefilet
- 400 g seterrømme
- 1 toppet ss tomatpure
- 3 dl okse- eller kyllingbuljong
- 1 ts sukker
- 2 ts paprikapulver
- salt og pepper
- 2 gule løk
- rapsolje
- 1 ss mel
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i seks biter og bank hver bit godt og skjær i strimler på omtrent 0,7 x 5 centimeter, på tvers av fibrene.
Bland sammen rømme, tomatpure, buljong, sukker og paprikapulver. Smak til med salt og pepper.
Skjær løk i halvmåner. Ha rapsolje i en gryte og stek løken på lav varme til den blir myk. Ta opp løken og sett til side.
Vend kjøttet inn i melet. Skru opp varmen og brun kjøttet godt. Skru ned varmen litt og ha i løken. Hell sausen over og kok opp. La det hele småkoke i 25-30 minutter uten lokk.
Server med kokt bokhvete, potetmos eller pommes frites så blir den som ekte biff stroganoff.
NB!Les bloggen til Svetlana her. Vis oss bilde av din hjemmelagde biff stroganoff og del den på Instagram med #godtno, så plukker vi deg til vår fanside for flinke matfolk.
Publisert: 03.10.2013 kl. 05:53
Oppdatert: 06.02.2014 kl. 12:35
Lag deg en gratis konto