12 julegavetips til den matinteresserte

2. desember 2019Aktuelt
TIL DEN MATGLADE: Skal du kjøpe gave til en matinteressert, kan både kokebøker og smakfulle råvarer og produkter falle i smak. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott/Oliviers
TIL DEN MATGLADE: Skal du kjøpe gave til en matinteressert, kan både kokebøker og smakfulle råvarer og produkter falle i smak. Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott/Oliviers

Godt-redaksjonen har samlet noen av sine julegaveønsker til inspirasjon - om du for eksempel trenger en gave til en matglad venn.

Første advent er forbi, og det er - sjokkerende nok - bare tre uker til julaften. Hvis du, som oss, begynner å få panikk for julegaver, kan det være greit med en liten inspirasjonsliste.

Derfor har vi i Godt-redaksjonen samlet fire tips hver (pluss noen ekstra), som forhåpentligvis gjør gavejakten litt enklere de kommende ukene. Kanskje spesielt hvis du skal kjøpe til noen som er litt over gjennomsnittet interessert i mat.

Maria:

Abonnement: Bon Appétit Magazine

– Jeg har lenge abonnert på Bon Appétit Magazine, og etter et kort opphold de siste månedene kjenner jeg at savnet er for stort under helgefrokostene. Dette er et magasin med fristende oppskrifter, inspirerende matreportasjer og uslåelig design.

Ett års abonnement 350 nok, på bonappetit.com

Bok: Nothing fancy, Alison Roman og Sjokoladeboka, Sverre Sætre

Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott/Press forlag
Foto: Michael Graydon + Nikole Herriott/Press forlag

– Apropos Bon Appétit - Alison Roman jobbet lenge hos magasinet, men har det siste året gått over til New York Times hvor hun har gjort suksess og endt opp med et par virale oppskrifter, som «the cookie» og «the stew». Stilen er laidback, og oppskriftene er enkle og inspirerende. Konditor Sverre Sætre har også gikk ut «Sjokoladeboka», som ble kåret til Årets kokebok 2019. Den er proppfull av fristende sjokoladedesserter, nydelige bilder og interessante teknikker.

Nothing Fancy: 268 kr hos Adlibris.com, Sjokoladeboka: 437 kr Ark/Norli

Spiselig: Middag på en koselig restaurant

– Hvor fint er det ikke å gi en gave der dere kan oppleve noe sammen - som en middag på restaurant? Restaurantmiljøet i Norge har virkelig tatt av de siste par årene. Det er masse spennende steder jeg har lyst til å besøke, som Rivoli i Barcode, Stallen på Majorstua, Bula Neobistro eller Fagn i Trondheim, Colonialen Kranen og Hoggorm i Bergen - for å nevne noen. Jeg sier heller aldri nei takk til en deilig pho eller bún bò hué hos Da Lat ved Torggata.

– Deilige råvarer og produkter fra lokale produsenter på Bondens marked er også alltid en vinner.

Utstyr: Kopper fra Arhoj

Foto: Arhoj.com
Foto: Arhoj.com

– Hver gang vi setter disse koppene på bordet, spør folk hvor de er fra. Koppene heter «chug mug» og kommer fra danske Arhoj. Ingen er helt like, og de kommer i mange forskjellige fargekombinasjoner. De har i tillegg den perfekte størrelsen for en raus kopp kaffe eller te.

Chug mug: 405 kroner på Arhoj.com

– Ellers er det aldri feil med en god kokkekniv, eller en låsbar kjøkkentang. Så fort du har fått deg en kjøkkentang, blir du avhengig.

Natalie:

Abonnement: Eaten

– Historie er ikke det jeg kan mest om, men når det kommer til mat og historie kombinert blir plutselig interessen noe helt annet. Eaten er et nytt blad som kom i fjor, og som fokuserer på mathistorie - med alt fra gamle oppskrifter til glemte fortellinger om folk og fe som har kokkelert, dyrket eller produsert mat de siste tiårene. Dessuten kommer det ut kun tre ganger i året, så da rekker jeg faktisk å lese meg gjennom bladet før neste kommer.

Pris: Cirka 505 kr for årsabonnement (kommer hver fjerde måned) hos Eatenmagazine.com.

Boken: All About Cake: A Milk Bar Cookbook

Foto: Fra boken «All About Cake»
Foto: Fra boken «All About Cake»

– Christina Tosi har gjort stor suksess med Milk Bar i USA og Canada. Sist gang jeg var i New York kjøpte jeg med meg Momofuku Milk Bar-boken for å kunne gjenskape kjeksene, baksten og kakene fra stedet hjemme på kjøkkenbenken. Siden det ikke er planlagt noen reise over dammen med det første, får jeg nøye meg med å prøve ut kakeoppskriftene i Tosis siste bok.

Pris: 318 kr hos Adlibris.com.

Spiselig: Chiliolje fra Olivers & co

– I høst har vi fått helt dilla på hjemmelaget, italiensk pizza, og jeg er stadig et steg nærmere å mestre kunsten å lage perfekt pizza. Deigen, sausen og toppingen er selvfølgelig viktig, men min favorittingrediens på pizza er faktisk chiliolje, som jeg alltid må toppe den nybakte pizzaen med. Den gir akkurat passe sting. Dessuten er den også nydelig til pastaretter og bakte grønnsaker.

Pris: 199 kr hos Oliviers & Co.

Utstyr: Kakefat fra Reflections Copenhagen

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten

– Jeg elsker å invitere nære og kjære på kaffe og kaker, for da har jeg en unnskyldning til å bake. Dette kakefatet som er håndlaget i krystall har en noe stiv prislapp, men til gjengjeld er det noe av det vakreste jeg har sett. Tenk å servere favorittkaken på dette lekre kakefatet.

Pris: 3890 kr hos Eske Interiør.

Mona:

Abonnement: Lunch Lady

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten

- Noen av det aller beste med å bo et år i Australia var å få dette magasinet rykende ferskt rett på døra. Mat-og familiemagasinet som lages i Melbourne har både gode artikler om familielivet, finurlige DIYs og spennende oppskrifter. Gleden ble stor da jeg oppdaget at vi som bor helt på andre siden av jorden også kan abonnere på bladet - så får jeg heller bite i meg at årstidene er litt snudd på hodet, og at de nå i desember deler oppskrifter på mat som er perfekt til piknik på stranden.

Pris: Cirka 670 kr for fire utgaver (porto inkludert!) hos www.hellolunchlady.com.au

Bok: The Monocle Guide to drinking and dining

Foto: Gestalten
Foto: Gestalten

- Guiden kom ut allerede i 2016, men har stått på ønskelisten siden. Jeg stoler (nesten) blindt på Monocoles byguider som alltid er veldig treffsikre i sine anbefalinger. Denne guiden - som er som et oppslagsverk, har alt jeg ønsker av en bok - oppskrifer, restaurantanbefalinger, morsomme matfakta og spennende intervjuer.

Pris: 659 kroner hos Ark.

Spiselig: Kimchi fra Eimealt

Foto: Eimealt
Foto: Eimealt

- Godt på nesten absolutt alt, fra sandwicher til taco, supper og stekt ris. Egentlig burde jeg lage det selv, og sitter på flere oppskrifter jeg har lyst til å test, men ettersom dette lille selskapet i Stavanger allerede lager kimchien og flere andre krauter, som er farlig gode - blir det til at jeg ønsker meg glassevis av disse produktene. Det er heller ikke dumt i de mørke, influensabefengte tidene som går oss i møte, at disse fermenterte produktene visst nok også er veldig gode for helsa.

Pris: 169 kr hos Kinsarvik Naturkost

Utstyr: Rivjern fra Hay

Foto: Hay
Foto: Hay

- Jeg har blitt helt avhengig av min Microplane, som jo egentlig bare er et fancy smalt rivjern eller zestjern om du vil. Det kan brukes til å finrive parmesan, ingefær, sitruskall, hvitløk, muskat og sjokolade. Disse fra Hay kan være tenker jeg å legge på bordet sammen med parmesanen, så kan gjestene høvle over pastamiddagen selv. Det er en smart liten gave til matentustiasten som har alt!

Pris: 189 kroner (for sett med to) hos Hay.

Er du på utkikk etter mer juleinspirasjon? Hva med å forsøke deg på en av disse oppskriftsklassikerne:
Pepperkaker fra Det søte liv
Waldorfsalat fra Lise Finckenhagen
Klassisk juleribbe med sprø svor
Verdens beste lussekatter

Publisert: 02.12.2019 kl. 11:20
Oppdatert: 04.12.2019 kl. 14:34


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?