Til hovedinnhold

Baskisk tapas: Lag julemat med en spennende vri

6. desember 2019Aktuelt
PINTXOS: På restauranten Txotx får du servert pintxos, typisk baskisk julemat. Foto: Krister Sørbø/VG
PINTXOS: På restauranten Txotx får du servert pintxos, typisk baskisk julemat. Foto: Krister Sørbø/VG
Maren Rostad Wilberg
Maren Rostad Wilberg

Grillet sjømat, vellagrede skinker og marinert manchego. Dette er bare noe av hva du kan la deg friste av om du vil kaste deg på den superhotte pintxos-trenden i førjulstiden. Vi gir deg en kjapp innføring i kunsten å lage pintxos!

– Baskisk julemat er basert på enkle, men gode, ingredienser, forteller kjøkkensjef Tim Ekblad på pintxo-baren Txotx på Grünerløkka i Oslo.

Helt klassisk: Her er oppskriften på ribbe med sprø svor

Baren, som åpnet for tre år siden, er et av få spisesteder i Oslo som serverer den baskiske nasjonalretten. Gjemt bort, innerst inne ved Schous Plass, ligger den langstrakte baren. Grønne planter, veggmalerier og en bar som åler seg langs lokalet kjennetegner den lille restauranten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERSKE RÅVARER: Kjøkkensjef Tim Ekblad på Txotx bruker ofte blekksprut i rettene han lager. Foto: Krister Sørbø/VG
FERSKE RÅVARER: Kjøkkensjef Tim Ekblad på Txotx bruker ofte blekksprut i rettene han lager. Foto: Krister Sørbø/VG

Baskisk tapas

Men hva er egentlig pintxos? Jo - pintxos, det er små munnfuller med mat man får servert i barer og små restauranter nord i Spania. Forskjellen på Pintxos og mer kjente Tapas er rett og slett at pintxoene er baskernes versjon av tapas.

– Pintxos er ofte en toast eller brødskive servert med masse toppings.

Små pinner kan de også spises med, men hele poenget er at det skal være raskt, enkelt, og at du kan bevege deg fra bar til bar og spise litt underveis.

– Baskerne serverer pintxoene med små servietter ved siden av, så besøker du en bar der gulvet er fullt av hvite, sammenkrøllede servietter, da vet du at du har kommet til riktig sted. Jo flere som har spist der, og dermed brukte servietter, jo bedre er vanligvis maten, forklarer Ekblad.

Kystmat

San Sebastian, den pittoreske havnebyen ved Biscayabukta, regnes som pintxoens hovedstad. Byen er et yndet reisemål for matelskere, og regnes som et mekka når det kommer til restauranter, matmarkeder og kulinarisk kultur generelt. Byen kan skilte med flere hundre pintxos-barer, så her er det bare å velge og vrake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUNSJ: Det blir ikke alltid tid til å spise pintxos  til lunsj. Her er gjengen på Txotx i gang med å spise før restauranten åpner og gjestene strømmer på. Foto: Krister Sørbø/VG
LUNSJ: Det blir ikke alltid tid til å spise pintxos til lunsj. Her er gjengen på Txotx i gang med å spise før restauranten åpner og gjestene strømmer på. Foto: Krister Sørbø/VG

– Baskerland ligger også ved havet, derfor er det mye grillet fisk og sjømat. Ofte med olivenolje, hvitløk og chili, kommer du lenger inn i landet er det mer grillet kjøtt, ofte lam eller kylling, med urter og sitron blant annet, forteller Tim.

Baskisk jul

– Julematen i Baskerland består ofte av helgrillet fisk eller kjøtt, som lam. Pølser og spekemat er også veldig vanlig, sier Ekblad.

Og ønsker du å sprite opp julebordet litt i år, hvorfor ikke gå for pintxos? Ifølge kjøkkensjefen er det nemlig helt overkommelig å lage dette selv på din egen kjøkkenbenk.

– Det skal ikke være noe problem å lage dette hjemme. De fleste rettene er svært enkle å tilberede, forteller han.

Heller ikke ingrediensene skal være vanskelig å få fatt i.

– På menyen vi skal lære dere har vi blant annet brukt havabbor, får man ikke tak i det er det bare å be fiskehandleren om en annen, hel fisk, som ikke er altfor stor, sier Ekblad.

Sjøkreps står også på menyen, sjøkrepsene kokkene på Txotx bruker er norske, og kjøpt hos fiskehandler.

– Dette er noe du får hos de fleste fiskehandlere.

Så har du lyst til å prøve deg på pintxos til julebordet, skal det være relativt greit å få tak i ingrediensene. Er det ikke det, kan du bytte ut råvaren i oppskriften med noe annet som passer.

Det skal heller ikke ta lang tid å tilberede maten.

La fargene lede deg

Ekblad har en liten tommelfingerregel når det kommer til smaker og mat som han gjerne deler med oss:

– Farger og mat har ofte en sammenheng. For eksempel passer røde skalldyr med røde grønnsaker som tomat og paprika, og krydder som safran. Det er gode smaker sammen, røper kjøkkensjefen.

Det samme gjelder grønnsaker i andre farger.

– Brokkoli med masse grønne urter passer godt.

– Det er ikke alltid slik at råvarer og krydder med samme farger passer sammen, men som oftest gjør de faktisk det, forteller Ekblad.

Prøv deg på pintxos i førjulstiden - her finner du Txotx oppskrifter:

Publisert: 06.12.2019 kl. 14:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?