Bocuse d’Or 2021: Bronse til Norge og Christian André Pettersen

27. september 2021Aktuelt
Christian André Pettersen og det norske laget tok bronse og pallplass i Bocuse d’Or 2021.
Christian André Pettersen og det norske laget tok bronse og pallplass i Bocuse d’Or 2021.
Foto: Stiftelsen Norsk gastronomi

Christian André Pettersen (32) og Norge fikk i kveld bronse under Bocuse d’Or. Frankrike tok gull, mens Danmark tok sølv.

Mandag kveld var det prisutdeling i Bocuse d’Or, det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst, og bronseplassen gikk til Christian André Pettersen og Norge. Frankrike tok gull, mens Danmark tok sølv.

Sist Pettersen deltok i 2019 havnet han også på en tredjeplass, slått av Danmark på første og Sverige på andreplass. Pettersen var ikke fornøyd, og ville prøve en gang til.

– Jeg føler en tomhet, er den første responsen fra Pettersen til Godt.

– Man gambler med det man har, og jeg følte at vi hadde god kontroll. Vi hadde jo håpet på noe annet enn dette, sier han, og forteller at han nå likevel skal ut å feire med teamet.

– Og, vi må jo spørre - går du for en ny runde?

– Nææææi, det blir det nok ikke. Dette var den siste sjansen. Det krever så mye å stå i dette her, så nå får det holde. Men kanskje jeg blir med som coach igjen, det finnes jo alltid sjanser, sier han.

Frankrike tok gull, Danmark sølv og Norge med Pettersen i front, bronse.
Frankrike tok gull, Danmark sølv og Norge med Pettersen i front, bronse.
Foto: Olivier Chassignole, AFP

Tom Victor Gausdal er president for Team Norway, og Norges dommer i verdensfinalen. Han tok også sølv i Bocuse d’Or i 2005. På spørsmål om hvordan det norske laget har det, svarer han:

– Det går greit. Det føles litt som det var Frankrikes tur denne gangen. Noen ganger ligger det litt i luften at «nå har de jobbet hardt». Men det var ikke det resultatet jeg trodde. Jeg var enig i topp fem, men ikke rekkefølgen.

Tom Victor Gausdal er president for Team Norway, og Norges dommer i verdensfinalen.
Tom Victor Gausdal er president for Team Norway, og Norges dommer i verdensfinalen.
Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Gausdal er usikker på hvorfor Pettersen ikke nådde toppen.

– Det er vanskelig å si. Det er en del kjøkkenpoeng som også blir delt ut, hvor tolv kjøkkendommere går rundt og ser etter feil, så det kan ha skjedd der.

– Hvordan har det norske laget det nå, da?

– Dette er ikke det de håpet på. De har en bronse fra før. Jeg tror Christian hadde vært greit fornøyd med en sølv, men det var gull han gikk etter. Men han smiler.

– Tror du han kommer til å prøve en tredje gang?

– Nei, nå tror jeg han er forsynt, sier kokken, som forteller at det nå er gallafest og masse moro som står på planen.

– All grunn til å være stolt

– Det er utrolig kjipt for Christian sin del. Han hadde fortjent bedre, sier kjøkkensjef på Rest og Bocuse-kommentator Jimmy Øien til Godt.

– Når det er snakk om plass på pallen så er det småsmå marginer som skiller. Men jeg synes han har gjort en kjempejobb!

Kokk og kommentator Harald Osa mener Pettersen bør være stolt:

– Det gikk ikke helt som vi hadde håpet i dag, men Christian André har all mulig grunn til å være stolt, sier Harald Osa på live-sendingen til Bocuse d’Or.

– Det er vondt å være så nære. Men sånn er det, sier Øien.

Christian André Pettersen under tilberedningen av maten søndag formiddag.
Christian André Pettersen under tilberedningen av maten søndag formiddag.
Foto: Julien Bouvier

Å stå på toppen av pallen i Bocuse d’Or har vært drømmen helt siden Pettersen var ni år og hjalp faren, som også var kokk, på kjøkkenet.

– Vi får feire Christian for alt det er verdt, det er en fantastisk prestasjon. Og jeg håper inderlig at han klarer å finne roen nå og være fornøyd, for det er så fantastisk det han har gjort, sier Osa om Pettersen.

Etter kveldens seier fortsetter Frankrike i tet på medaljestatistikken, foran Norge og Sverige.

– Jeg er utrolig stolt over at Norge igjen deltar i finalen i Bocuse d'Or og gjør en solid innsats, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Hun gratulerer Pettersen og teamet hans med bronsen, og mener de igjen har bevist at Norge er helt i verdenstoppen blant kokker.

– Christian André Pettersen har ledet et sterkt team gjennom forberedelsene og hardtreningen til konkurransen, sier Bollestad.

Den første prisen som ble delt ut i kveld var «The Social Commitment Award», som gikk til Colombia. «Best Commis Prize» gikk til Sveits, og Manuel Hofer (19).

Beste tallerkenrett er i år byttet ut med en pris som het «The special prize for the take away-theme». Denne prisen gikk til Sverige. Prisen for beste fatrett gikk til Island.

Høy standard

I alt kjempet 22 kandidater om å komme på pallen i Lyon. Team Norway – hvor Christian André Pettersen står i spissen, var først ut på kjøkkenet under konkurransens første dag. Rapportene fra Frankrike, forteller om spent stemning i forkant av prisutdeling.

Det er ifølge ekspertene mange har som har levert høy standard i årets konkurranse.

– Som vanlig leverer Christian André på ekstremt høyt nivå, og det ser utrolig bra ut fra mitt ståsted. Det er mange gode land. Det er en komplisert oppgave, og et komplisert poengsystem så det skal telles opp, legges til og trekkes fra, og så er det kalkulatoren som må vise oss hva som er svaret tilslutt, sier kokk og leder av det norske Bocuse-akademiet Sven Erik Renaa i direktesendingen fra Lyon, tidligere på dagen, mandag.

Christian André Pettersen var i ilden søndag formiddag. Mandag kveld havnet han på pallplass i av Bocuse d’Or.
Christian André Pettersen var i ilden søndag formiddag. Mandag kveld havnet han på pallplass i av Bocuse d’Or.
Foto: Norsk Gastronomi

Prøver igjen

32 år gamle Christian André Pettersen har vært der han er i dag én gang før. Men etter å ha havnet på en tredjeplass i januar 2019, var han ikke fornøyd. Den gangen ble han slått av våre naboland da Danmark stakk av med gullet, mens Sverige tok sølv.

Pettersens første møte med konkurransen var da han var med i Årets kokk i 2015, som man må vinne for å kunne bli Norges utsendte til Bocuse d’Or Europa. Han har med andre ord vært i hardtrening i seks år.

Flere nordmenn

Team Norway består i tillegg av commis Even S. Sørum og coach Geir Skeie. Tom Victor Gausdal er president for Team Norway, og Norges dommer i verdensfinalen.

Norge har i tillegg hatt Sebastian Skauen Johnsen i aksjon som commis for Mathew Leong som konkurrerer for Singapore. Leong jobber til daglig på Oslo-restauranten Á L’aise, mens Skauen Johnsen jobber på Rest.

Norge har tidligere vunnet fem gull, tre sølv og tre bronser i Bocuse d'Or VM, og har deltatt 17 ganger – hvorav 15 var verdensfinaler, ifølge Bocuse d'Or.

Bent Stiansen var den første nordmannen til å ta gull i Bocuse d’Or i 1993.

Treretters take away-rett med tomat.
Treretters take away-rett med tomat.
Foto: Tom Haga

Dette serverte Christian André Pettersen:

Den første oppgaven i årets Bocuse er inspirert av hvordan pandemien slo ut for gastronomien, og hvordan verdens kokker møtte utfordringen – nemlig med nye takeaway-løsninger. Tallerkenretten ble derfor erstattet av en treretters takeaway-meny. 14 tallerkener blir byttet ut med 42 skåler, sausenebb og bokser.

OPPGAVE 1: Treretters take away-servering. Alle retter skal ha tomat. Hovedrett: Tigerreke

Forrett: «Tradisjoner fra hagen»(vegetar)

Cherrytomat fra Hanasand gård, lett marinert i aromatisk olje og hvitbergknappblomster

I tomat-, yuzu- og eplebuljong på epler fra Dyre gård

Persille og sennepsmajones

Selleri- og steinsoppchips

Take away-rett 1: Lett marinert sherrytomat i buljong.
Take away-rett 1: Lett marinert sherrytomat i buljong.
Foto: Tom Haga

Hovedrett: «Tradisjoner fra havet»

Smørbakt tigerreke med fennikel og brunet smør

Tomat i tre variasjoner; tørket, grillet og lagt i aspik

Nykokt purreløkstokk med persille og glasert tomat med syrlig pesto

Sellerikrem med sesongens urter og blomster

Kremet skalldyrsaus med chili fra Finnøy

Take away-rett 2: Smørbakt tigerreke med fennikel og brunet smør.
Take away-rett 2: Smørbakt tigerreke med fennikel og brunet smør.
Foto: Tom Haga

Dessert: «Tradisjoner fra engen» (lacto vegetar)

Søt tomat og hyllebær

Yoom-tomater glasert i villhonning og vaniljesirup

Myk seterrømmerand med puffet økologisk ris

Tomat- og hylleblomstlimonade

Take away-rett 3: Dessert – glasert yoom-tomat i myk rømmerand med puffet ris og limonade.
Take away-rett 3: Dessert – glasert yoom-tomat i myk rømmerand med puffet ris og limonade.
Foto: Tom Haga

OPPGAVE 2: Fatrett med oksebog, to vegetariske garnityr og en vegetarisk ragu.

Hele fatet.
Hele fatet.
Foto: Tom Haga

Kjøttrett:

«Søndagssteik fra barndommens rike»: Bressert oksebog med norske rotgrønnsaker, timian og pepper

Bresert oksebog.
Bresert oksebog.
Foto: Tom Haga

Lettgrillet palmekål med estragon- og purreløksremulade

Lettgrillet palmekål med estragon og purreløksmajones.
Lettgrillet palmekål med estragon og purreløksmajones.
Foto: Tom Haga

Sprø terte av vill steinsopp med myk soppgelé og vellagret eddik, syltet løk og rødbete

Steinsoppterte.
Steinsoppterte.
Foto: Tom Haga

Norsk grønnsaksragu; potet og kålstuing

Potet- og kålstuing med pepperrot.
Potet- og kålstuing med pepperrot.
Foto: Tom Haga

Saus fra dagens stekekraft.

Fatrett dandert på tallerken: Oksebog, palmekål, steinsoppterte og stuing.
Fatrett dandert på tallerken: Oksebog, palmekål, steinsoppterte og stuing.
Foto: Tom Haga

Publisert: 27.09.2021 kl. 17:23
Oppdatert: 27.09.2021 kl. 20:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?