Tørkede blomster: Slik fikser du spiselig pynt i en fei

8. juli 2022Aktuelt
SPISELIG PYNT: Pressede, spiselige blomster vil garantert imponere middagsgjestene. Og de trenger ikke å få vite at det tok deg under ett minutt å tørke dem.
SPISELIG PYNT: Pressede, spiselige blomster vil garantert imponere middagsgjestene. Og de trenger ikke å få vite at det tok deg under ett minutt å tørke dem.
Foto: Gustav Broström

Tørkerede, spiselige blomster kan piffe opp enhver rett. Og vi har funnet trikset som kutter ned tørkeprosessen fra flere uker, til få minutter.

Tørkede blomster kan virkelig piffe opp enhver rett. Enten det er en kake, salat eller til og med en osteblokk som mangler det lille ekstra, så er det ingen utfordring for de delikate, fargerike blomstene.

Men å vente på at blomster skal tørke er omtrent like kjedelig som å vente på at maling skal tørke. Eller, det var omtrent så kjedelig, før vi fikk ferten av dette geniale mikrobølgeovn-trikset.

Tørkede blomster på 30 sekunder

Det var etter en Instagramvideo delt av den svenske influenceren Gustav Broström (@Gustavsrum), at vi innså hvor kjapt og enkelt man faktisk kan tørke sine egne blomster.

I videoen starter han med å legge en neve spiselige fioler mellom to kjøkkenpapir.

Disse legges så inn i mikrobølgeovnen, hvor han setter to tallerkener over papiret. Dette sørger for at blomstene presses samtidig som de tørker.

Så lar han mikrobølgeovnen «work it’s magic» på medium varme i 30 sekunders intervaller, til blomstene er flatpressede og helt tørre.

Denne gangen pyntet estetikeren en kake med de delikate blomstene, men han har ingen planer om å begrense bruken av tørkede blomster til å bare pynte kaker

FRISTENDE: Et klart sommertegn er lukten av blomster og smaken av jordbær. Hva med å kombinere de to?
FRISTENDE: Et klart sommertegn er lukten av blomster og smaken av jordbær. Hva med å kombinere de to?
Foto: Gustav Broström

– Jeg har veldig lyst til å prøve å lage ispinner med blomster inni, det ser så nydelig ut, sier han til Godt.

Han understreker imidlertid viktigheten av å forsikre seg om at blomstene man planlegger å spise, faktisk er spiselige.

– Selv her i Norden finnes det blomster som kan være dødelige for oss dersom man spiser de.

Broströms ikke-dødelige favorittblomster å ha på maten, er fioler, roser, kornblomster og stemorsblomster.

En oversikt over spiselige blomster, og hvordan man kan bruke dem, finner du her:

– Et minne av sommeren

Da Gustav Broström vokste opp på 90-tallet, var han ofte omgitt av blomsterbuketter av ulike slag. Moren jobbet som lege, men på fritiden gjorde hun butikk av å selge blomsterbuketter og -kranser som hun stelte i stand selv.

– Det var virkelig 90-talls klassikere, du vet de linkransene med enorme amerikanske sløyfer!

Men da moren døde for et par år siden, begynte Broström selv å bli mer og mer kreativ med bruken av blomster.

BARNDOMSMINNER: Blomster er en av Gustav Broströms største lidenskaper. Forkjærligheten for blomster startet i barndommen.
BARNDOMSMINNER: Blomster er en av Gustav Broströms største lidenskaper. Forkjærligheten for blomster startet i barndommen.
Foto: Gustav Broström

– Jeg lagde buketter, presset og tørket blomster. Det var en hyllest til henne, men også terapeutisk for meg, forteller han.

I dag er blomster en av hans største lidenskaper.

For de som ikke har tilgang på mikrobølgeovn, så anbefaler blomsterentusiasten å presse blomstene på en er klassisk måte.

– Du kan veldig enkelt bygge din egen blomsterpresse med hjelp av to planker og noen skruer, sier han.

Men favorittmetoden hans er å presse blomster ved å legge dem i bøker, og simpelthen bare vente.

– Jeg elsker å plukke opp en bok som jeg har glemt at jeg har brukt til å presse blomster, og så faller en blomst ut. Det er som et minne av sommeren.

Godt tester

Men vi er ikke her for å ta slike tips for god fisk, uten å ha testet dem ut selv først.

Jeg tok for meg mikrobølgeovn-trikset, bare med en annen spiselig blomst: Nellik.

SOMMERLIG: Jeg startet med å nappe hodene av nellikene – jeg valgte de største blomstene i buketten da jeg antok at de ville krympe i mikrobølgeovnen.
SOMMERLIG: Jeg startet med å nappe hodene av nellikene – jeg valgte de største blomstene i buketten da jeg antok at de ville krympe i mikrobølgeovnen.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik

Jeg fjernet den grønne stilken, slik at det bare var blomster igjen. Deretter plasserte jeg blomstene og kronbladene på et tørkepapir. Jeg testet ut litt ulike former og fasonger, i håp om at de ville tørke slik:

DELIKAT: De tynne, lyserosa bladene vil passe inntil enhver kake eller dessert.
DELIKAT: De tynne, lyserosa bladene vil passe inntil enhver kake eller dessert.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik

Så var det bare å plassere et til tørkepapir over, for å absorbere vannet fra blomstene under tørkeprosessen, for så å plassere to tallerkener over der igjen.

Jeg satt prosjektet mitt inn i mikrobølgeovnen, med en ørliten frykt for at noe skulle ta fyr (det skjedde ikke).

RASKT OG ENKELT: Det tok ikke lang tid før mikrobølgeovnen hadde skjenket meg med knusktørre, flate blomster.
RASKT OG ENKELT: Det tok ikke lang tid før mikrobølgeovnen hadde skjenket meg med knusktørre, flate blomster.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik

Jeg hadde blomstene inne i mikrobølgeovnen på medium varme, i tre intervaller. Først to ganger i 30 sekunder, deretter en siste gang i 20 sekunder. Totalt tok det meg under ett og et halvt minutt å tørke nellikene.

BLANDET RESULTAT: Blomstene ble definitivt tørket, og de fleste fikk en nydelig, litt mørkere rosafarge.
BLANDET RESULTAT: Blomstene ble definitivt tørket, og de fleste fikk en nydelig, litt mørkere rosafarge.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik

Det viste seg derimot unyttig å forme blomstene fint før de ble sendt inn i mikrobølgeovnen – se: klumpen nede i venstre hjørne.

Men etter litt omplasseringer og fjerning av mislykkede forsøk, les: klumpen nede i høyre hjørne, så ble ikke dette forsøket så verst:

SOMMERPYNTEN: Nellikbladene, som i tørket tilstand minner om miniatyr tulipaner, kunne passet fint oppå kaker eller oppi salater.
SOMMERPYNTEN: Nellikbladene, som i tørket tilstand minner om miniatyr tulipaner, kunne passet fint oppå kaker eller oppi salater.
Foto: Ingeborg Christensen Breivik

Foruten noen rare blikk fra kolleger som lurte på hvorfor jeg brukte kantinen til å tørke blomster i mikrobølgeovnen, så var dette en veldig smertefri og enkel prosess.

Men ting kan likevel tyde på at fioler, som Gustav Broström brukte, gir et litt mer vellykket resultat enn nelliker.

Publisert: 08.07.2022 kl. 13:52


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?