EU skal bestemme om dette kan kalles burger

20. oktober 2020Aktuelt
BURGER?: EU skal onsdag bestemme om burger uten kjøtt kan kalles for burger. Denne varianten av Lise Finckenhagen, er laget av sopp. Nederst i saken finner du oppskriften.
BURGER?: EU skal onsdag bestemme om burger uten kjøtt kan kalles for burger. Denne varianten av Lise Finckenhagen, er laget av sopp. Nederst i saken finner du oppskriften.
Foto: Krister Sørbø/VG
VG / NTB
VG / NTB

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel, burger eller biff? Onsdag skal EU-parlamentet stemme over nettopp det.

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag. Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu.

Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Forbud

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger. I EUs langtidsbudsjett for 2021–27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetarpølsers navn overhodet.

Publisert: 20.10.2020 kl. 08:56
Oppdatert: 20.10.2020 kl. 09:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?