Det beste jeg vet med Matias Alegria

ELSKER NYE SMAKER: Matias Alegria elsker å prøve ny mat – men ifølge han selv er han ingen mesterkokk.
ELSKER NYE SMAKER: Matias Alegria elsker å prøve ny mat – men ifølge han selv er han ingen mesterkokk.
Foto: Privat
Helene Mariussen
Helene Mariussen

NRK Super-programleder Matias Alegria spiste både blekksprut og blåskjell som barn. Men det er noen smaker han bare brekker seg av.

Matias Alegria (27) er kanskje aller mest kjent for de yngste TV-titterne, men er nå aktuell i et program med et helt annet type publikum: «Forræder» på TV 2. Og uten å avsløre for mye kan vi røpe at seerne kan ha fått med seg at Matias er en kar som er glad i mat.

– Hvordan er det å ha vært med på «Forræder»?

– Det var et spill på steroider, men først og fremst veldig gøy! Baksiden er at man blir helt ko-ko. Følelsen av å ikke kunne stole på folk, er absurd.

På et tidspunkt orket ikke Matias å snakke mer taktikk.

– I en av episodene følte jeg meg ferdig med påstander og anklager. Jeg var sulten, så jeg avbrøt alle i diskusjonen og spurte om de skulle ha maten sin. Hvis ikke ville jeg ha den, ler han.

– Man skal ikke kaste mat heller.

– Hvordan er ditt forhold til matlaging?

– Jeg må innrømme at jeg er langt ifra glad i å lage mat, men jeg elsker å spise! Jeg kan spise masse og elsker å smake på nye ting. Det er spennende med ting andre synes er ekkelt: For eksempel vil jeg smake gresshopper! Jeg tenker at mat laget av biller og insekter ikke høres så verst ut.

– Hvilken er din favorittfrokost?

– De gangene jeg har tid, elsker jeg å lage engelsk frokost med egg, bacon og tomatbønner. Det er en god kombinasjon som metter – og noe annet enn brødskive med gulost.

– Hvilken er din favorittmiddag?

– Burger. Det er aldri en burger som er lik.

– Hvordan da?

– For eksempel er jeg blitt veldig glad i trøffelburger. Så hver gang jeg er på en ny restaurant må jeg smake burgeren deres for å finne ut av hvilken som er best.

TV-ANSIKT: Matias har nylig vært med i TV-programmet «Forræder».
TV-ANSIKT: Matias har nylig vært med i TV-programmet «Forræder».
Foto: TV2

– Hva med favorittdessert?

– Jeg er ikke så veldig dessertmenneske.

Faktisk foretrekker Matias heller en god fruktsalat, forteller han.

– Med en gang jeg får servert noe friskt, blir jeg glad. Friskt og godt – det er som en god mojito.

Men han har ett kriterium: Den kan ikke inneholde appelsin.

– Appelsin blir bare mykt og most. Gi meg heller ananas, epler, druer, jordbær. Bare det ikke føles som om jeg tygger en rosin.

– Du liker ikke rosin?

– Nei, jeg spiser aldri rosiner! Det har en ekkelt og forstyrrende smak – og den har ikke noe på min tunge å gjøre. Får jeg bolle med rosiner blir jeg som et barn og plukker det ut, ler Matias.

– Apropos bakverk! Har du en favorittkake?

– Mamma baker noe jeg alltid ber om til bursdagen min. Tusenlagskake – en chilensk kake med butterdeig og sjokolade på hvert lag, som toppes med melis og nøtter. God miks med krønsj og søtt.

Siden foreldrene til Matias er fra Chile, har han vokst opp med mye søramerikansk mat.

– Hva er den beste maten derfra?

– Churrasco. Ironisk nok er det ganske likt en burger: Hjemmebakt rundstykke med mørbradbiff, avokado, tomat, chilensk sennep, chili og majones.

– Hva er favoritt godteri eller snacks? Er du en søtt- eller saltperson?

– Jeg synes heller surt godteri er en sikker vinner! Det beste sure godteriet har litt marshmallow-konsistens, som sure frosker. Det smelter på tungen.

– Har du en favorittsesong når det kommer til mat?

– Sommeren er tiden hvor jeg gleder meg mest til å spise – det er tiden for ferske smaker. Da blir det grillmat og gode salater.

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Gryteretter – det er så enkelt. Jeg lager sånne mamma lagde da jeg vokste opp, med bønner, linser, kjøtt, løk og hvitløk.

– Hva er ditt favorittredskap på kjøkkenet?

– Stavmikser! Gud, så fantastisk det er.

– Det har spart meg for mye krefter. Jeg hakker aldri løk lenger, men tar det rett inn i stavmikseren.

Med stavmikseren følger ofte en beholder, forklarer han.

– Skjær opp løken i små klaser og kjør i den. Du sparer mye tid.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Skal jeg kose meg, går det mye i salsa og cumbia. Jeg tror det kommer av at det minner meg om mamma som lagde mat da jeg var liten. Det er noe hjemmekjært ved den musikken.

– Hva var det beste du visste som liten?

– Det må være blåskjell eller kalamaris. En sommer fikk jeg helt dilla og spiste kun kalamaris til middag.

– Det er jo litt spesielt?

– Ja, det er det! Men jeg har likt sjømat lenge.

– Men hvorfor?

– Det må ha å gjøre med at Chile er en kystnasjon hvor de spiser mye sjømat. Norge er også det, så det var kanskje lett å overføre mattradisjonene.

– Hva spiser du aldri?

– Oliven. Jeg prøver virkelig å like det, men jeg bare brekker meg. Det må være fordi jeg ikke takler bitre smaker. Det samme med lakris. Kjæresten min får ikke lov å kysse meg hvis hun har spist det. Brekker meg!

– Jeg har rett og slett gitt opp både oliven og lakris.

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet Trude Drevland, Ellen Aabol og Jonathan Romano.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?