Julekaker på Fridas vis
Med personlige tolkinger og nye smaker, ønsker Frida Anker Kulmus å inspirere og ta tilbake håndverket og tradisjonene som hører norske julekaker til.
Egentlig er ikke julekaker Frida Anker Kulmus’ spesialitet. Det er smørbakst, som hun baker på eget bakeri, Gladbakst, og leverer til noen av Oslos beste kaffebarer. Men nå har 30-åringen laget en julebok – som også er hennes første kokebok – hvor hun med kreativitet tolker norske julekake-klassikere.
Du finner oppskriftene til Frida Kulmus nederst i saken.
Med utgangspunkt i tradisjonelle oppskrifter tilsetter Kulmus krydder og garnityr, fjerner en ingrediens, legger til en annen. Simsalabim kommer julesmakene frem på klassiske men annerledes måter med oppskriftene i «Jul med Frida».
Kanskje blir Fridas tolkninger fremtidens tradisjoner?
– Jeg vil at vi skal bruke og spise julekakene, fortsette å lage de i julen og kanskje ta tilbake de som er glemt. Og få brukt kakene til ulike retter og måltid, sier Frida.
Temaet hun introduserer lyder velkjent. I mange julehjem bakes julekaker nesten av ren samvittighet. Det legges tid og sjel i å rulle hver kule, steke hver kjeks. Men kanskje spiser ingen pepperkakene som bader i hvit glasur, de tørre makronene og alltid litt for svidde peppernøttene?
Målet til Frida er å inspirere til å lage kaker som både smaker godt og faktisk bli spist opp. Det kan bety at klassiske kaker med en liten justering, kan serveres på nye måter.
De mystiske syv
Tidlig i 2021, da Frida startet å jobbe med boken, spurte hun familie, venner og kjente hvilken julebakst de må ha.
– Og da var det jo de syv slagene, da. Men jeg oppdaget at det varierer hva «de syv» er etter hvem man spør, og jeg fant ut at det finnes veldig mange norske julekaker. Mange jeg selv ikke visste om, sier Frida.
Kaker og kjeks blir på Fridas vis egnet til mer enn en plass på det overfylte kakestativet til kaffen etter julemiddagen. Du vet, det som gjerne serveres når alle egentlig er mette.
Hva med Goro med dill som blir servert med ost og vin? Eller lekre rosettbakkels og salte krumkaker til aperitiff, med løyrom og friske bobler til? Med det får du kanskje glede av krumkakejernet som støver på boden.
Finner roen på kjøkkenet
Generasjoner før oss laget kaker som gradvis forsvinner med dem, sammen med håndverk og oppskrifter. Frida vil videreføre tradisjonene, og samtidig skape nye. Selv har hun oppdaget nye personlige favoritter, som egentlig er gamle.
– Jeg har blitt veldig glad i rosettbakkels, som er en vaffelrøre dyppet i smult, laget i et eget jern. Jernet bestilte jeg fra Finn fra en gammel dame, forteller hun med et smil.
– Jeg elsker å stå på kjøkkenet i julen, lage ting, og forsvinne inn i matens verden. Jeg finner roen på kjøkkenet, men man lager ofte det samme, det man er vant til. Så dette har vært en kjempemorsom og lærerik reise.
Samvær og kos
Med boken håper hun å inspirere folk til å bake på sin måte. Man må ikke alltid ha alle ingrediensene, man kan benytte seg av det man liker og har, ta oppskrifter som utgangspunkt og inspirasjon men ikke alltid regel.
Til tonene av alt fra Bugge Wesseltoft til Mariah Carey på juleradio P7 Klem har Frida bakt julebakst siden senhøsten, og testet julete smørbakst på jobb. Man kan få vann i munnen av å bare høre om safran-butterdeig til Lucia og pepperkake-croissanter.
Frida har alltid likt å bake.
– Men jeg begynte ikke med det skikkelig for rundt ti år siden. Jeg har alltid hatt en kreativitet jeg ikke har visst hvordan jeg skulle dyrke, men nå har jeg funnet det i bakingen.
Selv om nevnte smørbakst har blitt Fridas fagfelt først de senere årene, har hun vokst opp med mat i fokus. Også i julen.
– Mamma lager krumkaker og vi lager pepperkaker sammen, men ingen ender opp med å spise de. Jeg lager serinakaker og berlinerkranser. Og rosettbakkels kommer jeg til å lage i år!
– Og så liker jeg å lage konfekt. Vi har vanligvis ikke dessert på julaften, men konfekt og kaker etter middag. Og vi spiser så mye brente mandler. Det går fort to kilo på en uke. Jeg er glad i den kosen også, ikke bare kakene.
Hummer til jul
Og oppskriften på kosen, deler hun i boken sin. I år skal Fridas familie feire jul på hytta, og hun har planer om å introdusere karamellpudding med safran og pistasjtopping til dessert, som en ny tradisjon inspirert av sin egen bok.
– Mamma og pappa er begge kokker, og har jobbet utallige julebordsesonger så de har vært litt lei av tung julemat når det først er jul. Så lenge jeg kan huske har det vært hummer til julemiddag hos oss faktisk. Vi har pinnekjøtt på lillejulaften, da, vi må ha noe av det typiske, sier Frida.
I desember starter dagen helst med sjokoladekalender og gjerne en julekjeks til morgenkaffen. Selv om julemusikken har surret i bakgrunnen siden november, venter hun med «Love Actually» til desember og «Hjemme alene» til romjulen. På søndager i advent, drikker familien Kulmus tysk «glühwein», en rødvinsgløgg som hennes tyske far har introdusert.
Julen handler mest av alt om ro og familie for Frida.
– Å gå på ski, være ute og finne roen og gleden i naturen ... Dette blir min andre jul med datteren min, i fjor gjenoppdaget jeg gleder med julen, som aking og å oppleve snø for første gang.
Hun smiler og fortsetter;
– Og å bare være hjemme og bake, stå på kjøkkenet. Jeg elsker det hele året, men det er ikke alltid tid til det. Men på røde dager har man tid, så det er det julen er for meg, være sammen med familien og spise god mat. Det er koselig.
Frida Kulmus’ julekaker
Publisert: 02.12.2022 kl. 14:12
Oppdatert: 02.12.2022 kl. 20:09
Lag deg en gratis konto