Slik spiser du som dronningen

5. desember 2019Aktuelt
KUTTER KARBO: Den britiske dronningen er 93 år gammel, men er fortsatt ved tilsynelatende god helse, og er ifølge hennes tidligere kokk ikke glad i å spise for mye karbohydrater. Her fra et oppdrag i november i år. Foto: Reuters
KUTTER KARBO: Den britiske dronningen er 93 år gammel, men er fortsatt ved tilsynelatende god helse, og er ifølge hennes tidligere kokk ikke glad i å spise for mye karbohydrater. Her fra et oppdrag i november i år. Foto: Reuters

Den britiske dronningen Elizabeths tidligere kokk deler detaljer om hva hun aller helst vil ha på tallerkenen.

Mange av oss er litt i overkant opptatt av livet til dronning Elizabeth om dagen. En av høstens store TV-serier, som har fått mottatt en lang rekke prestisjepriser og har lenket tusenvis av seere til skjermen, er nemlig «The Crown». Netflix-serien følger den britiske kongefamilien gjennom flere tiår. Dramaet er bygget opp omkring historiske hendelser.

Den britiske kokken Darren McGrady jobbet ved det kongelig hoff fra 1982 til 1993. Det er ikke kjent om kongehusets tidligere kjøkkensjef har bidratt med fakta til serien, men er det én som kjenner den virkelige dronning Elizabeths matpreferanser, kan det være McGrady.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TETID: Dronningen, her fra serien The Crown, hvor hun blir spilt av Olivia Colman. Foto: Netflix
TETID: Dronningen, her fra serien The Crown, hvor hun blir spilt av Olivia Colman. Foto: Netflix

– Hvis dronningen var på Slottet, startet hun dagen med kornblanding. Hun pleide å ha sin egen melk der oppe og helle den fra en beholder. Til lunsj, hvis hun var alene – så ville hun ikke ha karbohydrater, så da ønsket hun ikke poteter, pasta eller ris, sier han til BBC.

Han forteller at hun som regel pleide å spise fisk eller kylling med en salat eller grønnsaker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HYGGELIG LAG: Her er dronningen i hyggelig passiar med vår egen statsminister Erna Solberg i en mottakelse på Buckingham Palace tidligere denne uken. Foto: AP
HYGGELIG LAG: Her er dronningen i hyggelig passiar med vår egen statsminister Erna Solberg i en mottakelse på Buckingham Palace tidligere denne uken. Foto: AP

Kongelig te

Til det erkebritiske måltidet «afternoon tea», ble det derimot ikke spart på godsakene. Det pleide å være scones, to typer kake, en stor – gjerne en sjokoladekake eller en honning- og kremkake, og en liten kake, kanskje en liten bringebær-tartelett eller en sjokolade-éclair, – og i tillegg to typer sandwich. Til middag igjen valgte dronningen gjerne noe lett, gjerne noe i samme sjanger som det hun spiste til lunsj – hvis hun var alene. Hvis hun hadde selskap ville det derimot bli servert et treretters måltid, forteller McGrady. Han sier at planleggingen av måltidene ble gjort på samme måte hver uke, tre dager i forveien, i en kongelig menybok.

– Vi foreslo to ulike retter til hvert måltid og så satte dronningen en strek over de rettene hun ikke ønsket, og hvis hun skulle spise ute, satte hun en strek over hele siden.

Kortreist og vilt

Dronningen fortrakk allerede under McGradys periode i hoffet å bruke så lokale råvarer som mulig – helst fra egne grønnsakshager, hvor den ved Balmoral var den absolutt beste. Han sier til BBC at en av dronningens kortreiste favoritter var «Gaelic steak» laget på viltkjøttet skutt på Sandringham, dronningens eiendom i Norfolk, sammen med en rotmos laget på grønnsaker fra hagen.

– For oss kokker var det veldig gøy, og for dronningen var det en luksus å kunne få alle ingrediensene fra sin egen hage. Hun likte også når hun kunne fortelle at laksen som ble servert gjestene var fanget av dronningmoren

Sjokoelsker

En av dronningens store lidenskaper er sjokolade, ifølge den tidligere hoffkokken. Derfor satt de også alltid noe med sjokolade på menyen. Ifølge ham var dronningens absolutte favoritt «chocolate perfection pie» - lag med kanelkrem og sjokolade i en paibunn. Men hun gikk heller ikke av veien for andre sjokolade-skapelser - og var også veldig glad i sjokolademousse.

Juletradisjoner

Som så mange andre i julen, er det kanskje ikke overraskende at også den britiske dronningen er opptatt av å følge tradisjoner. Ifølge kokken starter alltid første juledag med en stor frokost. Lunsjen er ovnsbakt kalkun med tilbehør. Vanligvis var det hjemmelaget salvie- og løk-stuffing, rosenkål med bacon og kastanjer, noen ganger pastinakk og gulrot, det varierte fra år til år. Potetmos eller ovnsbakte poteter, hjemmelaget saus og den britiske klassikeren Christmas pudding med brandy-saus.

Senere på dagen har kongefamilien som alltid «afternoon tea» – men i julen består den av to helt spesielle kaker; en såkalt yule log – en sjokoladekake som ser ut som en kubbe, og en julekake, laget av kjøkkenets kokker. I tillegg et utvalg andre sjokolade-bakverk på menyen.

PÅ JUBILEUMSTUR: Dronning Elizabeth, her på en statsmiddag i Quebec, Canada, i oktober 1977. Foto: Pa Photos
PÅ JUBILEUMSTUR: Dronning Elizabeth, her på en statsmiddag i Quebec, Canada, i oktober 1977. Foto: Pa Photos

Tydelig i sin smak

Det er én ting dronningen absolutt ikke liker, som McGrady også har avslørt i tidligere intervjuer om kongefamiliens matvaner. Og det er hvitløk.

– Hun ville aldri ha hvitløk på menyen. Hun hatet både lukten og smaken, har kokken uttalte i et intervju med Marie Claire.

Om derimot prins Phillip skulle spise alene, var det helt greit å bruke hvitløk.

Når det gjelder hva vår egen dronning Sonja foretrekker i matveien, så kan vi bare spekulere. Hva hennes kjøkkensjef spiser derimot, det kan du lese her: Livretten med Nicolai Lundsgaard.

Vil du ha mer juleinspirasjon? Hva med å forsøke deg på en av disse oppskriftsklassikerne:
Pepperkaker fra Det søte liv
Waldorfsalat fra Lise Finckenhagen
Klassisk juleribbe med sprø svor
Verdens beste lussekatter

Publisert: 05.12.2019 kl. 16:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?