Til hovedinnhold

Slik blir Michelin-kokkens nye Oslo-restaurant

NYTT PÅ SOLLI: Kokkene Bjørn Svensson og Jo Bøe Klagegg åpner Restaurant Fauna på hjørnet på Solligata i juni. Navnet Fauna betyr avgrenset dyreliv og tilsvarer den botaniske betegnelsen flora. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
NYTT PÅ SOLLI: Kokkene Bjørn Svensson og Jo Bøe Klagegg åpner Restaurant Fauna på hjørnet på Solligata i juni. Navnet Fauna betyr avgrenset dyreliv og tilsvarer den botaniske betegnelsen flora. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Før jul la stjernekokken Bjørn Svensson ned restauranten Oscarsgate. Nå åpner han ny restaurant, men hva som står på menyen holder han tett til brystet. 


I begynnelsen av juni åpner Restaurant Fauna i Solligata med Palace Grill og Alex Sushi som nærmeste naboer. Fire måneders oppussingsarbeid begynner å komme seg, og lokalet som tidligere har huset blant annet Bollywood Dancing, SW20 og nå sist Oddissi har gått fra byggeplass til restaurant.

– Vi har brukt mange uker på teste ut mat til menyen. Nå rett før åpningen tenker vi mer på søppeldunker, maling og interiør, sier den svenske stjernekokken Bjørn Svensson (36) til Godt.

I desember stengte stjernerestauranten Oscarsgate sine dører for aller siste gang, og sammen med restauranten la Svensson ned åtte års drift og en Michelin-stjerne. Flere hundre gjester stod på venteliste rett før stedet forsvant, men med få sitteplasser var det umulig å glede alle.

BEHAGELIG: Restaurant Fauna satser på en avslappet og uformell atmosfære. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
BEHAGELIG: Restaurant Fauna satser på en avslappet og uformell atmosfære. Foto: Janne Møller-Hansen/VG


Uformell stil

Nå er det imidlertid den nye restauranten ved Solli plass som er i full fokus. Og bortsett fra stort sett den samme staben fra Oscarsgate, har den nye restauranten på Solli få likhetstrekk med den forrige. Fauna går blant annet for en åpen kjøkkenløsning og generelt mer uformell atmosfære.

– Vi ønsker at restauranten skal være et avslappet sted hvor gjestene skal kunne føle seg komfortable uansett anledning, sier Svensson.

Et måltid med vin skal ifølge stjernekokken ligge på rundt 1500 kroner. Restauranten kommer til å servere en femretters og eventuelt tilleggsretter. Ellers vil Fauna-kokkene hverken fastsette noen rammer eller låse seg til en spesifikk stil. Hva som står på menyen vil heller ikke kokkene røpe, annet enn at det er kvalitet som står i fokus.

– Vi vil ikke sette oss i noe konsept, men vi forsøker å jobbe med de beste råvarene fra nærmiljøet, uten at det er et absolutt krav. Vi er mest opptatt av kvaliteten på råvarene vi jobber med, sier kjøkkensjef Jo Bøe Klagegg (27).

INGEN RAMMER: - Hvis Jo og jeg har lyst til å lage en annen type mat en gang i fremtiden på Fauna, så kan det hende at vi gjør det. Man vet aldri, sier Svensson (til høyre). Foto:Janne Møller-Hansen/VG
INGEN RAMMER: - Hvis Jo og jeg har lyst til å lage en annen type mat en gang i fremtiden på Fauna, så kan det hende at vi gjør det. Man vet aldri, sier Svensson (til høyre). Foto:Janne Møller-Hansen/VG


Lettere tilgjengelig

Sjefskokk Klagegg er siste tilskudd i restaurantstaben. Tidligere har han blant annet jobbet under Eyvind Hellstrøm på Bagatelle og prisbelønnede Noma i København.

VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård, med over 20 års erfaring fra restaurant- og hotellbransjen, er spent på å se hva den nye restaurantstaben på Fauna leverer.

– Det ser ut som det blir en sylskarp gjeng med både kokker fra øverste hylle og flinke folk i matsalen. Siden mange av de ansatte kommer fra Oscarsgate, blir det spennende å se om de klarer å tone det ned, sier Blomberg-Nygård.

STJERNERESTAURANT: Restaurant Oscarsgate, som ble i 2008 for første gang premiert med en Michelin-stjerne, hadde 18-22 sitteplasser og en mer formell stil. Foto: Nils Bjåland/VG
STJERNERESTAURANT: Restaurant Oscarsgate, som ble i 2008 for første gang premiert med en Michelin-stjerne, hadde 18-22 sitteplasser og en mer formell stil. Foto: Nils Bjåland/VG

Anmelderen håper menyen vil by på færre ingredienser og lettere tilgjengelige retter for folket.

– Det er vanskelig å si hva som vil ligge på tallerken. Men min ønsketenkning er enkle, rustikk retter godt festet i det nordiske kjøkkenet med de fantastiske og store smakene Svensson lager.

Anne Kat med på laget

Både Svensson og Klagegg er deleiere av Fauna sammen med servitør Anne Heggberget. Ny på laget er også komiker og tv-personlighet Anne Kat Hærland (41). Den tidligere stamgjesten på Oscarsgate har gitt ut kokebok med Hellstrøm og er over gjennomsnittet glad i mat. Denne gangen bidrar hun som medinvestor i den nye restauranten.

Bjørn er en veldig god venn av meg som jeg personlig mener er den beste kokken vi har i Norge. Det er derfor en glede for meg å få lov til å være med å starte opp Fauna, ikke minst gi enda flere muligheten til å smake maten han og teamet hans lager, sier Hærland og legger til:

Jeg gleder meg selvfølgelig også til å spise der selv. Mye!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?