Til hovedinnhold

Kokkejævel gir nødhjelp til hermetikk-favoritter

4. november 2019Aktuelt
BLOGGSUKSESS: Her er Asbjørn Sandøy fotografert i lokalavisen i en av sine matbutikker. Foto: Reiulf Grønnevik/Altaposten
BLOGGSUKSESS: Her er Asbjørn Sandøy fotografert i lokalavisen i en av sine matbutikker. Foto: Reiulf Grønnevik/Altaposten

Kokken fra nord, som den siste tiden har blitt en av Norges mest leste bloggere, viser oss hvordan du kan løfte smakene i bokse-klassikere til nye høyder.

– Jeg liker å prøve nye ting, så jeg synes dette var spennende. Men jeg må også innrømme at det er en ganske ny verden for meg. Jeg kjøper veldig sjelden ferdige hermetikk-middager, sier Asbjørn Sandøy, mannen bak bloggen Kokkejævel, og understreker at det er Kokkejævel som uttaler seg i denne saken, hans blogge-alias.

– Det er han som er den interessante, legger han til.

Fersk blogger

Siden bloggen hans ble lansert i midten av september har den vært blant landets mest leste. Han har kjempet om topplassering hos blogg.no og mange dager hatt flere lesere enn Sophie Elise og Isabel Raad. Kokkejævel, som til daglig driver to serveringssteder i Alta, har alltid brukt Facebook som plattform for å dele tykt og tynt. En av sønnene mente han ville nå ut til enda flere lesere ved å starte en blogg.

– I begynnelsen tenkte jeg jo at det var veldig artig at så mange ville lese det jeg skrev. Ja, det er jo fortsatt artig. Jeg har alltid vært glad i å skrive, og liker jo godt at sakene jeg skriver blir lest, sier han, og er opptatt av at han skriver for «vanlige mennesker».

Men det har ikke bare vært oppturer for den ferske bloggeren. Kokkejævel ble til i en ekstremt tøff tid, like etter at Sandøy og forloveden i sommer mistet sin to uker gamle sønn. I bloggen forteller han åpenhjertig om tapet av sønnen, om «livet mellom måltidene», men deler også oppskrifter og mattips.

– Den har gitt meg litt andre ting å tenkte på, og noe lystbetont i en tung tid. Det å sjekke Google-tall kan være et fint avbrekk fra de tunge tankene.

Fant én favoritt

Ettersom Kokkejævel sier han er en folkets mann, ga vi han utfordringen med å gi noen av våre mest solgte hermetikkretter et lite smaksløft. I utgangspunktet er han ikke spesielt imponert over hermetikken, og er ikke så overrasket over at stadig færre velger middag på boks.

UTFORDRING: Bloggeren blir bedt om å pimpe de klassiske boksemiddagene. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel
UTFORDRING: Bloggeren blir bedt om å pimpe de klassiske boksemiddagene. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel

– Jeg vil ikke oppfattes som noe snobbekokk som ser ned på folk, men det er ganske ufattelig at det er folk som kjøper og spiser denne maten.

– Jeg har i alle fall gjort et ærlig forsøk på å pimpe dem opp. Det er en god idé - det å hjelpe folk til å finne frem til de gode smakskombinasjonene.

Selv om han aldri har likt Joika-boller selv, har det vært favorittmiddagen til guttene hans i mange år. Lapskausen ble den største utfordringen.

– For å være helt ærlig ser det jo ikke bra ut! Mens fiskeboller, reinkjøtt og karri ble en veldig god kombinasjon som jeg fint tror vi kommer til å spise igjen.

Toppingen som han lagde til spagettien med chili, vårløk og hvitløk synes han ble veldig god.

– Så mitt råd er å ta litt spagetti på tallerkenen og mye topping, sier han og ler.

Det beste pimpe-tipset

Hans aller beste og enkleste triks for å løfte en rett ett par hakk: Persilledryss.

– Det kan høres utdatert ut, men det er kanskje er det aller enkleste og billigste danderings-tipset som finnes. Og så gir det også et lite løft til smaken. En kvast koster 14 kroner på butikken og gir deg nok til en hel uke med middagsretter, sier han.

– Med et lite dryss grønt på toppen ser alt så mye bedre ut, sier han.

BRUN LAPSKAUS MED ET LØFT: Kokkejævel tilsatte pølser og grønnsaker, og serverer med tyttebær og persilledryss. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel
BRUN LAPSKAUS MED ET LØFT: Kokkejævel tilsatte pølser og grønnsaker, og serverer med tyttebær og persilledryss. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel

Hermetisert lapskaus med pølser

1 boks lapskaus
1 pose frosne rustikke grønnsaker fra Findus
1 buljongterning
2 pølser
2 dl vann

Kok opp grønnsaker, pølser og buljongterning og la det koke to-tre minutter før du tilsetter lapskausen. Kok opp igjen. Smak til med salt og pepper.

SPAGETTITOPPING: Kokkejævel lagde en smaksrik topping med chili og vårløk til spagettien. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel
SPAGETTITOPPING: Kokkejævel lagde en smaksrik topping med chili og vårløk til spagettien. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel

Spaghetti à la Capri med en tvist

1 boks spaghettie ala Capri
1 pakke smårettpølse
1 chili
1 fedd hvitløk
2 vårløk

Varm om boksen som anvist på boksen. Fres pølsene sammen med chili og hvitløk i varm stekepanne med olje eller godt smør. Tilsett vårløk eller purreløk helt til slutt. Dryss over retten før servering. Gir farge og masse smak, så er i alle fall toppen ingen god.

PIMPA POTETMOSPOSE: Joika-bollene og sausen lot Kokkejævel forbi slik det kommer ut av boksen. Istendefor lagde han en potetmos, basert på pose, men tilsatte brunet smør. Foto: Asbjørn Sandøy/Kokkejævel
PIMPA POTETMOSPOSE: Joika-bollene og sausen lot Kokkejævel forbi slik det kommer ut av boksen. Istendefor lagde han en potetmos, basert på pose, men tilsatte brunet smør. Foto: Asbjørn Sandøy/KokkejævelJoikaboller med pimpet posepotetmos

Ungene mine elsker Joikaboller av en eller annen grunn, så jeg har valgt å ikke gjøre noe som helst med innholdet. Det jeg heller har valgt å gjøre er å heve en posepotetmos fra Mills opp til nye høyder med et triks så enkelt at det nesten tar pusten fra deg.

Følg anvisningen på posen med brun smøret først til nøttebrun farge. Gir en helt fantastisk smak og får til og med posepotetmos til å smake godt. Serverer med ferske grønnsaker og rørte tyttebær. Har også stekt bacon for det hever alt, alltid.

FANCY FISKEBOLLER: De klassiske fiskebollene fikk selskap av råkost, som er kokt, og sprøstekt reinskav.
FANCY FISKEBOLLER: De klassiske fiskebollene fikk selskap av råkost, som er kokt, og sprøstekt reinskav.

Fiskeboller i karrisaus med koktkost og stekt reinskav

Fres fiskebollene i godt smør og dryss over masse fersk gressløk

Karrisaus
100 gram smør
1 ts karri
Smeltes

Koktkost
Strimle gulrot, kål, kålrot og purreløk og kok de lett opp i kraften fra fiskebollene

Bruk reinskav i stedet for bacon. Rein er faktisk utrolig godt til fisk og smaker veldig bra sammen med karri.

Publisert: 04.11.2019 kl. 11:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?