Livretten med Anne-Kat.: Lager egen vri på is fra 80-tallet

8. november 2019Aktuelt
IMPONERER: Anne-Kat. Hærland sier det aller beste med livrett-desserten er at den tar 15 minutter å lage, samtidig som gjestene alltid blir imponert. Foto: Krister Sørbø/VG
IMPONERER: Anne-Kat. Hærland sier det aller beste med livrett-desserten er at den tar 15 minutter å lage, samtidig som gjestene alltid blir imponert. Foto: Krister Sørbø/VG

Anne-Kat. Hærland er forkjemper for ta noen snarveier i matlagingen.  – Det handler om å finne frem til de gode smakskombinasjonene, sier hun.

I vår nye spalte «Livretten» besøker vi kokker, matglade kjendiser og bloggere hjemme, der de deler oppskriften på livretten sin. Først ut i serien var Michelin-kokk Björn Svensson, og så var vi med hjem til matminister Olaug Bollestad.

Komiker og nå kokebok-aktuelle Anne-Kat. Hærland (47) legger ikke skjul på at hun trives på kjøkkenet, der hun står med et stort foto av Batman ved sin side. På kjøleskapdøren henger Trump og Putin, i papirdukke-form.

– Ja altså, jeg har nesten ikke tid til å snakke med dere nå, for snart begynner dagen i USA, og jeg må ha med meg alt som skjer. Det er ikke en tweet jeg ikke har fått med meg de siste årene, sier hun og små-ler.

Hun referer til den amerikanske presidenten som henger på kjøleskapet. Nå får han vente litt, vi skal snakke om noe helt annet – livretten hennes, som hun har laget oppskriften på selv.

80-tallshelt

Inspirasjonen kommer fra en is fra Hennig-Olsen som for lengst er ute av frysediskene. Året var 1987, Hærland var 15 år gammel og gikk på Brannfjell skole.

HUSKY-FAVORITT KOMMER IKKE TILBAKE: Anne-Kat. Hærlands favoritt Husky-bar ble lansert i 1987, forteller Paal Henning Olsen, og sier seg enig i at den var veldig god.
– Den ble tatt ut av sortimentet i 1989, og måtte vike for «Tennis» og «Boris», forteller is-direktøren til Godt.
Han sier de for øyeblikket ikke har noen planer om å relansere Husky-bar, ettersom de i dag ikke har maskineriet som skal til. 
– Vi får noen henvendelser om det, men det er 30 år siden den var på markedet, og den fikk litt liten tid til å bli husket av mange, sier han.
HUSKY-FAVORITT KOMMER IKKE TILBAKE: Anne-Kat. Hærlands favoritt Husky-bar ble lansert i 1987, forteller Paal Henning Olsen, og sier seg enig i at den var veldig god. – Den ble tatt ut av sortimentet i 1989, og måtte vike for «Tennis» og «Boris», forteller is-direktøren til Godt. Han sier de for øyeblikket ikke har noen planer om å relansere Husky-bar, ettersom de i dag ikke har maskineriet som skal til. – Vi får noen henvendelser om det, men det er 30 år siden den var på markedet, og den fikk litt liten tid til å bli husket av mange, sier han.

– Skolen min lå på andre siden av byen, så på vei hjem gikk jeg av bussen på Solli plass, og da gikk jeg ofte innom kiosken som pleide å ligge der, like ved Bagatelle. Der kjøpte jeg meg en Husky-bar. Den hadde en kjerne av sjokkrosa marsipan, dekket med vaniljeis og så et lag mørk sjokolade rundt.

– Jeg bare elsket den, den var helt vidunderlig. Men en dag så ble den plutselig bare borte. I voksen alder kom jeg på ideen om å lage noe lignende selv. Jeg droppet marsipankjernen, men blandet det bare rett i isen, forteller Hærland.

Hun hakker mandler i en rasende fart samtidig som hun forklarer hvordan hun fikser tilbehøret.

– Denne pureen lager jeg til, for å gi litt balanse til den veldig søte isen. Pærer og sitron i stavmikseren, det går kjemperaskt.

Dessert som imponerer

Hun forteller at det er en dessert alle elsker, ung og gammel.

– Den er kanskje ikke for diabetikere da, de får justere insulinet, sier hun og humrer for seg selv.

Det aller beste med denne desserten, mener Hærland, er at gjestene garantert blir veldig imponert.

– «Jøss», sier alle som smaker den, «dette har tatt lang tid å lage». Og da pleier jeg å si at «ja, det tok fire-fem dager», sier hun og ler igjen.

– Og så tar det i virkeligheten ikke mer enn maks 15 minutter, og er noe alle kan klare å lage. Kjøp ferdiglaget vaniljeis, det finnes så mange gode å velge i butikkene, med ekte vanilje. Du trenger ikke engang å brenne mandlene selv, du kan jo også bare kjøpe dem ferdiglaget.

– Jeg heier på alt som er ferdiglaget. Dette handler om smakskombinasjonene!

– Slutt med jåleri

Den matinteresserte komikeren forteller gladelig at også hun i perioder bruker ferdigmat.

– Jeg gjør som faren min gjorde da jeg var barn – gir nødhjelp til ferdigmat. Han tok en Joikaboks, tilsatt litt fløte, brunost og tyttebær, og så fungerer den kjempefint og smaker litt mer.

SUR SAUS: For å balansere sødmen i isen, lager Anne-Kat. en pæresaus med sitron som hun serverer under isen. Foto: Krister Sørbø, VG
SUR SAUS: For å balansere sødmen i isen, lager Anne-Kat. en pæresaus med sitron som hun serverer under isen. Foto: Krister Sørbø, VG

– Vi kan ikke forvente at alle hele tiden skal ha tid eller mulighet til å lage alt fra bunnen. Vi må slutte med sånt jåleri, det er jo helt ok å bruke hjertestarter på ferdigmaten. Lær heller bort de triksene som gjør at maten smaker bedre og som alle kan få til. Smaken er jo det viktigste, sier hun og legger til:

– Eller pimp den opp, som dere på Godt sikkert ville skrevet, sier hun og ler igjen.

Journalist-komikk

I sin nyeste kokebok, «Kokken, bakeren, hun komikeren og maten de elsker», som hun gir ut sammen med stjernekokken og sin gode venn Björn Svensson og baker Martin Fjeld, utbroderer Hærland om det hun mener er det foretrukne adjektivet hos Godt.no: «Alt er jo digg for VGs matskribenter: Fem digge måter å bruke pistasjnøtter, Seks digge oppskrifter du kan lage til frokost i helgen. Ti digge supper som varmer på høsten. Jeg kniser av tanken på en kokebok der det eneste som står foran hver rett er varianter av ordet digg. Dritdigg, skikkelig digg, dødsdigg», skriver hun.

– Nå har det liksom blitt litt oppbrukt for mat, så kanskje de som skriver om været heller burde begynne å bruke det. Dritdigg vær i hele landet til helgen.

Hun ler.

– Når jeg var ung var jo det et ikke-eksisterende ord, som du i hvert fall ikke kunne bruke i avisen.

I boken raljerer hun også over matjournalistene i Dagbladet som skriver en artikkel om at det er kommet ferdigkokt ris i butikken, kalt et stykk hjelpeløshet pakket inn i plast og isopor.

– Folk må slutte å si sånne pompøse ting i offentligheten. Den irritasjonen er bare barnslig og gammeldags. Det er ikke forferdelig at noen kan finne på å kjøpe ris som de i full fart kan varme opp i mikrobølgeovnen. Kanskje det er et barn på vei til trening, eller en som er gammel eller syk? Vi er ikke alle like, og har mulighet til lage en kylling i mangosaus, som de foreslår, i hverdagen. Hvem inni huleste har vel det? I helgene, når vi har tid, kan vi kanskje heller forsøke oss på den mangosausen.

KJØKKENSJEF: Anne-Kat. Hærland er glad i god mat, og har gitt ut flere kokebøker, men mener det er helt greit å ta noen snarveien innimellom. Foto: Krister Sørbø, VG
KJØKKENSJEF: Anne-Kat. Hærland er glad i god mat, og har gitt ut flere kokebøker, men mener det er helt greit å ta noen snarveien innimellom. Foto: Krister Sørbø, VG

Publisert: 08.11.2019 kl. 15:01
Oppdatert: 08.11.2019 kl. 15:19


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?