Livretten med søstrene Anette og Susanne Bastviken: – Vi byttet ut kjøttdeigen, men det er like godt!

15. november 2019Aktuelt
BROKKOLISPISERE: Søstrene Anette (til venstre) og Susanne Bastviken startet bloggen Radical Broccoli for å inspirere til hvordan man kan leve et grønnere liv. Siden har de gitt ut bok, startet en podkast og har i skrivende stund 22.000 følgere på Instagram. Foto: Krister Sørbø/VG
BROKKOLISPISERE: Søstrene Anette (til venstre) og Susanne Bastviken startet bloggen Radical Broccoli for å inspirere til hvordan man kan leve et grønnere liv. Siden har de gitt ut bok, startet en podkast og har i skrivende stund 22.000 følgere på Instagram. Foto: Krister Sørbø/VG

Anette (29) og Susanne Bastviken (27), kanskje best kjent som «Radical Broccoli», lever helt plantebasert. – Vi savner ikke lenger kjøttdeigen i mammas bolognese.

I vår nye spalte «Livretten» besøker vi kokker, matglade kjendiser og bloggere hjemme, der de deler oppskriften på livretten sin. Først ut i serien var Michelin-kokk Björn Svensson, og så møtte vi matminister Olaug Bollestad, før vi ble med hjem til komiker og kokebokforfatter Anne-Kat. Hærland.

– Du spiste jo nesten ikke noe annet på fem år, sier storesøster Anette, og rører i gryten med barndommens favorittrett.

MAMMAS OPPSKRIFT: Søstrene lager fortsatt den sammen maten som de alltid har spist, bare med en vegansk vri. Dette er mammas bolognese. Foto: Krister Sørbø/VG
MAMMAS OPPSKRIFT: Søstrene lager fortsatt den sammen maten som de alltid har spist, bare med en vegansk vri. Dette er mammas bolognese. Foto: Krister Sørbø/VG

– Jeg var veldig kresen som liten. Det gikk i spagetti bolognese og brødskiver med salami. Det var det eneste jeg spiste, sier Susanne, og ler litt.

Selv uten kjøttdeig er spagetti bolognese fortsatt åpenbart en favoritt for dem begge.

– Dette her er mammas oppskrift. Hun laget kjøttversjonen som vi er vokst opp med. Nå har vi gjort den om, så den er vegansk, sier Anette.

– Men den er fortsatt som like god, sier hun og smiler.

Søstrene står bak den populære livsstilsbloggen Radical Broccoli. Der ønsker de å inspirere andre til hvordan man kan leve et grønnere liv, ved å dele alt fra matretter, til tips om bærekraftige produkter og artikler om miljøvern.

Ikke bare mais og salat

De siste årene har det kun stått plantebaserte retter på menyen hjemme hos de to.

– Mange tror når du er veganer så spiser du bare mais og salatblader, det er jo feil. I tillegg til mange nye retter lager vi alle rettene vi har spist hele livet, bare med en vegansk vri og det smaker like godt, om ikke bedre. Mamma elsker å være med når vi gjør det, hun føler absolutt ikke at vi ødelegger rettene hennes.

Innholdet i gryten ligner mistenkelig mye den italienske klassikeren. Her har én kilo tomater fått godgjøre seg i flere timer, og den gode lukten har spredd seg i hele leiligheten. Kjøttdeigen er erstattet med en soyabasert farsedeig, forteller Susanne.

– Det er faktisk veldig godt, og uansett så er det ikke fra kjøttdeigen de gode smakene kommer.

Hun legger pasta i kokende vann, og sier hun nå har fått mer interesse i å lage mat.

– Det har vært så gøy, for meg har det åpnet seg en helt ny matverden. Man må bare lære seg å tenke litt nytt, at for eksempel en blomkål kan være en hovedrett og ikke bare tilbehør, sier hun.

Bloggen har blant annet ført til et samarbeid med EAT, bokutgivelse og en egen podkast. De har begge imponerende CV-er, alderen tatt i betraktning – og lever i dag av bloggen og oppdragene som følger med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIL INSPIRERE: Hjemme på kjøkkenet tester de ofte nye retter. Oppskriftene deler de med leserne sine. – Det har åpnet seg en helt ny matverden, sier Susanne, om det å legge om kostholdet. Foto: Krister Sørbø/ VG
VIL INSPIRERE: Hjemme på kjøkkenet tester de ofte nye retter. Oppskriftene deler de med leserne sine. – Det har åpnet seg en helt ny matverden, sier Susanne, om det å legge om kostholdet. Foto: Krister Sørbø/ VG

– Helt gal

Det var ikke gitt at det skulle bli slik. Søstrene hadde egentlig staket ut veien mot helt andre karrierer. Men mot slutten av masterstudiene i London fikk Anette, nesten over natten, helseplager hun ikke hadde hatt tidligere. Magesmerter, høy puls og utslett. En lang rekke symptomer på at noe ikke var som det skulle. Hun ble utredet av flere leger, som ikke kunne finne noe svar med to streker under. I jakten på hva det kunne være kom hun over flere historier om hvordan kostholdet kunne påvirke helsen. Hun tenkte det var verdt et forsøk.

– Det var helt sykt tilfeldig, men jeg er så glad for at jeg oppdaget det. Jeg forsøkte å droppe kjøtt og meieriprodukter i to uker – for meg var det en god måte å prøve det ut på.

Hun utfordret også søsteren til å gjøre det sammen med henne.

– Først tenkte jeg at hun var helt gal. Jeg pleide å spise kjøtt til alle måltider, sier Susanne.

Deres tips om du vil teste et vegansk kosthold:
– Begynn med frokosten – det kjennes ikke like overveldende ut og alle kan få det til. Lag havregrøt med plantebasert melk eller yoghurt, smoothies, eller toast med grønt pålegg som avokado eller hummus.
– Ikke gå for drastisk til verks, men prøv for eksempel en ny vegansk vri på en rett du liker.
– Få med deg noen andre til å gjøre det sammen med deg så det ikke blir et ensom prosjekt.
– Bruk Pinterest for å få inspirasjon. Hvis du har en blomkål liggende i kjøleskapet, kan du bare søke på «cauliflower, vegan dinner», og så får du opp masse fristende bilder, og oppskrifter du kan la deg inspirere av.
Foto: Krister Sørbø/VG
Deres tips om du vil teste et vegansk kosthold: – Begynn med frokosten – det kjennes ikke like overveldende ut og alle kan få det til. Lag havregrøt med plantebasert melk eller yoghurt, smoothies, eller toast med grønt pålegg som avokado eller hummus. – Ikke gå for drastisk til verks, men prøv for eksempel en ny vegansk vri på en rett du liker. – Få med deg noen andre til å gjøre det sammen med deg så det ikke blir et ensom prosjekt. – Bruk Pinterest for å få inspirasjon. Hvis du har en blomkål liggende i kjøleskapet, kan du bare søke på «cauliflower, vegan dinner», og så får du opp masse fristende bilder, og oppskrifter du kan la deg inspirere av. Foto: Krister Sørbø/VG

Ny energi

Anette forteller at hun nesten umiddelbart kjente det på kroppen, hun ble ikke lenger ble trøtt etter måltidene, som tidligere.

– Jeg kjente på en ny energi, jeg var lettere og følte meg bedre. Huden ble bedre, håret. Ja jeg merket det på hele kroppen, sier hun.
– For meg ble det en skikkelig wow-opplevelse, jeg følte meg helt ny, en sånn forfriskende følelse. Det gikk opp for meg da at jeg har misforstått helt hva det er hva kroppen min trenger, legger Susanne til.
Hun slet i perioder med panikkanfall og angst, og takket på et tidspunkt nei til jobb i et konsulentfirma for å ta bedre vare på helsen. I samme periode som de oppdaget hvordan maten de spiste påvirket helsen, ble de også klar over hvordan dagens matproduksjon påvirker miljøet. Kort tid etter ble også bloggen til.
De blir stadig kontaktet av lesere, spesielt unge jenter, som har opplevd at prestasjonsjag og perfeksjonisme har gitt dem lignende helseplager som søstrene hadde.
– Det er fantastisk å kunne ha en så fin og ærlig dialog med leserne, og at våre tips og erfaringer potensielt kan hjelpe noen. For oss var det en stor nøkkel å stresse ned, nyte livet mer og faktisk gjøre mer av det som gjør oss glade, sier Susanne.

Farmor-forbilde

Både sine søreuropeiske trekk, men også engasjementet for miljøet og for god hjemmelaget mat, kan de takke sin portugisiske farmor for.
– Hun kom fra Kapp Verde til Portugal da hun var 14 år. De var ti søsken. Hun har jo vokst opp under helt andre forhold enn oss. Men hun har alltid vært opptatt av å bygge opp god helse med maten hun lager. Siden vi var små har hun fortalt oss om krydder og urter som skulle ha ulike helseeffekter, sier Susanne ivrig, og legger til:
– Hun bruker gjerne hele dagen på å forberede middagen. Hos henne er det ingenting som haster. Vi prøver alltid å ta med oss hennes tempo når vi reiser hjem. Her skal alt bli så raskt ferdig.

– Hun har også alltid vært en som aldri kaster mat, og alltid vært bevisst på å ikke sløse, skyter Annette inn.
Den lille valpen Noah Koriander logrer ivrig. Han spiser fortsatt kjøtt.
– Vi har forsøkt å få han til å spise vegansk dyremat, men foreløpig foretrekker han kjøtt, så da får han det, sier Susanne og ler.
– Så strenge er vi ikke. For oss har dette vært riktig, for andre er det kanskje ikke det. Man kjenner best sin egen kropp.

BLOGGLIVET: Søstrene har gjort bloggen til et levebrød, så nå både jobber og bor de sammen. Foto: Krister Sørbø/VG
BLOGGLIVET: Søstrene har gjort bloggen til et levebrød, så nå både jobber og bor de sammen. Foto: Krister Sørbø/VG

Publisert: 15.11.2019 kl. 14:55
Oppdatert: 15.11.2019 kl. 15:11


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?