Klar for 17. mai-lunsjen?

13. november 2012Aktuelt
Hurra for 17. mai! Vi feirer med bobler i glasset og rømmegrøt og spekemat til lunsj. (Foto: Geir Salvesen.)
Hurra for 17. mai! Vi feirer med bobler i glasset og rømmegrøt og spekemat til lunsj. (Foto: Geir Salvesen.)

Rømmegrøt og spekemat er en sikker vinner.

Rømmegrøt og spekemat kan vel sies å være typisk norsk. Og hva passer vel ikke bedre som lunsj på nasjonaldagen enn nettopp noe typisk norsk?

Også er det fort gjort å forberede og gjøre i stand. Spekematen kan du legge opp kvelden før, og rømmegrøten lager du på en halvtime.

Du kan gjøre det ordentlig enkelt for deg selv, og servere spekematen bare med flatbrød, rømme og eggerøre – eller, dersom du vil gjøre litt mer ut av det, du kan lage potetsalat eller by på litt av sesongens bær og grønnsaker, både asparges og jordbær er veldig godt til den salte spekematen.

Lurer du på hva du skal servere som drikke til maten? Her finner du ti fine forslag til sprudlende viner å skåle i på nasjonaldagen!

Det finnes mange forskjellige typer spekemat, og det kan være fint å sette frem litt forskjellige typer skinker og pølser, så finner alle noe de liker.

Dersom du kun serverer spekemat, anbefales det at du beregner omtrent 150 gram spekemat per person. Hvis dere skal spise rømmegrøt først, og hvis du har tatt frem litt tyngre tilbehør, som potetsalat, kan du regne litt mindre. Spekeskinke er som regel det mest populære på spekefatet, så det kan være lurt at halvparten av alt kjøttet er spekeskinke.

Dersom du skal ha ti stykker til lunsj, kan du for eksempel komponere spekefatet på denne måten:

Det er lov til å ha med noen internasjonale innslag, selv på et 17. mai-bord, og nå er det mye fin spekemat fra Spania og Italia i norske matbutikker – så hvorfor ikke bytte ut noe av den norske spekeskinken med italiensk parmaskinke, og noe av spekepølsen med litt spansk chorizo?

Noe til kaffen? De beste 17. mai kakene finner du her!

Her finner du oppskrifter på rømmegrøt og mye godt tilbehør til spekematen - vi har til og med funnet frem en oppskrift på hvordan du kan lage ditt eget flatbrød. Vel bekomme!

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:52
Oppdatert: 15.05.2015 kl. 13:41


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?