Til hovedinnhold

Så enkelt lager du ekte italiensk Pizza Margherita

15. juli 2013Aktuelt
ENKEL KJÆRLIGHET: Mel, tomat, mozarella, kjærlighet. Det er ikke mange ingredienser som trengs, men du kan ikke droppe noen av dem. Foto: Jon Krog Pedersen
ENKEL KJÆRLIGHET: Mel, tomat, mozarella, kjærlighet. Det er ikke mange ingredienser som trengs, men du kan ikke droppe noen av dem. Foto: Jon Krog Pedersen

Hvis du legger litt kjærlighet i en god pizzadeig, og varmer opp ovnen med en pizzastein i bånn, er du nesten innen rekkevidde av den magiske retten fra Napoli. 

Pizza er magi. Første gang jeg var på en av de berømte stedene i Napoli som skal være opphavsstedet til pizzaen, ble jeg slått av at pizza er et bakverk. Enda så mye snakk det er om bunner og tykkelser, skorper og steinovner, hadde jeg i grunnen alltid tenkt på pizza som noe annet, noe eget, ikke som bakst. Men det er det det er.

Den napolitanske pizzaen har tjukkere bunn enn den romerske. Det er sistnevnte som har satt dypest spor i pizzakulturen i Norge, hvor alle seriøse pizzarestauranter jeg vet om lager tynne bunner. Da jeg tok en bit av min første napolitanske pizza var det første jeg tenkt på naanbrød.

Jeg tror jeg kunne smake steinen den var stekt på, med massevis av bittesmå svarte flekker der deigen var forkullet. Og motstanden i deigen, akkurat passe elastisk uten å være seig og samtidig sprø uten å være tørr.

Du kunne velge mellom to typer: en med tomatsaus, mozzarella og basilikum, og en med bare tomat og mozzarella. Jeg lurer på om de hadde en med bare mozzarella også. Det var en utrolig fin matopplevelse.

Folk som lager pizza profesjonelt er uenige om utrolig mye, men alle er enige om en ting: Du skal bruke de beste ingrediensene de kan få tak i. Når det er snakk om ost, mel, tomat og urter, blir det uansett ikke store summer.

Jons oppskrift på Pizza Margherita:

Hvis du ikke har en gigantisk vedfyrt ovn med kuppel kan du bruke en pizzastein. Det funker ganske bra - det gjelder bare å ta seg tid til å varme den skikkelig opp.

Dette er en ganske standard oppskrift, med olje i deigen. Mange oppskrifter er uten olje, men jeg synes deigen blir smidigere med. Til sausen er det best om du bruker de beste bokstomatene du finner.

Det tar ikke lang tid å lage, men du kommer ikke utenom at deigen skal heve. Deigen blir bare bedre jo lenger den får stå, så en mulighet er å lage deigen om morgenen og la den stå i kjøleskapet mens du er på jobben.

HEVE, HEVE: Deigen må heve en stund, jo lenger jo bedre. Gjerne i kjøleskap over natta eller mens du er på jobb. Foto: Jon Krog Pedersen
HEVE, HEVE: Deigen må heve en stund, jo lenger jo bedre. Gjerne i kjøleskap over natta eller mens du er på jobb. Foto: Jon Krog Pedersen

Du trenger:

1 kilo hvetemel, type «00»

3 ts sukker

4 ts salt

6 dl lunkent vann

4 ss olivenolje

0,5 pakke gjær

Saus:

2 bokser hermetiske tomater

2 fedd hvitløk

3 ts oregano

3 ts sukker

3 ts salt

5 ss olivenolje

Mozzarella

Basilikum

Slik gjør du:

Sett opp en kjøkkenmaskin med eltekrok. Løs opp gjæren i lunkent vann. Ha alt det tørre i bakebollen. Spe med gjærvannet under omrøring. La maskinen kjøre i langsomt i 15 minutter til alt melet er arbeidet inn og deigen er glatt og elastisk, og ganske bløt. Tilsett mer vann hvis den virker hard.

La deigen hvile på et bord i 10 minutter, og del den i 8 leiver. Elt leivene og lag runde boller. Plasser på et smurt brett, sett lunt og la heve i 2 timer.
Bland alle ingrediensene til sausen i en bolle og kjør sammen med en stavmixer. Smak til med salt og pepper.
Sett pizzasteinen i bunnen av ovnen. Sett ovnen på fullt. La pizzasteinen på 30 minutter i ovnen etter at den er blitt varm før du begynner steke pizzaene.
Arbeid deigen ut på et godt melet bakebord. Ikke press den for flat, prøv å strekke den mer ut mer enn å presse. Det gjør ikke noe om den ikke blir rund.
Ta pizzasteinen ut av ovnen og strø litt mel på. Legg deigen over på den. Bre pizzasaus utover deigen. Ikke bruk for mye, den skal ikke drukne. Bryt opp biter mozzarella og fordel utover.
Stek til bunnen er gjennomstekt og slipper steinen når du drar litt i den. Den skal helst få noen svarte prikker, men det er ikke sikkert ovnen er varm nok, så gi deg før osten blir brun. Strø over basilikumblader til slutt.

Publisert: 15.07.2013 kl. 09:06
Oppdatert: 16.09.2016 kl. 10:04


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?