Slik lager du kong Olavs kakao

VARM KAKAO: Etter en skitur er det utrolig deilig med en kopp varm kakao. Det syntes nok kong Olav også. Foto: Erik Thorberg/NTB Scanpix/Kagge Forlag
VARM KAKAO: Etter en skitur er det utrolig deilig med en kopp varm kakao. Det syntes nok kong Olav også. Foto: Erik Thorberg/NTB Scanpix/Kagge Forlag
Maria Tveiten Helgeby

Den tidligere hovmesteren på Slottet deler oppskriften på en ekte kongelig kakao.

Fra mørk og bitter varm sjokolade, til søt kakao toppet med marshmallows og is. Det finnes mange typer kakao. Denne derimot er spesiell: Laget på dronningsjokolade og fløte, er dette en kakao som er en ekte konge verdig.

KAKAOGLAD: Ridderrennet på Beitostølen med kongelig deltakelse. Her er kong Olav på ski i målområdet. Kanskje noen venter med en kopp kongelig kakao på mållinjen? Foto: Ivar Aaserud/Aktuell/Scanpix
KAKAOGLAD: Ridderrennet på Beitostølen med kongelig deltakelse. Her er kong Olav på ski i målområdet. Kanskje noen venter med en kopp kongelig kakao på mållinjen? Foto: Ivar Aaserud/Aktuell/Scanpix

- Denne kakaoen ble laget når kong Olav skulle ut, kanskje stå på ski, og kose seg litt. Litt sånn som oss andre, forteller kokk og tidligere hovmester på Slottet, John-Henrik Schreiner til Godt.

Kong Olav regjerte i Norge mellom 1957 til 1991, og ble ofte omtalt som «folkets konge». Engasjementet og væremåten hans gjorde han utrolig populær. Kongen var veldig glad i vinteridrett, noe som blant annet førte til et visst bilde av kongen på trikken i anorakk med et par ski.

Kanskje han drakk nettopp denne kakaoen da han kom tilbake til Slottet.

- Dette smaker som en god, gammeldags kakao, og er noe helt annet enn pulver og vann, fortsetter John-Henrik Schreiner.

Schreiner jobbet som hovmester på Slottet i elleve år, og har kokkeutdanning fra Hotel Continental. Han begynte på slottet i 1992, bare ett år etter at Kong Olav døde. Her hadde han blant annet ansvaret for selskaper, og å legge opp menyer sammen med kjøkkensjefen.
Oppskriften på den kongelige kakaoen fant de på Slottet, og her skal det kun brukes ekte varer understreker han.

Oppskriften ble delt for første gang i boken «Kong Olavs kakao - kongelige menyer for gode anledninger» som kom ut i 2005.

Ettersom originaloppskriften er veldig tung (100 gram sjokolade per kopp), har vi derfor laget en lettere variant basert på samme råvarer. Juster mengde kokesjokolade etter smak.

- Den kongelige kakaoen er selvfølgelig laget på skikkelig melk, altså H-melk. Det gjør at den blir fyldig i smaken. I tillegg må man ha en klatt krem på toppen, sier kokken engasjert.

Har du også lyst til å smake kong Olavs kakao? Trykk her for oppskrift.

Ta bilde av din kopp med kakao, og merk bildet med #godtno. Kanskje vi bruker bildet ditt på forsiden!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?