Den lille grønne
Sunt, godt, lettvint. Kan du ønske mer?
Spinat er i skuddet. Vi tror ikke det lar seg gjøre å finne en kostholdsekspert som advarer mot spinat. Det er ikke mange råvarer en kan si det om nå for tiden. Det er ikke rart at Skipper'n har ventet til denne høsten med å gi ut sin første kokebok. I påvente av den har vi eksperimentert med mye spinatmat selv.
Vi har registrert at den reneste og mest delikate spinaten som kjøpes i poser, er den som smaker minst, og vi har også erfart hva undertrykk i en blender kan forårsake om du først fyller den med kokvarm spinatsuppe og så setter den direkte på full styrke. Irrgrønt kjøkken er ikke vår stil.
Så vær forsiktig med blenderen. Eller bruk stavmikser. Og vær forsiktig med den også!
Men rent bortsett fra slike farer: Dette er en lettvint måte å lage spinatsuppe på: Nesten ikke arbeid.
Å lage suppe på jevning gir et forutsigelig og godt resultat. Men det er enda enklere og gir en lettere og mer smaksrik suppe å lage den på dette viset.
God kraft er et bra utgangspunkt. Skal du gjøre det ekstra elegant, baker du dine egne brødkrutonger ved å hule ut en loff, bryte den i biter, ha det i langpanne, skvette på litt olivenolje og steike i en liten halvtimes tid på lav varme.
Spinatsuppe
Foto: Vegard Eggen.
Fire personer:
6 liter kyllingkraft (eller blåskjellkraft)
1 dl fløte/crème fraiche
200 g spinat
1 kvast fersk timian
1 kvast bladpersille
salt, pepper
Bland spinat, kraft, timian, persille og fløte i blender.
Hell over i kasserolle, og bring til kokepunktet. Smak til med salt og pepper. (Alternativ til blender: bruk stavmikser i kasserollen)
Servér, gjerne med hardkokt egg og /eller brødkrutonger til.